Times: AKP'nin kaderi HDP'ye bağlı

İngiltere\'nin saygın gazeteleri arasında bulunan Times, bugünkü sayısında HDP, Erdoğan\'ın mutlak güç hesaplarını engelleyebilir başlıklı bir yazı yayımladı.

26.05.2015, Sal - 10:31

Times: AKP'nin kaderi HDP'ye bağlı
Haberi Paylaş
Yazıda, 2002 yılından beri iktidarda olan AK Parti\'nin, kamuoyu yoklamalarına göre, 7 Haziran\'da yapılacak genel seçim sonucu, bir koalisyon hükümeti kurabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Gazete, gelecek ay gerçekleşecek genel seçimde HDP için \'iktidarda bulunan İslamcı hükümeti, eşi görülmemiş bir yenilginin mühendisi olabileceği\' ifadelerini kullanıyor.

Yazıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan\'ın tüm gücü elinde bulundurmak amacıyla, anayasa değişikliğini yapabilmesi için AK Parti\'yi, meclisteki koltukların 5\'te 3\'ünü almaya çağırdığı vurgulanıyor.

Karmaşık seçim hesaplarının anahtarının HDP\'nin elinde olduğu belirtilen makalede, Türk siyasetini sarsan HDP\'nin, Kürt kimliğinden sıyrılarak, hem Kürt hem de Türk kesime hitap eden liberal bir partiye dönüştüğü ifade ediliyor. 76 milyon nüfusu olan Türkiye\'nin 15 milyonunun Kürt olduğu hatırlatılıyor.

Yazıda HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş\'ın \'yakışıklı, karizmatik ve sadece 42 yaşında\' olduğu ifade edilerek, partisinin hem AKP hem de CHP\'yi destekleyen seçmeni HDP\'ye çekebileceği ifade ediliyor. Bu duruma örnek olarak da Cumartesi günü İzmir\'de düzenlediği mitingde topladığı 20 bin kişi gösteriliyor. Ancak yazıda, HDP\'nin PKK ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle birçok kişi tarafından \'zehirli\' olarak görüldüğü belirtiliyor.

Anayasaya göre Erdoğan partiler üstü davranmalı

Erdoğan\'ın bir cumhurbaşkanı olarak anayasaya göre, partiler üstü bir tavır göstermesi gerektiği vurgulanan yazıda, bazı konuşmalarında HDP\'ye, PKK ile bağlantısına dikkat çekerek saldırdığı ifade ediliyor.

Makalede SONAR\'ın son seçim anket sonuçlarına da yer veriliyor. Buna göre, AK Parti yüzde 41, HDP yüzde 10,4, CHP yüzde 26 ve MHP yüzde 18,1 oranında desteğe sahip. Gezici Araştırma anket sonucuna göre ise AK Parti\'nin yüzde 38 oranına sahip olduğu belirtiliyor.

HDP\'nin yüzde 10 barajını aşamadığı takdirde oyların dağılımının en çok AK Parti\'nin işine yarayacağı vurgulanan yazıda, HDP\'den milletvekili adayı Dengir Mir Mehmet Fırat\'ın \"Seçime parti olarak katılarak, partimizin olgunluğunu ve sadece Kürt bölgelerinde değil, tüm Türkiye\'nin temsilcisi olduğumuzu kanıtlamak istedik.\" sözlerine de yer veriliyor.

Erdoğan\'ın Kobani saldırısındaki tutumu Kürtlerin öfkesini çekti

Öte yandan yazıda, IŞİD\'in Suriye sınırındaki Kobani\'ye saldırırken bölgeyi koruyan Kürtlere yönelik duruşunun, AK Parti\'yi geçen seçimde destekleyen Kürt kesimi de öfkelendirdiği ifade ediliyor. Haberde, Erdoğan\'ın sınırda Kobani\'yi korumaya çalışan Kürtleri \'terörist\' olarak nitelendirmesi, IŞİD\'den farksız görmesi ve yenilgi tahminlerinin yanlış çıktığı belirtiliyor.

Yazı, 7 Haziran\'da yapılacak genel seçim sonucu, AK Parti ve MHP\'nin bir koalisyon hükümeti kurma ihtimalinin yüksek olduğu belirtilerek sonlandırılıyor.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 2229 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:16:54:22
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x