Eski IRA Komutanı: Türkiye, PKK'ye karşı askeri zafer kazanamaz

Tony Blair\'in yürüttüğü görüşmelere katılan dönemin IRA Başkomutanı ve şimdinin Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness PKK ve devlet arasında yaşanan çatışmalara ilişkin konuştu ve her iki tarafa da bazı tavsiyelerde bulundu.

19.06.2016, Paz - 15:45

Eski IRA Komutanı: Türkiye, PKK'ye karşı askeri zafer kazanamaz
Haberi Paylaş

İngiltere ile İRA arasındaki barış görüşmeleri sürecinde dönemin Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair tarafından yürütülen görüşmelere katılan ve o dönem IRA’nın da askeri kanadının başkomutanı olan ve şimdi Kuzey İrlanda Yönetimi Başbakan Yardımcısı Martin McGuinness Evrensel’e konuştu.

Türkiye’de askeri çözüme inananların yapması gerekenin askeri harekatla herhangi bir savaş kazanamayacaklarını bilmeleri gerektiği olduğunu söyleyen McGuinness, Üniversiteler için tez hazırlayan Britanya ordusunun üst düzey komutanlarının ortak temasının, “IRA’ya karşı askeri zafer kazanılamaz” olduğunu söyledi.

Türkiye’nin üst düzey komutanlarının da bunu ifade etmesi gerektiğini belirten McGuinness, böylelikle politikacıların üstüne büyük bir sorumluluk yükleneceğini, bunun da politikacıları Türkiye ve Kürtler arasında yaşanan çatışmaların çözüme kavuşturulması için ciddi ve samimi olmak zorunda bırakacağını belirtti.

Tüm taraflar masaya oturmalı

Her iki tarafında iletişim içinde olmaları gerektiğini ve politik çözümlerin bulunması için anlamlı ve gerçekçi barış müzakereleri yürütmeleri gerektiğini belirten McGuinness, Türkiye hükümetinin askeri bir çözüm olduğuna inanması halinde yanlış yapacağını söyledi.

“Dünya çapında yaşanan çatışmalardan şunu çok açık bir şekilde gördük ki, çatışmaların sona erdirilmesi için bir noktadan sonra politik müzakerelerin olması ve politik çözümün bulunması şart” diyen McGuinness “Bir çok anlaşmazlıkta askeri başarı mümkün değil. Bu anlaşmazlıklar çözülmezse kuşaklar boyunca devam eder. Eğer ABD yönetiminin desteğinde biz, Britanya hükümeti ve İrlanda hükümeti bir çözüm bulabilmek için tüm tarafları müzakere masası etrafında toplamasaydı Kuzey İrlanda’da yaşanacak olan buydu” dedi.

İrlanda\'da çözüm süreci

Mcguinnes İrlanda\'da uyguladıkları çözüm sürecine ilişkin olarak ise şöyle konuştu ve Kürtler ve Türk Hükümetine bazı tavsiyelerde bulundu:

Çatışmaları sona erdirmede diyalog ve müzakerelerin hayati önemde olduğunu kabul edenlerin hükümet içinde çoğunlukta olması şart. Elbette isyancılar içinde de çatışmaların sona erdirilmesinin diyalog ve müzakerelerle olacağının kabul görmesi gerekli. Kuzey İrlanda’da olan buydu. Bu yaklaşımın başarılı olabileceği kanıtlandı. Dünya çapındaki çatışmaların sona erdirilmesi için yapılması gereken bu. Bu nedenledir ki, dünya çapında çatışmaların yaşandığı yerlerden Kuzey İrlanda’ya gelen temsilcilere bizim verdiğimiz mesaj bu oldu. Aynı şey sizin ülkenizde Kürtlerle Türk Hükümeti arasında devam eden mücadele için de geçerli. Cesur Kürt kadınları IŞİD’e karşı cephenin en önünde yer alıyor. Bunu taktir etmek gerekir. Fakat, çatışmalı durumlarda bir çözüm bulunabilmesi için karşılıklı diyalogların hayati önemde olduğunun kabul edilmesi şart. Biz bunu yaptık ve başarılı olduk. Bizim için başarılı olan herkes için de başarılı olabilir.

İrlanda\'da çözüm sürecine giden yol

Bundan tam 100 yıl önce İrlandalılar, İngilizlere karşı başkaldırmışlardı. ‘Paskalya Ayaklanması’ olarak tarihe geçen, 1916 yılındaki İrlandalıların ayaklanması 6 gün sürmüş, 6 gün sonunda bu isyancı liderler, İngiliz ordusu tarafından yakalanmış ve İskoçlara da gözdağı olsun diye, İskoçya’nın başkenti Edinbough’da idam edilmişlerdi.

İrlanda adasının büyük bir bölümünün kontrolünü kaybeden İngilizler, İrlanda’nın kuzeyinde hâkimiyetlerini sürdürmeyi başarmışlardı.

İrlanda Kurtuluş Ordusu (İRA) olarak ortaya çıkan, birleşik ve bağımsız bir İrlanda mücadelesi veren gerilla ordusu, on yıllarca İngiliz ordusuna karşı, hem askeri ve hem de ideolojik bir mücadeleye girişti. Yıllar süren mücadeleler sonucunda İngiliz ordusu ve IRA anlaştı. 10 Nisan 1998’de İRA’nın siyasi kanadı Sinn Fein ile yapılan anlaşma ve ateşkes sonrası, görüşmeler başlamış ve bir mutabakata varılmıştı.

Evrensel
Bu haber toplam: 48971 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:03:30:02
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x