KCK'den silah bırakma çağrısına yanıt

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, PKK Lideri Abdullah Öcalan\'ın çağrısına cevap verdi.

01.03.2015, Paz - 09:02

KCK'den silah bırakma çağrısına yanıt
Haberi Paylaş
KCK: Hükümet sorumluluğunu ciddiyetle yerine getirmelidir.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “PKK Lideri Abdullah Öcalan\'ın müzakere taslağında belirttiği on madde temelinde asgari müştereklerde mutabakat sağlanması durumunda silahlı mücadelenin bırakılacağına dair yeni bir kongre gerçekleştirmemiz için yaptığı niyet beyanını kamuoyuna duyurması tarihi bir adım olmaktadır. Kırk yıllık çatışmanın varlığı karşısında bu çağrının dikkate alınması ve gereklerinin yerine getirilmesi hükümete büyük sorumluluklar yüklemektedir. Böyle bir niyet beyanı ile devlet ve hükümete demokratikleşme, Kürt sorununun ve Türkiye\'nin temel sorunlarının çözümü için çok önemli bir zemin ve fırsat sunulmaktadır. Artık demokratikleşme ve Kürt sorununun çözümünde adım atmama konusunda hiç bir gerekçe ve engel kalmamıştır. Halkımız ve duyarlı tüm kesimler bu irade beyanı ile birlikte hükümetin ve devletin adım atmasını beklemektedir. Eğer bu açıklama önemliyse -ki Hükümet haftalardır böyle bir açıklamanın beklentisi içinde olmuştur- o zaman hükümetin buna vereceği köklü somut adımlar ve ciddi bir siyasal karşılık olmalıdır. 2013 yılında gerillanın geri çekilmesi karşısında gösterilen sorumsuzluk ve duyarsızlık mevcut durumda bir daha kesinlikle yaşanmamalıdır. Önder Apo, halklarımıza karşı olan sorumluluğu gereği AKP devletine bir kez daha siyasi çözüm fırsatı sunmuştur. Hükümet bu defa halklarımıza karşı sorumluluğun gereğini ciddiyetle yerine getirmelidir. Halklarımız bunu beklemektedir. Savaş ve çatışma seçeneğinin tümden ortadan kalkması için bu zorunludur… Kürt Özgürlük Hareketi bugüne kadar atması gereken ne adım varsa atmıştır. Bundan sonra atacağı her adım AKP\'nin yeni süreç karşısındaki tutumuna ve atacağı adımlara bağlı olacaktır” dedi. KCK açıklamasında, müzakere heyetlerinin hemen oluşması, müzakereye başlanması ve izleme heyetinin de tüm bu süreçleri takip etmesi için çalışmalarına gecikmeden başlaması gerektiği de vurgulandı.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, “Önder Apo, devlet yetkilileri ve HDP heyetiyle İmralı’da yaptığı görüşmeden sonra HDP heyetiyle Hükümet yetkililerinin bir arada bulunduğu bir ortamda Türkiye\'nin demokratikleşmesi ve Kürt sorunu başta olmak üzere temel demokratikleşme sorunlarının çözümü için tarihi bir açıklama yapılmasını istemiştir. Bu çerçevede Türkiye\'nin demokratikleşmesinin siyasi zeminini güçlendiren bir açıklama yapılmıştır” dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 20 yıldır yürüttüğü demokratik siyasal çözüm çabalarını 2013 Newroz’unda yeni bir aşamaya vardırdığına dikkat çeken KCK, “Ateşkes ve gerillanın Türkiye sınırları dışına çıkarılması iradesiyle onlarca yıldır yürüttüğü demokratik siyasal mücadele çabaları sonuca götürülmek istenmiştir. Türkiye halklarının büyük heyecan duyduğu bu tarihi çözüm hamlesine Hükümet gereken karşılığı vermemiş, bu tarihi fırsatı iktidarını pekiştirme ve seçim kazanma zemini olarak değerlendirmek istemiştir. PKK Lideri, AKP\'nin ateşkesi anlamsızlaştıran politikaları nedeniyle bu sürecin tıkandığını, bu tıkanıklık aşılmazsa yeniden şiddetli çatışma dönemine girileceğini görerek 2014 yılının Kasım ayında demokratik müzakere taslağı hazırlayarak hem devlete hem de Hareketimize sunmuştur” diye belirtti.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 9515 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:00:48:23
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x