Cemil Bayık: HDP tarihi bir hata yaptı

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık 7 Haziran seçimlerinin ardından HDP’nin daha ilk günden AKP ile koalisyon olmaz demesini tarihi bir hata olarak gördüklerini belirtti.

07.08.2016, Paz - 13:32

Cemil Bayık: HDP tarihi bir hata yaptı
Haberi Paylaş

ANF\'ye konuşan Cemil Bayık, 7 Haziran’dan sonra HDP\'nin CHP ile beraber bir demokrasi hareketi çıkarmasını istediklerini belirtti. Bayık, HDP’nin daha ilk günden AKP ile koalisyon olmaz demesini tarihi bir hata olarak gördüklerini belirterek, bunu apolitik bulduklarını ve bu durumun AKP’nin elini güçlendirdiğini savundu.

Bayık şöyle konuştu:

HDP\'nin daha ilk günden AKP ile koalisyon olmaz demesini tarihi bir hata olarak gördük. HDP’nin bir demokratikleşme programı olursa herkesle koalisyon kurarız demesi gerekirdi. Eğer AKP bu seçim sonuçlarını görerek kendisini değiştirip demokratikleşme yolunda adım atarsa onunla da yapabiliriz, diyebilirdi. Böylece AKP\'nin oyunlarını bozar, demokratik olmayan yüzünü daha açık ortaya çıkarabilirdi. Ama apolitik bir yaklaşımla hem öyle söylendi, hem de demokrasi güçleri ve CHP içindeki demokratik kesimle ilişki kurulamadı. Öte yandan kendisini işlevsizleştirecek biçimde AKP-CHP koalisyon kursun denildi. Bazı kesimlerin bu özlemini, bu yaklaşımını HDP de dillendirdi. Halbuki AKP\'nin politikaları karşısında HDP ve demokrasi güçleri dışında başka bir demokratik alternatif söz konusu değildi.

Kaç yıl savaşılırsa savaşılsın sonuçta müzakerelere dönüleceğini belirten Bayık, Kürt sorununun şiddetle çözülemeyeceğini belirtti.

Yaşanan çatışmaların Kürtlerle Türkler arasındaki bağı koparttığını sözlerine ekleyen Bayık, “Kürt toplumunun mücadelesini daha da radikalleştirmiş ve Türk devleti karşısında özgür ve demokratik yaşamını nasıl kuracağını öğrenmiştir.” İfadelerini kullandı.

Cemil Bayık: Öcalan önerilerimizi dikkate almadı

28 Şubat 2015’te devlet yetkilileriyle HDP İmralı heyeti bir ortak mutabakatı Dolmabahçe Sarayında kamuoyuna açıkladıklarını belirten Bayık, bu konu hakkında bazı tereddüt ve kaygılarını ilettiklerini lakin Abdullah Öcalan\'ın \'böylesi doğrudur\' diyerek bu mutakabatın yayınlanmasını sağlandığını belirtti.

4-5 Ekim gibi çatışmasızlık ilanı vereceklerini lakin bazı sebeplerden dolayı bu açıklamanın 10 Ekim’e ertelendiğini, 10 Ekim’de çatışmasızlığı açıklanacağı gün de Ankara patlaması olduğunu belirten Bayık, “Bu durum aslında bizim açıklama kararımızın basına geç yansımasının ciddi bir eksiklik olduğunu ortaya koydu.” dedi.

Cemil Bayık: Artık savaş dağ ile sınırlı değil

Bayık, \"kuşkusuz Türk devletinin şehirleri yakıp yıkması, savaşı çok kirli hale getirmesi karşısında bir tarz değişikliğine gidildi\" dedi.

Bayık, \"artık savaş dağ, ova, şehir demeden her tarafta yürütülecektir\" şeklinde konuşarak, \"savaş artık dağ ile sınırlı değildir\" diye vurguladı.

Bayık, \"metropellerde yürütülecekti, yürütülmektedir\" diyerek, \"nitekim sürekli polislerin öldürülmesi, şehirlerde çatışmaların olması bu gerçekliği ortaya koymaktır diye belirtti.

Bunun \"yeni bir aşama\" olduğunu aktaran Bayık, \"artık şehirlerde devletin, polisin hakimiyetinin tam sağlandığı bir durum\"un olmayacağını öne sürdü.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı, \"şehirlerde polisler eskisi gibi rahat yaşayamayacaklardır\" dedi.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 45502 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:14:02:15
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x