Son Ankette Oyunu Artıran 2 Parti!

ANDY-AR\'ın son anketinde AK Parti ile CHP\'nin oylarının yükseldiği, MHP ve HDP\'nin oylarında düşüş olduğu görülüyor.

29.06.2015, Pts - 07:23

Son Ankette Oyunu Artıran 2 Parti!
Haberi Paylaş
Türkiye\'de Kamuoyu araştırma şirketi ANDY-AR, seçimden 3 hafta sonra seçmene, “Seçim sonucundan memnun musunuz?” sorusunu yöneltti. Ankete katılanların yüzde 67.4’ü “Hayır, memnun değilim” yanıtını verirken, memnun olduğunu söyleyenlerin oranı \% 32.6 çıktı.

Partilere göre memnuniyet oranındaysa Ak Partili seçmenin \% 81.9’u “Memnun değilim” yanıtı vererek birinci sırayı aldı. Memnun olmayan ikinci seçmen grubu \% 65.5 ile MHP, \% 63.2 ile CHP olurken, HDP’li seçmenin yüzde 80.6’sı sonuçtan memnun olduğunu dile getirdi.

Soncu Bilseniz Aynı Oyu Verir miydiniz?

Memnuniyet oranının \% 32.6 olduğu 7 Haziran Genel Seçimi sonrası seçmene, “Peki sonuçların böyle çıkacağını bilseydiniz parti tercihiniz değişir miydi?” diye de soruldu. Bu soruya ankete katılanların \% 91.8’i “Hayır değişmezdi” cevabını verirken, \% 8.2’si tercihinin değişebileceğini ifade etti.

AK Partili seçmenin \% 55’i MHP’yle kurulacak bir koalisyona destek veriyor. CHP’yle kurulacak koalisyona ise bu destek \% 10.9 oranında. CHP’li seçmeninse \% 28.7’si AK Parti’yle koalisyona ‘Evet’ diyor. İkinci olaraksa \% 25.3 oranında CHP-MHP-HDP koalisyonunu istiyor. MHP’li seçmenin \% 53.6’sı AK Partili koalisyona sıcak bakıyor. HDP’li seçmense \% 36.6 oranında AK Parti-CHP koalisyonunu destekliyor.

AKP, 272-277 CHP, 135-140 Vekil

Olası bir genel seçim sorusuyla seçmenin nabzını tuttuğunda oy pastasında AK Parti ile CHP’nin oylarının yükseldiği, MHP ve HDP’nin oylarında düşüş olduğu sonucu çıkıyor.

Araştırmaya göre AK Parti \% 42.8, CHP \% 27.3, MHP \% 15.4 ve HDP \% 11.7 oranında oy alıyor. Bu oranlarla AK Parti 272- 277 arasında milletvekilliği kazanıyor ve Faruk Acar, tek başına iktidar şansının yine sınırda olabileceğini söylüyor. CHP vekil sayısını 140’lara doğru taşırken, MHP 75-80, HDP ise 65-70 civarında milletvekili çıkarabiliyor.

Partiler arası oy geçişi tablosundaysa AK Partili seçmenin \% 97.6’sı, CHP’li seçmenin \% 95.7’si, MHP’li seçmenin \% 75.7’si ve HDP’li seçmenin \% 84’ü yine kendi partisine oy vereceğini belirtiyor. Dört partinin oy dalgalanmasına bakıldığında MHP’li seçmenin \% 20.3’ü AK Parti’ye, HDP’li seçmenin \% 13.5’i ise CHP’ye oy verebileceğini açıklıyor.

Seçmenin 3\'te 1\'i AKP-MHP

Çalışmaya katılan tüm deneklere “En çok hangi koalisyon formülünü destekliyorsunuz” sorusu yöneltildiğinde yüzde 31.7 oranında AK Parti-MHP, 17.8 oranında AK Parti-CHP, 13.4 oranında CHPMHP- HDP ve 10.2 oranındaysa HDP’nin dışarıdan desteklediği CHP-MHP koalisyonu öne çıkıyor. Seçmenin beşinci olarak 3.2 oranında desteklediği koalisyonsa AK Parti-HDP koalisyonu oluyor.

Faruk Acar: AKP ve CHP Yine Trend Parti Olur

“Aslına bakarsanız bugün seçim olsa oy oranlarında çok büyük bir değişiklik görünmüyor. Oy oranlarına baktığınızda AK Parti’nin Türkiye genelinde yüzde 2’lik artışının olduğunu, CHP’nin yüzde 2.3’lük yükselişini, MHP’de hafif bir kırılma olduğunu ve HDP’nin 1.5 civarında oy kaybını görüyoruz.

AK Parti’de bir artış var. AK Parti’ye oy veren seçmenin yüzde 98’i tekrar oy vereceğini söylüyor. Saadet Partisi’nden AK Parti’ye yoğun bir oy kaymasının yaşandığını söylemek mümkün. Bu seçim AK Parti’ye kızıp, “Ben mesajımı verdim, tekrar AK Parti’ye oy verebilirim” diyenlerden yarım ile 1 puan arasında MHP’den kayma görülüyor.

CHP’nin oylarındaki artış ise daha çok Batı’da HDP’ye oy verenlerden. Stratejik olarak oy kullanan ama yüzde 13’ün de çok olduğunu düşünenlerin, ‘Nasılsa barajı geçti’ denebilecek bir algıyla bugün itibarıyla CHP’nin oy artışına sebep olduğunu söylemek mümkün. CHP’ye Vatan Partisi’nden de oy kayması görünüyor. Bu seçimde MHP ve HDP trend partilerdi. Bugün itibarıyla yine AK Parti ve CHP bir trende girmiş durumda. Bu iki partinin yükselişi diğer iki partinin düşüşüne neden olacak. Kahvehane köşelerinde ‘Acaba şu anda ne oldu, ülke kötüye gider mi, istikrar bozulur mu’ diyebilecek bir seçmen kitlesinin oy geçişgenliği konusunda hareketli olduğunu söyleyebiliriz.”

Nerina Azad
Bu haber toplam: 6194 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:21:19:28
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x