FT: Erdoğan içten içe erken seçim istiyor olabilir

İngiliz Financial Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan\'ın esasında koalisyon müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasını istiyor olabileceğini yazdı. Gazeteye göre Erdoğan, bu durumda seçim hazırlıklarına başlayabilir ve sandıktan bu kez onun istediği sonuç çıkabilir.

23.06.2015, Sal - 10:09

FT: Erdoğan içten içe erken seçim istiyor olabilir
Haberi Paylaş
Financial Times’taki haber, gazetenin İstanbul’daki muhabirleri Piotr Zalewski ile Daniel Dombey’nin imzasını taşıyor.

Gazetedeki haber, “10 yılı aşkın süredir koalisyonsuz yönetilen Türkiye’de, seçmenin siyasilere verdiği ‘uzlaşma’ mesajını yerine getirmek zorlu bir görev” tespiti ile başlıyor.

Partilerin seçim kampanyalarında birbirlerine karşı sert suçlamalar yönelttiği hatırlatılan haber, “Şimdi ortak zeminde buluşmaları gerekiyor. En olası senaryolar AKP-CHP ve AKP -MHP koalisyonları” yorumuyla sürüyor.

Financial Times, TBMM’de yeni dönem çalışmalarının bugün milletvekillerinin yemin töreniyle başlayacağını hatırlatmış okurlarına. Yeni Meclis Başkanı’nın önümüzdeki hafta başında seçilmesinin beklendiğini, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na vereceğini, hükümet kurulması için 45 günlük bir süre olduğunu da eklemiş.

Gazete koalisyon görüşmelerinin sonucunun Türkiye’nin özellikle Suriye başta olmak üzere dış politikasını, ülkenin tekleyen ekonomisinin yönetimini ve muhalefetin eleştirdiği tartışmalı iç güvenlik yasasının kaderini belirleyeceğini belirtiyor.

“Eğer 45 gün içinde hükümet kurulamazsa, Sayın Erdoğan’ın muhtemelen Kasım ayında ülkeyi erken seçime götürmesi bekleniyor” ifadesi var haberde.

Bundan sonra hiçbir şey aynı olmayacak

Haberde görüşlerine başvurulan Washington merkezli düşünce kuruluşu Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü’nden Soner Çağaptay ise AKP’nin koalisyon şartının, ortaklık kuracağı partinin Cumhurbaşkanı Erdoğan ile oğlu hakkındaki iddiaları yeniden gündeme getirmekten kaçınması olacağı kanısında. Çağaptay şu yorumu yapmış:

“Koalisyon görüşmelerinde anlaşma sağlanması için AKP’yle ortaklık kuracak partinin, Erdoğan ve ailesi hakkında dava açmayacaklarına dair söz vermeleri gerekir. Bunun karşılığında Erdoğan Cumhurbaşkanının yetkilerini daha az kullanacak ve icracı bir Cumhurbaşkanı olmayacaktır.”

“Bundan sonra hiçbir şey aynı olmayacak. Erdoğan perde arkasında AK Parti’yi yönetmeye, hükümeti etkilemeye çalışacak. Ancak mevcut yetkisini aşarak hareket etmesi artık çok daha zor olacak.”

Financial Times’taki haber şu satırlarla noktalanıyor:

“Bu da Sayın Erdoğan’ın içten içe koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasını istemiş olabileceği yönünde spekülayonlara yol açtı.”

“Erdoğan bu durumda, istediği sonucu verecek yeni bir seçim için hazırlıklara başlayabilir. O sonuç da, AK Parti’nin Meclis’te çoğunluğu sağlayarak tek başına iktidar olması.”

Nerina Azad
Bu haber toplam: 2253 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:11:45:13
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x