Ana ikmal yolunu Peşmergeye kaptıran IŞİD, alternatif yol inşa ediyor

IŞİD terör örgütünün Musul ile Suriye’nin doğu sınır kenti Deyrezzor ve fiili başkenti Rakka arasında bağlantı sağlayacak bir otoyol inşa projesini başlattığı bildirildi.

29.11.2015, Paz - 22:37

Ana ikmal yolunu Peşmergeye kaptıran IŞİD, alternatif yol inşa ediyor
Haberi Paylaş

Yerel görgü kaynaklarının Cumartesi günü (dün) verdikleri bilgilere göre Kürdistan Peşmerge güçlerinin IŞİD için stratejik öneme sahip Şengal bölgesini kontrol altına almasının ardından, farklı ikmal yolu arayışına giren IŞİD terör örgütünün Irak’taki kalesi Musul ile Suriye’deki başkenti Rakka ve kalesi Deyrezzor arasındaki ikmal bağlantısını sağlayacak yeni bir karayolu açmak amacıyla çalışmalara başladı.

Peşmerge’nin Şengal’i, Suriye Demokratik Güçlerinin de stratejik Hol kasabasını ele geçirmesi sonrası IŞİD’in Irak ile Suriye’deki güçleri arasındaki ana ikmal yolları kesilmişti.

Musul’da Ara news ajansına bilgi veren gazeteci Abdullah Molla, IŞİD’in onlarca çok sayıda işçi, mühendis, tekniker ve iş makinelerini Musul Belediyesi ile Telafer’den Suriye sınırındaki El Bej ilçesine transfer ettiğini söyledi.

Molla, IŞİD’in, Irak’ın kuzeyinde Şengal ile Suriye’de Hol ve Rakka arasındaki yolu Peşmergelere kaybetmesinin ardından, sınır kasabası Sufuk polis karakolu ile El Bej ilçesine bağlanan yolu yenileyerek kullanıma açmak istediğini söyledi.

Molla Peşmerge’nin otoyolu kontrolü altına almasının ardından Musul’da fiyatların artış göstermesiyle benzeri görülmemiş bir şekilde artan şiddetli bir yiyecek sıkıntısının baş gösterdiğini de sözlerine ekledi.

IŞİD’in yeni inşa etmeyi düşündüğü otoyolla, aynı zamanda örgütün fiili başkenti Rakka’yı Suriye’deki en önemli kalelerinden Deyrezzor’a da bağlamayı hesap ediyor.

Geçen hafta, ABD öncülüğündeki savaş uçakları, Irak’ın Ninova bölgesinden Suriye’nin Deyrezzor kentinin doğusunda bulunan Bukamal ve Mayaden’e petrol taşıyan 100’ün üzerinde IŞİD tankerini bombalamıştı.

IŞİD’in yeni otoyol projesini bu bombalama nedeniyle süratle gündeme aldığı düşünülüyor. Petrol taşıyan tankerler ile yük ve gıda taşıyan tırlar Sur’dan aşağı giderek Irak sınırındaki Sufuk karakolu vasıtasıyla Deyrezzor’dan Haseke’ye ulaşacak ve oradan da ilerleyerek Bej ve Tel Afar’a ulaşarak yolculuklarını neticelendirecekler.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 4204 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:07:25:38
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x