PAK seçim kararını verdi

Partiya Azadiya Kurdistanê (PAK – Kürdistan Özgürlük Partisi) Türkiye’de yapılacak olan seçimlerde ittifak yapmama kararı aldı.\n

30.03.2015, Pts - 20:40

 PAK seçim kararını verdi
Haberi Paylaş
PAK Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamada, parti meclisinin 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerdeki tavrını belirlediği bildirildi.

Parti içi tartışmanın yanı sıraPAK’ın HAKPAR, PDK-BAKUR, T-KDP ve KADEP genel başkanlarıyla temaslar yaptığı ifade edildi. Açıklamada ayrıca, HDP’nin PAK’a seçim ittifağı teklifinde bulunduğu belirtildi.

PAK Parti Meclisi’nde yapılan değerlendirmeler sonucunda, genel eğilimi olarak seçimler, parlamento ve ittifaklarla ilgili görüşlerin şu ana maddelerde karara bağlandığı belirtildi:

Dünyadaki benzer ulusal sorunlarda olduğu gibi, Kürt ve Kürdistan sorunu da seçimlerde ortaya çıkacak aritmetik değerlerle çözülecek bir sorun değildir. Bu sorun nihayetinde iki millet ve iki ülke gerçekliği temelinde, ya iki tarafın , Kürdistan ve Türkiye tarafının mutabakatıyla ya da Kürdistan halkının iradesi doğrultusunda çözülecektir.

Sorunu oy oranlarına endekslemek, herkesi sadece bir birey olarak kabul etmek, hem çözümsüzlüktür, hem de Kürt milleti ve Kürdistan’ın varlığını, milletlerin eşitlik prensibini yok saymaktır.

Parlamento başta olmak üzere, Türkiye devletinin bir çok kurum ve kuruluşu Kürt ve Kürdistan gerçekliğinin reddi temelinde oluşturulmuştur. Bir bütün olarak devlet literatürü ırkçı ayrımcı , rencide edici bir anlayış ve sistem üzerinde yükselmektedir.

Milletvekilliği ve devlet memurluğu yemini başta olmak üzere seçim ve partiler yasasında, parlamento iç tüzüğünde, eğitim ve hukuk mevzuatında bunu görmek mümkündür.

Bu gerçeklik, elbette ki Kürt ve Kürdistan halkına, devletin bütün bu kurumlarını toptan redetme, yok sayma şansını vermemiştir. Yaşamın her alanında var olan bu gerçeklik, Kürt milletini, tüm Kürdistanlıları, hem bu anlayışın değiştirilmesi için mücadele etmeye hem de yeri geldiğinde sözkonusu kurum ve kuruluşlarda yer almak suretiyle, tabir yerinde ise, mümkün olduğu kadar bu alanlardan yararlanmaya yöneltmiştir.

PAK, objektif ve subjektif şartları göz ardı ederek, ulusal mücadelenin gelişkinlik düzeyini, örgütlülük ve siyasal gücünü, konjonktörü, kurum ve platformların kitleler nezdindeki yerini ve onlardan ulusal demokratik mücadelenin çıkarları doğrultusunda yararlanma potansiyelini dikkate almadan, Kürt ve Kürdistan halkının inkarı üzerinde yükselmiş olsa dahi, toptan reddiyeci bir yaklaşımla parlamento seçimlerine , “parlamentoya” ya da başka bir kuruma katılmamanın doğru bir siyaset olmadığını belirlemektedir.

PAK, siyaset sahnesinde yer alan tüm Kürt ve Kürdistani partilerle, ulusal perspektif ekseninde ittifaklardan yanadır. İttifak sağlanamıyorsa, diyalog ve işbirliği yollarının mutlaka canlı tutulmasından yanadır. PAK, Türkiyedeki özgürlükçü, demokrat, adalet ve eşitlik taraftarı şovenizme karşı olan en geniş kesimlerle ittifak, işbirliği ve diyaloglardan yanadır.

HDP’ye eleştiri

PAK PM, HDP’nin seçim ittifağı teklifinin tüm boyutlarıyla değerlendirildiği belirtilen açıklamada, şu tespitlerde bulunuldu:

İki yıla yakın bir süredir devlet ile “çözüm süreci” adı altında görüşmeler gerçekleştiren HDP ve PKK’nin; bırakalım bu konuda Kürt siyasi güçleriyle herhangi bir ittifak girişimini, şu ana kadar PAK dahil hiç bir Kürt kesimine bu konuda bilgi bile verilmediğini tesbit etmiştir.

Ayrıca, HDP’nin, PAK dahil hiç bir Kürt kesimiyle istişarede bulunmadan, onlarla birlikte ortak bir seçim kararı almaya yönelmeden, kendi başına bir seçim kararı aldığını, seçim stratejisini tek başına oluşturduğunu tesbit etmiştir.

PAK Meclisi, HDP’nin “ortak vatan, demokratik cumhuriyet, demokratik ulus, Türkiyelileşme” programı ve şu ana kadar izlemiş olduğu siyaset çizgisi ile Öcalan’ın sunmuş olduğu 10 maddelik “müzakere maddeleri”nin PAK’ın, Kürdistan’ın ve Kürt milletinin varlığını esas alan, kendi geleceğini özgürce belirleme, devletleşme ve statü elde etme talebiyle uyuşmadığını ve Kürt ve Kürdistan sorununun çözümüne yol açacak bir içeriğe sahip olmadığını tesbit etmiştir.

PAK’ın Parti Meclisi toplantısından sonra, kamuoyuna “Kürdistan seçim ittifakı” adıyla açıklanan “itifak”a HDP’nin katılmadığı görülmüştür. HDP “göstermelik bir Kürdistan seçim ittifakı”na bile imza atmamıştır. Bu “ittifak” hiçbiri seçimlere katılmayan sözü geçen kesimlerin kendi aralarında oluşturdukları ve HDP tarafından imzalanmayan, HDP açısından hiçbir geçerliliği olmayan bir ittifaktır. Bu anlamda bu kesimler açısından HDP ile bir seçim ittifağından da söz edilemez.

PAK Meclisi, Kürt ve Kürdistan sorununun siyasal, demokratik yol ve araçlarla çözümünden yanadır. Bu nedenle de devlet ve PKK arasındaki çatışmasızlığı desteklemektedir. Bu çatışmasızlığın devamından yanadır. Ama Türkiye Devleti’nin “çözüm süreci”nde bugüne kadar izlemiş olduğu siyaset ve pratik ile Kürt ve Kürdistan sorununu sürüncemeye bırakma, öteleme, yeniden yapılanma için zaman kazanma amacını taşıdığı kanaatine varmıştır.

Kürt ve Kürdistan sorununun tesbiti yapılmadan ve bu temelde kısa, orta ve uzun vadeli çözüm programları belirlenmeden, “çözüm süreci”nden söze dilemeyeceği açıktır.

Sonuç ve karar

PAK’ın kendi öznel koşulları nedeniyle 7 Haziran 2015 seçimlerine katılmayacağı ve yine deklerasyonda belirtilen sebeplerden hareketle hiçbir parti ile herhangi bir seçim ittifağı yapmayacağı belirtildi.

Açıklamada, “PAK, Türkiye Cumhuriyeti sistem partilerine oy vermeyecektir” ifadesi de yer aldı.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 7057 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:04:16:15
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x