Kürtlerin ulusal kıyafeti de yasaklandı

Buna göre Kürtlerin ulusal kıyafeti olan ve Newroz gibi ulusal bayramlarda giyilen şal û şapik gibi giysiler \"üniforma\" kapsamına alınarak 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

23.02.2015, Pts - 09:13

Kürtlerin ulusal kıyafeti de yasaklandı
Haberi Paylaş
\"İç Güvenlik Paketi\"nin tartışmalı 10 maddesi meclis genel kurulundaki itirazlara ve sokakta yükselen muhalefete rağmen AKP\'nin oyları ile yasallaştı. Kabul edilen yasalara polise doğrudan öldürme yetkisi verdiği gibi, \"örgüt üniformasını çağrıştıran giysileri\" de suç kapsamına alıyor. Buna göre Kürtlerin ulusal kıyafeti olan ve Newroz gibi ulusal bayramlarda giyilen şal û şapik gibi giysiler \"üniforma\" kapsamına alınarak 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Tasarının tümünün yasallaşması halinde Newroz\'a ulusal kıyafetleri ile katılan milyonlarca insan suçlu sayılabilecek.

TBMM Genel Kurulu\'nda sabah saat 05.00\'e kadar süren ve muhalefetin tepkisinin damga vurduğu görüşmelerde, İç Güvenlik Paketi\'nin 10 maddesi Meclis\'ten geçti. TBMM\'de 15 saatlik tartışmalı mesainin ardından AKP oy çokluğu ile üstelik muhalefetin söz hakkını da askıya alarak sorunlu maddelerin tümünü meclisten geçirdi. Geçen maddeler arasında polise öldürme yetkisi veren şu düzenlemeler yer alıyor:

* Kolluk amirinin emriyle üst araması yapılabilecek: Acil durumlarda kolluk amirinin sözlü emriyle kişinin üstü ya da aracı aranabilecek. Kolluk amirinin kararı 24 saat içinde görevli hâkimin onayına sunulacak. Aramaya ilişkin kişiye, arama gerekçesini de içeren bir belge verilecek.

* Polis, molotoflu saldırıya silah kullanacak: Polis; molotof, patlayıcı, yanıcı, yakıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran veya saldırıya teşebbüs edenlere karşı, saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde silah kullanabilecek.

* Eylemlerde havai fişek, molotof,demir bilye ve sapan taşınmayacak: Eylemlerde havai fişek, molotof ya da demir bilye ve sapan taşıyanlara 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ayrıca yasa dışı örgütlere ait amblem, pankart taşıyan veya üniforma benzeri giysilerle eyleme katılanlara da 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası geliyor.

* Yüzünü kapatmak suç kapsamına alındı: Artık kimliklerini gizlemek için yüzlerini tamamen ya da kısmen kapatmak da suç kapsamında. Cezası 3 yıldan 5 yıla kadar hapis. Eğer yüzünü kapatan eylemci şiddete başvurur ya da yakıcı yaralayıcı madde bulundurursa cezanın alt sınırı 4 yıldan az olmayacak.

* Kamu malının zararını eylemci ödeyecek: Şiddete dökülen eylemlerde kamu malına zarar verilirse, zarar sorumlulardan karşılanacak.

* Hakim kararı olmadan dinleme yapılabilecek: Meclis Genel Kurulu\'nda kabul edilen maddeler arasında acil durumlarda hakim kararı olmaksızın dinleme kararı alınması da yer alıyor. Emniyet Genel Müdürü ya da İstihbarat Dairesi Başkanı\'nın yazılı emri, 48 saat içinde yetkili ve görevli hakimin onayına sunulacak.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 15579 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:05:39:38
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x