Polis Ümit Kurt’u 'Yasalara Uygun' öldürmüş

Cizre’de 14 yaşındaki Ümit Kurt’un polis kurşunuyla öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianamede savcılık, sanık polis M.Ş.’nin “yasalara uygun hareket ettiğini” gerekçesiyle M.Ş’e ceza verilmemesini istedi.

22.08.2015, Cts - 13:45

Polis Ümit Kurt’u 'Yasalara Uygun' öldürmüş
Haberi Paylaş

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 6 Ocak’ta 14 yaşındaki Ümit Kurt’u göğsünden vuran polis M.Ş. ile ilgili Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma soruşturma sonucunda Kurt’u öldüren ve tutuksuz yargılanan polis memuru M.Ş. hakkında “Kasten adam öldürme” suçundan hazırlanan iddianame tamamlandı.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, Cumhuriyet Savcısı Ali Kahyaoğlu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda ‘kasten adam öldürme’ suçundan hazırlanan iddianamede polis memuru M.Ş.’nin, ‘yasalara uygun hareket ettiğini’ ileri sürerek, ceza verilmemesi talebinde bulundu.

Buna gerekçe olarak ise 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) sorumluluğu kaldıran veya azaltan 24 ve 25 maddeleri, 5271 sayılı CMK 223/3-b maddeleri ile 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nun (PSVK) 165 maddesi ile Terörle Mücadele Kanunu (TMK) gösterildi.

İlk duruşma 28 Aralık’ta

Hazırlanan iddianamede sanık polis M.Ş. hakkında ceza talebinde bulunulmamasına ailenin avukatı Filiz Ölmez tepki gösterdi.

Olay görüntülerinde elinde silah olan kişinin Kurt olmadığının görüldüğü ve kriminal raporların da bunu desteklediğine dikkat çeken Ölmez, bu yüzdem de M.Ş.’nin “kasten adam öldürmekten” yargılanması gerektiğini dile getirdi.

Davanın ilk duruşması 28 Aralık 2015 tarihinde görülecek.

Ne olmuştu?

27 Aralık 2014’te çıkan olayların ardından Şırnak’ın Cizre ilçesinin Cudi, Nur ve Sur mahallelelerine polislerin girişini engellemek için hendekler kazıldı.

Kazılan hendeklerin kapatılmasıyla ilgili belediye eşbaşkanları, kaymakam ve emniyet müdürü ile görüşmüş ve mahallede yaşayanları ikna ederek, sokaklardaki hendekleri kapatmıştı.

Hendeklerin kapatıldığı 6 Ocak gecesi Cudi Mahallesi’nin Ziraat Sokağı’na giren polisin ateş açması sonucu 14 yaşındaki Ümit Kurt, kalbine isabet eden tek kurşunla yaşamını yitirmişti.

Cizre Savcılığı, polisler tarafından vurularak öldürülen Kurt’la ilgili soruşturma için “gizlilik” kararı vermişti.

Kurt’un öldürülmesiyle ilgili soruşturmada, 2 polis memuru şüpheli olarak ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştı.

M.Ş. olay sonrası alınan ifadesinde “görevim gereği meydana gelebilecek olumsuzlukları engellemek amacıyla bu şahsa karşılık vermek ve faaliyetini engellemek için bir el ateş ettim. Şahıs isabet aldı ve yere düştü, bu sırada elindeki uzun namlulu silah da yere düştü” demişti.

Kurt’un ailesi ve görgü tanıkları da o akşam Kurt’un olayın olduğu yere yakın bir evi boyadığını ve elektrikler kesildikten sonra vurulduğunu ifade etmişti.

Kurt’un öldürülmesine ilişkin hazırlanan balistik raporunda polislerin Kurt’un elbise ve vücudundan alınan örnekler üzerinde yakın mesafe barut ve silah izine rastlanmadığı Belirtildi.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 3214 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:10:11:45
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x