Cizirê savunma bakanı son gelişmeleri değerlendirdi

Kurdpress ajansı Cizirê kantonu savunma bakanı Abdulkerim Saruhan ile bir röportaj gerçekleştirdi ve kantona bağlı bölgelerde yaşanan son gelişmeleri sordu. Kürt savaşçılarının önemli bir direniş gösterdiklerini vurgulayan bakan Kürdistan Bölgesi Hükümetinin kantona yetecek kadar silah ve mühimmat gönderdiğini söyledi.

15.03.2015, Paz - 11:18

Cizirê savunma bakanı son gelişmeleri değerlendirdi
Haberi Paylaş
Bakan, Cizirê kantonunda yaşanan çatışmaların son durumu ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Güçlerimiz ile IŞİD teröristleri arasında Cizirê’nin batı bölgelerinde çok şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar daha çok Serê Kanî ile Til Xenzir bölgelerinde yoğunlaşmış durumda. Til Temir’de de çatışmalar devam ediyor, ancak güçlerimiz burada büyük başarılar elde ettiler. YPG güçleri Til Temir yakınlarında bulunan bir çok köyü IŞİD’in elinden kurtardı. Til Hemis civarındaki bölgelerde yaşayan Arap göçebe ve köylüleri YPG güçlerini çok sıcak karşıladılar ve oralardaki tüm alanlar özgürleştirildi. Ama Til Xanzir ile Serê Kanî bölgelerinde çatışmalar hala şiddetli bir şekilde devam ediyor.”

IŞİD’in, bazı bölgelerde YPG güçlerini bozguna uğrattığını ve hatta 40 YPG gerillasını öldürdüğü iddialarını reddeden bakan hiçbir zaman bu kadar çok şehit vermediklerini vurguladı:

“Hiçbir zaman bu kadar çok şehit vermedik. Til Xenzir bölgesinde sıcak ve kapsamlı çatışmalar yaşanıyor, ancak bu kadar çok sayıda savaşçımız hiçbir bölgede öldürülmedi. Anlatmak istediğim, Kobani’den tutun tüm diğer bölgelere iki yıl boyunca hiçbir ceplede bu sayıda şehit vermedik.

Ancak bildiğiniz gibi IŞİD zalimce davranan bir düşmandır. IŞİD Til Hemis, Til Berek ve diğer bölgeleri kaybettikten sonra güçlerini toparlayarak yeni bir cephe açtı. Ancak IŞİD’in dile getirdiği rakamlar gerçektekinden çok farklı ve güçlerimizin kahramanca direnişi devam ediyor. Çatışmalarda şehitlerimizin var. Şehitlerimizin gerçek sayısı henüz bilinmemekle birlikte IŞİD tarafından iddia edilen rakamlar doğru değil.”

Til Birek ile Til Hemis bölgelerinin kurtarıldıktan sonra huzurlu bir yaşama kavuştuğunu aktaran bakan bu bölgelerin mevcut durumunu şöyle özetledi:

“Til Birek ve Til Hemis IŞİD kontrolü altında idi. Ama YPG güçleri, bölgedeki Arapların talebi üzerine kapsamlı bir operasyon gerçekleştirerek buraları ve civarda bulunan bir çok yerleşim birimini kurtardılar. Şu anda bu bölgeler tamamen güçlerimizin kontrolü altında ve huzurlu bir durumdalar. Yüzlerce IŞİD teröristi öldürüldü. Cesetlerini geride bırakarak kaçtılar. Basın bölgeyi ziyaret ederek ölü savaşçıların sayısını tesbit edebilir.”

Kantonlarda YPG dışında dışındaki güçlerin de savaştığını ve çok ciddi katkı verdiğini söyleyen bakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Açık bir şekilde YPG ve YPG güçleri savaş cephesindeler ve şehitler veriyorlar. Ama bölgede Suriye Özgür Ordusu’na bağlı güçler de var. Bunun yanısıra Kürdistan Bölgesi Peşmerge güçlerinin ağır silahları ve manevi destekleri mevcut. Kürt güçleri savaşan yegane güçler değiller. Arap göçebeleri ve Süryani güçleri de mevcut ve tüm güçler YPG\'nin komutası altında IŞİD\'e karşı bölge halkını koruyorlar.”

Nerina Azad
Bu haber toplam: 6180 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:17:40:05
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x