PKK, Doğu Kürdistan Peşmergelerine geçit vermiyor

PKK’nin, Ferinaz Xosrawani’nin ölümünün ardından Mahabat’ta başlayan olaylara faşizane ve barbarca yönelen İran’a karşı cevap vermek amacıyla Doğu Kürdistan’a doğru harekete geçen KDP-İ Peşmergelerinin geçişine engel olduğu bildirildi.

23.05.2015, Cts - 07:21 [ Güncellenme: 23.05.2015, Cts - 07:39 ]

PKK, Doğu Kürdistan Peşmergelerine geçit vermiyor
Haberi Paylaş
Doğu Kürdistan’ın Mahabat kentinde Ferinaz Xosrawani’nin tecavüzden kurtulmak için camdan atlayarak intihar etmesi üzerine İran devletini protesto eden halk büyük kitlesel gösteri ve serhildanlar gerçekleştirdi. Bu protesto gösterilerine faşizane ve sert yönelen İran devletine cevap verilmesine karar veren KDP-İ peşmergeleri Doğu Kürdistan’a doğru harekete geçtiler. Ancak iki haftayı aşkın bir süredir Keleşin ve Kandil sınır hattında bulunan KDP-İ güçleri PKK’nin engellemesi nedeniyle sorunlar yaşıyorlar.

Müteakip zamanlarda bu sorunların aşılmasına yönelik yapılan görüşmelerde PKK’li gerillalar, “Alanın kendilerine ait olduğunu, bu alanda kalmalarını doğru bulmadıklarını ve üslenmelerine izin vermeyeceklerini,” belirterek en kısa süre içinde alanı boşaltmalarını istediler.

PKK yönetimi, sınırda bir karargâh kurmak isteyen KDP-İ birliğine engel olmayı sürdürdüğü gibi, sınır hattında hiçbir eyleme müsaade etmeyeceklerini de ilettiler.

Konuyla alakalı olarak nerinaazad’a bilgi veren bir KDP-İ yöneticisi, “PKK ile birçok kez ciddi sorun ve tartışmalar yaşadıklarını ve bu konuda ne yapacaklarını bilemediklerini,” ifade ederek, “PKK gibi bir güçten böylesi hassas ulusal bir durumda duyarlılık ve destek beklerken, hatta taktir edileceklerini düşünürken, bu şekilde izahı zor engelleme ile karşılaşmalarını Kürdistani duruşa yakıştıramadıklarını, bunun şaşkınlığını yaşadıklarını,” vurguladı.

Sorunların çözümü için toplantı halinde bulunduklarını belirten yönetici bu sorunun çözümünün temel tartışma konusu olarak ele alınacağını ifade etti.

İran PKK’yi tehdit etti

PKK’nin, KDP-İ peşmergelerine engel olmasının altında yatan gerçek sebeplerden biri ise İran yöneticilerinden oluşan bir heyetin Kandil’de KCK yönetimini ziyaret ederek, İran’ın PKK’nin duruş ve vaziyetinden hoşnut olmadığı, kendilerine çeki düzen vermedikleri taktirde Kandil alanında barınmalarına müsaade edilmeyeceği tehdidinin olduğu öğrenildi.

İran heyeti bu tehdide ilaveten, Rojava’nın Cizirê kantonu Kamışlo ilindeki havaalanında bulunan ve İran tarafından eğitilen Cizira Arabi örgütünü faaliyete geçirecekleri ve kantonlarda kontra eylemler gerçekleştireceklerini söylemiş.

İran’ın, PKK’nin Kandil alanındaki varlığına her zaman en büyük tehditlerden biri olduğu ve politikaları ile çakıştığı her durumda PKK’yi Kandil’de yaşatmamakla tehdit etmeyi bir gelenek haline getirdiği biliniyor. TC’nin askeri hedefi altında olan Kandil’in, kıskaç altına alınmamak için İran ile ilişkilerinde uzlaşıcı bir politika izlemek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Son iki haftadır sınır hattında intişar halinde olan İran ordu birliklerinin ara sıra top atışları ile gerillaları rahatsız ettiği bildiriliyor.

KDP-İ yöneticisi, “işgalci düşman devletler tarafından en çok istenmeyen ve bir alanda üslenmek için bedel olarak her defasında kan dökmek zorunda kalan PKK gibi bir hareketin bu tutumunun akıl karı olmadığı ve PKK’nin ruhuna aykırı olduğunu,” belirterek bu yanlış tutumu bir an önce terkederek KDP-İ Peşmergelerine yardım edeceği umudunu taşıdıklarını söyledi.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 12797 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:22:50:25
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x