Fas'ta IŞİD Operasyonu

Faslı yetkililer, güvenlik görevlilerine ve tanınmış bazı kişilere suikast düzenlemeyi planlayan IŞİD’e bağlı bir terör hücresinin dağıtıldığını açıkladı.

27.03.2015, Cum - 08:05

 Fas'ta IŞİD Operasyonu
Haberi Paylaş
Faslı yetkililer, güvenlik görevlilerine ve tanınmış bazı kişilere suikast düzenlemeyi planlayan IŞİD’e bağlı bir terör hücresinin dağıtıldığını açıkladı. Bazı kentlerde düzenlenen baskınlarda 13 terör zanlısı tutuklandı, çok sayıda silah, bilgisayar ve teçhizat ele geçirildi. Baskınlar, IŞİD’in Fas’ın komşusu Tunus’ta düzenlenen terör saldırılarının sorumluluğunu üstlenmesinden birkaç gün sonra yapıldı.

Yetkililer, Marakeş, Agadir ve diğer kentlerde ele geçirdikleri tabanca, plastik kelepçe ve bilgisayarları Sale kentinde, televizyon kameralarının önünde sergiledi.

Abdülhak Khyam, “Bu terör hücresi, Merkezi Hukuk Soruşturma Dairesi tarafından dağıtıldı. Bu daire, Fas’ın yurtiçi istihbarat teşkilatı bünyesinde oluşurulan yeni bir birim. Birkaç kentte faaliyet gösteren terör hücresi,ülkenin emniyet ve güvenliğini tehdit edecek planlar hazırlıyordu” şeklinde konuştu.

Güvenlik güçleri, yaşları 19 ila 37 arasında değişen ve Fas’ta IŞİD’e bağlı bir örgüt kurmaya çalıştıklarını söyleyen 13 kişiyi tutukladı.

Khyam, “Bu terör şebekesi tanınmış siyasetçilerle üst düzey askeri yetkilileri hedef alıyor. IŞİD’e ve IŞİD’in lideri Bağdadi’ye bağlılık yemini ettiklerini öğrendik. Kurdukları hücreye ‘Mağrip İslam Devleti, Yusuf Bin Taşfin’in Torunları’ adını vermişler.”

Geçtiğimiz haftalarda komşu Tunus’un başkentindeki Bardo Ulusal Müzesi’negirişilen terör saldırısında çoğu yabancı turist 23 kişi ölmüştü.

Saldırıya rağmen Tunus’a çok sayıda yabancı turist gidiyor.

Rose Marie, “Tunus seyahatimizi iptal etmemeye karar verdik. Hatta tur rotamızdan sapıp fotoğraf çekmek ve Tunus halkının yanında olduğumuzu göstermek için müzeye geldik. Teröristler bundan daha birkaç hafta önce Kanada’da da saldırı girişiminde bulundu. Bunlar bizi durdurmamalı,” diyor.

Kanada Başbakanı Stephen Harper, IŞİD’e karşı yürütülen askeri operasyonların kapsamını genişleteceklerini açıkladı. Böylelikle Kanada, Amerika’dan sonra Suriye’deki militanlara yönelik hava saldırıları düzenleyen ikinci NATO üyesi olacak. Suriye’deki hava saldırılarına Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri de katılıyor.

Kanada Başbakanı Stephen Happer, “IŞİD’in ana üssünün Suriye’de olduğunu biliyoruz. IŞİD militanları ve sahip oldukları ağır teçhizat, hava saldırılarımızdan korunmak için Irak’la olan sınırı geçip rahatlıkla Suriye’ye giriyor. IŞİD’in Suriye’yi güvenli bir sığınak olarak kullanmasına son veremeyiz” diyor.

Tunus ve Fas, Kuzey Afrika’nın Akdeniz kıyısında popüler turistik mekanlara sahip. Buarada Tunuslu ve Faslı yüzlerce kişinin IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gittiği biliniyor. Uzmanlara göre, geri dönmesi mümkün bazı militanların cihatçı ideolojiyi ülkelerine götürme olasılığı ciddi bir kaygı konusu oluşturuyor.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 1925 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:04:00:15
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x