Yeni Şafak'ın Kobanê haberine Dr. Jason Mills'ten yalanlama

Batı Kürdistan\'ın Kobanê kentinde görev yapan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün (MSF) proje başkanlarından Jason Mills, Miştenur Hastanesi’nde sivil kaybı olmadığını söyleyerek Yeni Şafak gazetesinin asılsız iddiasını yalanladı.\n

30.06.2015, Sal - 16:26

Yeni Şafak'ın Kobanê haberine Dr. Jason Mills'ten yalanlama
Haberi Paylaş
Kürd Güçlerinin Girê Spî\'yi IŞİD’den kurtarmasının ardından Türk hükümete yakın medyada Kürd oluşumları PYD ve YPG’yi karalamaya çalışan haberlere bir yenisi eklendi. Yeni Şafak gazetesi, IŞİD’in Kobanê’de havaya uçurduğu Mıştenur Hastanesi’ni YPG’nin bombaladığını iddia etti. Kobanê yetkilileri ve hastanedeki doktorlar iddiayı yalanladı.

Yeni Şafak’ın hiçbir dayanağı olmayan yalan “haber”ine göre PYD’nin Kobanê’deki Mıştenur Hastanesi’ni IŞİD’ten geri almaya çalışırken havaya uçurdu, 28 hemşire, 19 doktor, 100\'ü aşkın hasta ve hasta yakını hayatını kaybettiği dile getirildi.

Batı Kürdistan\'ın Kobanê kentinde görev yapan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nün (MSF) proje başkanlarından Jason Mills, Miştenur Hastanesi’nde yaşamını yitiren doktor veya hemşirenin olmadığını belirterek. haberi yalanladı.

Kobanê’de uzun vadeli çalışmalarına tekrar başlayacaklarını ifade eden Jason Mills, hastane binasının patlatılması konusunda, “İnsan hayatı maddi şeylerden her zaman daha değerlidir. Binalar tekrar yapılabilir fakat bir insanın hayatı tekrar geri getirilemez’’ dedi.

Sınır tanımayan doktor, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı...

Patlama olduğu sırada çalışanlarınızın hastanede olduğu söyleniyor. Arkadaşlarınız hastaneden nasıl ayrıldı?

Hayır, hastanede hiçbir personel yoktu. Çünkü hastaneye saldırı sabahın erken saatlerinde oldu. Hastane dediğimiz yer saat sekizden beşe kadar açık olan bir klinikti aslında. Arkadaşlarımız ayaküstü tedaviler yapıyorlardı. Hastanede iki güvenlik görevlisi vardı, onlar da sağ kurtuldu.

Miştenur Hastanesi eskiden bir okul binasıydı. İçindeki tıbbi malzemelerin yerleştirilmesi kaç ayınızı almıştı ve ne kadar olmuştu?

Hastane çalışmalarını Mart ayında başladık. Bu hafta tam olarak faaliyete geçecektik. Aşağı yukarı 1,5 miyon Euro harcamamız oldu hastane için.

Peki, bu patlamadan sonra Kobanê için yeni hastane çalışmalarına başladınız mı?

Girê Spî olsun, Kobanê olsun, Suriye’nin tamamından halktan yana endişelerimiz var. Suriye’deki karışıklık trajik bir şekilde milyonlarca insanın hayatını etkiledi. Şu anda zaten ileriki zamanlarda da Kobanê için neler yapabileceğimiz üzerine çalışıyoruz. Oradaki yetkililerle de sürekli irtibat halindeyiz.

Sadece sağlık yardımı mı yapıyor Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü?

Takım arkadaşlarıyla olarak alternatif stratejiler üzerine kafa yoruyoruz şu an. Saldırı olduktan biz MSF olarak sınırda yiyecek ve içecek dağıtımı yaptık. Kobanê\'nin sivil halkı saldırıdan korkmuş ve şehrin doğusuna ve batısına doğru gidip geliyorlardı. Saldırıdan sonra kısa vadede neler yapabileceğimizi düşündük ve insani yardımlar yaptık. Şimdi ise daha uzun vadeli stratejik planlar için çalışıyoruz, hastaneden bahsediyoruz.

Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, Nobel ödülü alan bir örgüt ve yıllardır uğraşmasına rağmen kısa bir süre önce Türkiye’de çalışma izni alabildi. Bu konuda neler diyeceksiniz?

MSF öncelikli Suriye’nin içerisinde çalışmayı amaçladı. Kişisel tecrübelerimden gördüğüm kadarıyla Türkiye, Kobanê’de çalışmamız için yardımcı oldu. Yardımlarımı göndermemizde de ve orada çalışmamızda yardımcı oldular. Somut bir yardım yapmadılar fakat buradan oraya geçmemizde kolaylık sağladılar.

Hastane binasının patlatılmasına dair sizin de bir öneriniz oldu mu?

Bizim düsturumuz bellidir: İnsan hayatı maddi şeylerden her zaman daha değerlidir. Binalar tekrar yapılabilir fakat bir insanın hayatı tekrar geri getirilemez. Bu savaşta yüzbinlerce insan hayatını kaybetti. Bizim öncelikli olan insan hayatıdır. Biz çalışanlarımızın güvende olup olmadığı kaygısındaydık. Binanın patlatılıp patlatılmamasını umursamadık. Patlatılma kararında herhangi bir rol oynamadık.

IŞİD başta yabancılar olmak üzere sivil herkesi hedef alan bir örgüt. Kobanê’deki saldırılar sonrasında da arkadaşlarınız orada çalışmaya kararlı mı?

Hala Kobanê’de çalışan arkadaşlarımız var. Onlar orada faaliyetlerimize tekrar başlamamız için çalışmalar yürütüyor. Onların güvenliği için onlarla sürekli iletişim halindeyiz. Güvenlik için elimizden geldiğinin en iyisini yapamaya çalışıyoruz. Bu güvenliği sadece çalışanlarımız için değil, Suriye’deki trajik savaştan etkilenen herkes için düşünüyoruz.

MSF NEDİR?

Savaş yüzünden zarar görmüş bölgelerde ve gelişmekte olan ülkelerdeki endemik hastalıklara karşı projeler üreten insani yardım amaçlı sivil toplum kuruluşu. 1971 yılında Nijerya İç Savaşı sonrasında Bernard Kouchner’in de dahil olduğu küçük bir Fransız doktor grubunca kuruldu. Dünyanın çoğu yerinde Fransızca ismini veya MSF kısaltmasını kullanan kuruluş, 1999 yılında üyelerinin özellikle hızlı gelişen krizlerde tıbbi hizmetler sağlaması ve uluslararası ilgiyi bu krizlere çekmesi ile Nobel Barış Ödülü kazanmıştır.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 11255 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:09:10:57
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x