3 Peşmerge tugayı için 5 bin başvuru

Kürdistan Bölgesi’nde yeni oluşturulacak olan peşmerge tugayı için 5 bin başvuru olduğu bildirildi.

30.06.2015, Sal - 19:57

3 Peşmerge tugayı için 5 bin başvuru
Haberi Paylaş
Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı 80 Birlikleri ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı 70 Birlikleri’nin Kürdistan Peşmerge Bakanlığı bünyesi alınması çerçevesinde kurulacak yeni 3 tugayın Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından eğit-donat programına dahil edileceği belirtiliyor.

Kürdistan Parlamentosu Peşmerge, Şehit ve Enfal Mağdurları Komisyonu Başkanı Ari Hersin, Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesinin kolay olmayacağını söyledi.

Bu proje için 6 ay gibi kısa bir sürenin belirlenmesin yanlış olduğunu belirten Hersin, “Bu güçlerin geçmişinde iç savaş ve ikili yönetim gibi meseleler var” dedi.

IŞİD’e karşı savaş, Peşmerge Güçleri’nin birleştirilmesi önündeki en büyük engel olarak tanımlayan Ari Hersin, “Sözkonusu iki tugayın geçmişte birbirine karşı savaşan iki farklı partinin silahlı gücü olduğunu unutmamalıyız. Bu güçler gerçek anlamda birleşerek Peşmerge Bakanlığı bünyesine alınmalı” şekinde konuştu.

Her iki gücün birleştirilmesi için atılan adımlar çerçevesinde maliye ve bütçe işlerinden sorumlu ortak bir heyetin oluşturulduğunu söyleyen Ari Hersin, bunun önemli bir adım olduğunu, bütçe ve maliye meselelerinin sorunların başında yer aldığını söyledi.

Eski Peşmerge Bakanı ve KYB 70 Birlikleri Komutanı Şeyh Cafer Mustafa daha önce, söz konusu güçlerin Peşmerge Bakanlığı bünyesindeki tugayların personel sayısında daha fazla olduğunu belirtmişti.

Kürdistan Parlamentosu Peşmerge, Şehit ve Soykırım Mağdurları Komisyonu Başkan yardımcısı Dıler Maweti, adı geçen güçlerin birleştirilmesi için bir zaman belirlemenin doğru olmadığını söylerek, “Şimdiye kadar 14 tugay bakanlık bünyesine alındı. Ayrıca Amerika tarafından eğit-donat kapsamında 3 tugay daha kurulacak” diye konuştu.

Parlamenter Dıler Maweti, yeni tugaylar için 5 bin kişinin başvuruda bulunduğunu, kabul şartlarının 18-25 yaş ve okuma yazma bilinmesi olduğunu ifade etti.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Korgeneral Cabbar Yaver de güçlerin birleştirme sürecinin devam ettiğini ancak IŞİD’le savaşın gecikmeye sebep olduğunu söyledi. KDP ve KYB’ye bağlı birliklerin birleşmesin için parlamento tarafından belirlenin zaman dilimine ilişkin olarak Yaver, “Parlamentonun verdiği karar üzerine söyleyecek bir sözümüz yok. Ancak o karar parlamento tarafından tek taraflı olarak verilmişti. Şimdi ise belirlenen süre üzerinden 5 ay geçmiş durumda” diye konuştu.

Rudaw
Bu haber toplam: 5384 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:06:48:27
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x