Demirtaş, Öcalan'la Aralarında Gerilim Olduğu İddialarını Yalanladı

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, katıldığı programda PKK lideri Öcalan\'la aralarında gerilim olduğuna dair iddiaları yalanladı.

26.02.2015, Per - 07:09

Demirtaş, Öcalan'la Aralarında Gerilim Olduğu İddialarını Yalanladı
Haberi Paylaş
HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm sürecinde ortaya konan taslak metinde yer alan 10 maddeyi açıkladı. Hükümetin, taslağı değiştirmek istediğini söyledi.

CNN Türk\'e konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK Lideri Abdullah Öcalan\'ın Kürt sorununun çözümü sürecinde hükümete gönderdiği üzerinde anlaşma sağlanmış 10 maddelik taslağın hükümet tarafından değiştirilmek istendiğini söyledi. Demirtaş, \"Bir taslak metin üzerinde anlaşılmıştı ama hükümet bu metni değiştirmek istedi ve \'Bu metni açıklayalım\' dedi. Hükümet, \'Öcalan PKK\'ye silah bırakma çağrısında bulunuyor\' diyecekti. Biz de bunun doğru olmadığını açıkladık. Hükümet ve HDP temel 10 maddeyi müzakere etmek üzere anlaştık diyeceğiz. Hükümet mensupları hâlâ daha bu temel 10 maddeden söz etmiyor. Hükümet, Öcalan silah bırakma çağrısı yapsın diyor başka da bir şey demiyor.\" şeklinde konuştu.

İMRALI\'DA CİDDİ BİR MESAFE ALINAMADI

Demirtaş, sürecin şeffaf yürütülmesi gerektiğini belirterek, \"Çözüm sürecinde kapalı kapılar ardında gizli iş yapıyor izlenimini vermemek lazım\" dedi ve şöyle devam etti: \"Diyalog aşamasından müzakare aşamasına geçilecekti. Taraflar birbirlerine projeler sunup ortak bir mutabakat çıkaracaklardı. Bu kamuoyula paylaşılacaktı. Bu konuda anlaşılmıştı. Maalesef bu konuda İmralı\'da ciddi bir mesafe alınamadı. Gelinen aşama kamuoyuyla paylaşılacaktı, hükümet de buna razı olmuştu.\"

PKK SİLAH BIRAKACAK MI?

Demirtaş, hükümetin kendilerini suçlayan dili bırakması gerektiğini de savundu, \"Görevimizi yapıyoruz\" dedi. Demirtaş, \"Öcalan, \'Temel ilkeleri müzakere edelim, silah bırakma çağrısı yapacağım\' diyor. PKK\'de, \'Silah bırakmam\' diyor, \'Bırakacağım\' diyor; ama sürecin başındaki müzakereyi hatırlatıyor. Hükümet, şu aşamada deniliyor ki, \'Öcalan silah bırakma çağrısı yaptı, HDP açıklamıyor.\' Böyle bir şey olabilir mi? Süreçte çok dürüst davranıyoruz. Tarafları manipüle etmiyoruz, herkesin içi rahat olsun. Biz barışı hasretle, özlemle istiyoruz.\" şeklinde konuştu.

ÖCALAN\'LA ARANIZDA GERİLİM Mİ VAR

Programın sonlarına doğru ise son günlerde sosyal medyanın en çok konuşulan konularından biri gündeme geldi. Ahmet Hakan, Demirtaş\'a \"PKK lideri Öcalan\'la aranızda bir gerilim mi var?\" diye sordu. Demirtaş, soruyu şöyle yanıtladı: \"Yok, niye gerilim olsun ki. Ben bir siyasi partinin eş genel başkanıyım. Sayın Öcalan, çok önemli bir süreçten geçmiş, 40 yıl boyunca Ortadoğu, Kürt sorunu konularında deneyim kazanmış, 15 yıl boyunca da barış için İmralı\'da çaba sarfeden bir lider. Onun barış çabalarına biz barış isteyen siyasetçiler sadece destek olabiliriz. Yani bunun bir gerilime dönüştüğü iddiası tamamen spekülasyondur.\"

İŞTE TASLAK METİNDEKİ 10 MADDE

Demirtaş, çözüm süreciyle ortala konulan taslak metinle ilgili 10 maddeyi şöyle açıkladı:

1 - Demokratik siyasetinin içeriği tartışılmalı.

2 - Demokratik çözümün ulusal ve yerel boyutlarını tartışmalıyız.

3 - Özgür vatandaşlığın yasal ve demokratik güvenceleri.

4 - Demokratik siyasetin devlet ve toplumla ilişkisi ve bunun kurumsallaşmasına ilişkin başlıklar.

5 - Çözüm sürecinin sosyo ekonomik boyutları.

6 - Çözüm sürecinin yol açacağı yeni güvenlik yapısı.

7 - Kadın, kültür ve ekolojik sorunların yasal güvenceleri neler olabilir?

8 - Kimlik tanımı, kavramına ilişkin eşit mekanizmaların geliştirilmesi.

9 - Demokratik cumhuriyet, ortak vatan, milletin demokratik ölçülerle tanımlanması.

10 - Bütün bu demokratik hamleleri içselleştirmeye yarayan yeni anayasa.

Çözüm sürecinin özü bizim açımızdan köklü bir demokratikleşmedir. Madem barışı istiyorsunuz, haydi o zaman? Süreç \"güvenlik\" paketi doğuracaksa kamuoyu soracaktır tabi, \"Bu nasıl çözüm süreci?\" Hükümet oy istiyorsa, çalışsın kazansın. Daha önce de söyledim, barış seçime, oya kurban edilemez.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 2557 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:22:36:21
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x