Kobanê kent merkezi savaş müzesi olacak

134 günlük IŞİD işgalinden kurtulan Kobanê, harabeye dönmüş durumda. Kobanê yönetimi savaşın yıktığı kenti savaş müzesi haline getirmeyi planlarken yeni şehri de savaşın sembolü haline gelen Miştenur Tepesi etrafına kuracak.

29.01.2015, Per - 14:43

Kobanê kent merkezi savaş müzesi olacak
Haberi Paylaş
Kobanê, 134 gün süren çatışmaların ardından IŞİD’den arındırılırken, geriye harabeye dönmüş bir kent kaldı. Bombardımanlarda yıkılan binaların altında kalan cesetlerin kokusu bütün kenti sarmış durumda. Kentin temizlenmesi için PYD güçleri çalışma başlatırken, Kobanê’de yıkılmış binalar ile isabet eden mermiler ile delik deşik olmuş duvarlardan başka görüntü yok. Savaşın izlerini taşıyan bölgeyi koruma altına alarak açık hava müzesini dönüştürmeyi planlayan Kobanê Kanton yönetiminin Miştenur Tepesi’ne yeni kent kurmayı planladığı kaydedildi.

Açık hava müzesi olacak

Kobanê’nin kanton ilanının yıldönümünde IŞİD’den arındırılması sevince yol açarken, 134 gün süren savaş ise binlerce kişinin yaşadığı kenti harabeye dönüştürdü. Kobanê Kanton yönetimi, hem savaşın izlerini hem de elde edilen zaferin hafızalarda korunması amacıyla radikal bir karar aldı. Yönetim, savaşın en şiddetli yaşandığı alanları anıt kente dönüştürmeyi kararlaştırdı. Yıkılan binalar veya hasar gören araçlara dokunulmayacak ve yapılacak düzenleme sonrası açık hava müzesi şeklinde ziyaret edilecek.

Miştenur’un etrafında Kanton yönetimi, barınma sorununu da yeni bir şehir kurarak gidermeyi planlıyor. Bu doğrultuda Kobanê’nin güneyinde, Urfa sınırına yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Miştenur Tepesi ve çevresi yeni şehir alanı olarak belirlendi. Çatışmaların tamamen bitirilmesinin ardından yeni yerleşim alanında inşaat çalışmaları başlanacak ve yeni konutlar yapılarak barınma sorunu tamamlanacak.

Dönün çağrısı İlkbahar’da

Kobanê yönetimi IŞİD tehdidinden kaçarak Kuzey Kürdistan ve Türkiye’ye sığınan ve topraklarına dönmek isteyen Kobanêlilere ise ilkbaharda ‘geri dön’ çağrısı yapacağı öğrenildi. Bu kararın alınmasında barınma, gıda, elektrik ve su gibi temel ihtiyaçların da yok denecek düzeyde olunmasının etkin olduğu bildirildi.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 3614 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:22:00:28
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x