Kalkan: AKP Aday listesinde birçok KDP’li var

Duran Kalkan, KDP ile AKP’nin ittifak halinde olduğunu belirterek, ‘’Birçok KDP’li AKP listesinden aday gösterildi’’ dedi.

28.04.2015, Sal - 13:24 [ Güncellenme: 28.04.2015, Sal - 14:37 ]

Kalkan: AKP Aday listesinde birçok KDP’li var
Haberi Paylaş
Duran Kalkan, KDP ile AKP’nin ittifak halinde olduğunu belirterek, ‘’Birçok KDP’li AKP listesinden aday gösterildi’’ dedi. KDP’nin Kürt birliği ve ittifakından yana olmadığını iddia eden Kalkan, KDP’nin Güney Kürdistan’da yaklaşan seçimlerden dolayı, AKP’nin Türkiye’de yaptığı gibi gerginlik siyaseti yürüttüğünü söyledi. ‘’Demokrasisiz bir Kürt birliği olamaz. Kürt birliği de demokratik olmak zorunda’’ şeklinde konuştu.

Türk ordusunun savaş hazırlığı yaptığını vurgulayan Kalkan, ‘’Türk ordusunun operasyonları ile çatışmasızlık ya da ateşkesin aslında ortadan kalktı. Eğer şimdi büyük savaşlar olmuyorsa bu gerillanın ateşkese riayet etmesinden kaynaklıdır” şeklinde konuştu.

7 Haziran seçimlerine doğru giderken HDP’e yönelik AKP merkezli saldırıların arttığına vurgu yapan Kalkan şöyle dedi: ‘’AKP tabanından Kürdistan ve Türkiye’de HDP’ye doğru çok ciddi bir kayış yaşanıyor. Bu gerginlik politikasıyla, aslında HDP’nin geriletilmesi değil AKP’den HDP’ye bu oy kayışını önlenmesi amaçlanıyor.’’

Duran Kalkan MED NÛÇE’de yayınlanan Politik Alan programında Ersin Çelik\'in sorularını yanıtladı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur” diyerek “çözüm sürec”ine karşı çıkıp düğmeye bastığını belirten Kalkan, şöyle devam etti:

“AKP tüm gücüyle HDP’ye yüklenmeye başladı, KDP de benzer bir gerginliği geliştiriyor. Bir AKP oyunu olduğunu, güncel siyasetle bu gelişmelerin bağlantılı olduğunu düşünüyoruz. Bu anlamda KDP daha açık ve dikkatli olmalıdır. Herkes çok iyi biliyor ki, AKP ile ittifak halindeler. 7 Haziran seçiminde AKP’yi destekliyorlar. Birçok KDP’li AKP listesinden aday gösterildi…”

Tepkiyi seçimlere bağladı

Kalkan, “KDP’nin Kürt ittifakından yana olmadığı” ve “Güney Kürdistan’da yaklaşan seçimlerden dolayı, AKP’nin Türkiye’de yaptığı gibi gerginlik siyaseti yürüttüğü” iddialarında bulundu.

PKK yöneticisi, Duran Kalkan, “Kürdistan Ulusal Kongresi çalışmaları ve KDP’nin Şengal politikası üzerine yaptığınız değerlendirmelere KDP’den ciddi tepkiler, hatta hakaretler geldi. KDP Politbürosu başta olmak üzere yapılan bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine de özetle şunları söyledi:

“Benim sözlerime cevap olarak belirtilenlerin hemen hemen hepsi tehdit ve hakaret içerikli. Öncelikle bu hakaretleri sahiplerine iade ediyorum. Demek ki düşünceleri yok ki, hakarette bulunuyorlar. Oysa ben partimizin teorik, siyasi, ideolojik görüşlerini ifade etmiştim. Öyle anlaşılıyor ki, kendilerinden başka herkesi şimdiye kadar susturmuşlar. Şimdi de susturmak istiyorlar.”

Kürtçe bilmemesiyle ilgili eleştirilere de değinen Kalkan, şu ifadeleri kullandı:

“Türkçe programda hangi dille konuşulur, doğrusu anlayamadık. Bir kelime Kürtçe bilmediğim, söyleniyor. Bir kelime Kürtçe bilip bilmediğim tartışılır bir konu, ama PKK içerisinde en iyi Başurlu arkadaşlarla anlaştığımı söyleyebilirim. Bir de şunu anlayamadım: Türk devleti ve AKP hükümeti ile bu kadar dost olan, birlik ve ittifak içinde olan KDP’nin Türkçe’ye ve Türklüğe niye bu kadar karşı olduğunu doğrusu anlayamadım.”

33 yıldır Güney Kürdistan dağlarında olduğunu, “Güney Kürdistan’ın şehirlerini ve saraylarını tanımadığını ama dağlarını karış karış bildiğini” söyleyen Kalkan, şöyle devam etti:

“O bakımdan herhalde bir vatandaşlık hakkettim! Bana şu bu sözü söyleyenler acaba ne kadar zamandır Güney Kürdistan’da, nasıl yaşıyorlar? Güney Kürdistan savunmasını nasıl yaptılar, onu açıklasalar iyi olur. TC saldırılarına karşı, Saddam saldırılarına karşı, DAİŞ saldırılarına karşı PKK gerillasının her yerden önce Kürdistan dağını nasıl koruduğunu, savunduğunu herkes biliyor.

Kalkan ne demişti?

Geçtiğimiz günlerde Duran Kalkan, yine Med Nûçe’de katıldığı programda, Şengal için “kanton” önermişti. Kalkan, “Güney Kürdistan, merkezi bir siyasi yönetim altında yaşayamaz, bir olamaz. Çünkü içinde birçok lehçe ve çok değişik halk toplulukları var. Güney Kürdistan\'da merkezi diktatörlük yaşayamaz. Bu bölgeyi demokrasi birleştirir ve yaşatır” demişti.

Bu sözler başta Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani olmak üzere, siyasi parti yetkililerinin tepkisine neden olmuştu.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 5797 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:13:09:30
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x