IŞİD ganimetleri Rakka'ya yolluyor

IŞİD, milyonlarca dolar meblağındaki nakit parasının koalisyon hava saldırılarında tahrip olması üzerine otomobiller dolusu nakit parayı Irak\'tan Suriye\'deki Rakka eyaletine naklediyor.

07.02.2016, Paz - 16:04

IŞİD ganimetleri Rakka'ya yolluyor
Haberi PaylaÅŸ

Amerika\'nın Sesi\'ne konuşan Kürt görevliler, Musul\'daki nakit deposunun 11 Ocak\'ta bombalanmasından sonra IŞİD\'in elindeki milyonlarca dolar değerinde nakit parayı Suriye\'ye geçirmeye başladığını ifade etti .

Kürdistan Yurtseverler Birliği Sözcüsü Giyas Surçi, Amerika\'nın Musul\'daki depoya yönelik hava saldırısının IŞİD üstünde şok tesiri yaptığını, saldırıda milyonlarca Amerikan doları ve milyarlarca Irak dinarının yandığını duyurdu .

Surçi, IŞİD\'in saldırı ardından depoda çalışanları tutukladığını, tutuklananlardan dördünü paranın yeriyle alakalı haber sızdırdıkları gerekçesiyle idam ettiğini ifade etti .

Surçi\'ye yönelik IŞİD, bütün mali varlığını, başkentimiz ilan ettiği ve daha emniyetli gördüğü Suriye\'deki Rakka eyaletine taşıyor.

Giyas Surçi, \"IŞİD son olarak yalnızca nakit parasını değil, öbür kımetli varlıklarını da Musul\'dan Rakka\'ya naklediyor\" diye konuştu .

Para Taşıyan Araçlar

\"IŞİD Musul\'u uzun süre elinde tutma umudunu yitirmeye başladı\" diyen Surçi\'ye yönelik teşkilat , Musul\'u kısa zaman içerisinde kaybedeceğini biliyor.

Koalisyonun da yardımını alan Peşmerge ve Irak güçleri, Musul\'u IŞİD\'den geriye almak için saldırı tasarısı hazırlığı içerisinde. Fakat Amerikan Savunma Bakanlığı\'na yönelik saldırının zamanı henüz açıklık kazanmadı.

Surçi, \"Peşmerge güçleri Musul kent merkezine yalnızca 5 ila on kilometre mesafede . Ramadi ve Tikrit\'teki Irak Silahlı Gücü da epeyce yakın\" dedi.

Yetkililer IŞİD\'in nakit kaynaklarını Musul\'un güneyindeki ikmal rotasını faydalanarak Rakka\'ya naklettiğini belirtiyor . El Cezire olarak malum çölden geçen yol , IŞİD militanlarının kısıtlar arasında sıklıkla kullandıkları bir rota.

IŞİD, Peşmerge güçlerinin 2015 yılı Kasım ayı içinde Irak ve Suriye arasındaki kritik ikmal rotasını kesmesi üzerine Irak ve Suriye arasında terörist ve teçhizat nakli sağlamak için Musul\'un güneyindeki düz araziden geçen rotaları kullanmaya başlamıştı.

Kürdistan Demokrat Partisi Musul Sorumlusu İsmet Recep, Amerika\'nın Sesi\'ne yaptığı açıklamada, IŞİD\'in nakit parasını Musul\'dan Rakka\'ya sivil araçları faydalanarak taşıdığını söylüyor.

İsmet Recep, \"Musul\'un güneyinden Rakka\'ya uzanan rotada asfalt yok yol . Fakat para nakliyatı yapmak kolay değil bir iş değil\" diyor.

Son aylarda süren ortak yönetim ve Rus hava saldırıları IŞİD\'in farklı mali kaynaklarını hedef aldı. Bu kaynaklardan biri de örgüte vaktiyle büyük kazanç sağlayan petrol kaçakçılığı. Yetkililere yönelik böylece IŞİD\'in günlük masraflarını karşılaması zorlaşıyor.

Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, geçen ay , IŞİD\'in nakit kaynaklarına yönelik saldırılara yanıt vermesini beklediklerini ifade etti . Albay Warren, IŞİD\'in nakit parasını küçük miktarlara bölerek farklı noktalarda saklamayı deneyebileceğini ya da parayı başka noktalara daha sık transfer edebileceğini ifade etti .

Nerina Azad
Bu haber toplam: 4148 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:01:49:20
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x