Ezidiler Şengal'de Arap 'kirve'lerinin ihanetiyle fişlendi

IŞİD Şengal\'e saldırdığı zaman, Ezidiler bir arada yaşadıkları ve \'kirve\' olarak güvene dayalı bir ilişki kurdukları Arapların ihanetine uğradılar. Araplar IŞİD milisleri olarak Ezidiler\'in evlerinin fişlenmesinde baş rol oynadılar.

23.11.2015, Pts - 08:35

Ezidiler Şengal'de Arap 'kirve'lerinin ihanetiyle fişlendi
Haberi Paylaş

Hürriyet\'te Gülden Aydın imzasıyla yayınlanan bir haberde IŞİD\'in, geçtiğimiz hafta Peşmerge\'nin başarılı operasyonu sonucu Kürdistan Bölgesi kontrolüne geçen Şengal’de Ezidi evlerini fişleyerek kapılara şu yazılar yazdığı belirtildi.

Şia: Yağmala! Zengin Şia: IŞİD üst düzey yönetimi yağmalayacak! Sünni: Milis evi, dokunma!

3 Ağustos 2014’te Şengal’i işgal eden IŞİD, Ezidileri katletti, kadınları seks kölesi yaptı. Sağ kurtulmayı başaran on binlerce Ezidi yollara düştü. Binlercesi Şengal Dağları’nda yaşamını yitirdi, dağları aşabilenler Kürdistan Bölgesi’ne sığındı.

IŞİD işgalinden 15 ay 10 gün sonra; 12 Kasım’da Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı ve Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Lideri Mesut Barzani başkomutanlığındaki 20 bin kişilik Peşmerge, havadan Koalisyon hava saldırıları, karadan da gerilla ve ezidi milislerin desteğiyle kara harekâtı başlattı.

ABD liderliğindeki koalisyon savaş uçaklarının harekat öncesi ve sonrası IŞİD karargâhlarını bombaladığı operasyon sonucunda 13 Kasım’da Peşmerge IŞİD teröristlerini temizleyerek, Şengal\'i ele geçirdi.

Haberde Şengal ve köylerindeki Ezidilerin büyük bir bölümünün, 3 Ağustos 2014’teki IŞİD baskınına uykuda yakalandıkları hatırlatılarak, \"Şengal’e inen yolun iki tarafında, o gece yaşanan kâbusun izlerinin durduğu\" vurgulanarak şu gözlemler dile getiriliyor:

\"Kurşunlarla delik deşik edilen, yakılan, yoldan çıkıp uçurumun kenarında duran, ters dönen onlarca otomobil… Rast gele bırakılmış giysiler, örtüler… Bir kadın iç çamaşırı görüyorum. Solgun pembe, dantelli ve şık bir geceliğe benziyor. Bir kadının, en mahrem giysisinin bu dağlara getirmesinin nedeni, ancak baskın telaşıyla kaçması olabilirdi. Kadına ne olmuştu? Yüreğim sıkışıyor. Şengal’e değil bir harabeye giriyoruz. Manzaranın etkisini tarif etmek mümkün değil. Binlerce bina yakılmış, yıkılmış.15 ay öncesine kadar 250 bin Ezidi’nin yaşadığı ilçede hayat yok, ölüm var. Yanmış, yıkılmış şaşaalı konaklar, geçmişteki mutlu hayatların kana ve gözyaşına boğuluşunu simgeliyor.\"

Şengal’i IŞİD’den kurtaran peşmergenin verdiği bilgiler ışığında IŞİD’li teröristlerin, yeteneği ve becerisine göre örgütün verdiği 4 görevden birini yaptığına yer verilen haberde bu görevler şöyle sıralanıyor:

Kelle kesici Yağmacı Kadın köle satıcısı Savaşçı

IŞİD 5 km ötede

Şengal\'in IŞİD\'ten tamamen temizlenmesine rağmen, 5 km ötedeki Kabusi köyünde, ilçenin IŞİD köyüne bakan tarafında peşmergenin buldozerlerle kilometrelerce uzunlukta hendek açtığına yer verilen haberde \"ilçenin hububat silolarının bulunduğu yerde, IŞİD’in mayın üretme merkezinin olduğu\" belirtiliyor ve Peşmerge\'nin ‘Zerevani’ özel kuvvetlerinin IŞİD’e karşı elleri tetikte konuşlandığı vurgulanıyor.

Peşmerge Komutanı: Yeni şehir kuracağız

Haberde Peşmerge komutanı, general Sımê Baseli\'nin anlatımlarına yer veriliyor: “IŞİD, Şengal’de 15 ay 10 gün kaldı. İnsanları öldürmekle kalmadılar, hayatı durdurdular. Su depolarını, evleri yıktılar. Başkomutan Mesut Barzani Ezidilere ‘Şengal’i kurtaracağız’ sözünü verdi. 12 Kasım’da 27 bin Peşmerge ile Şengal’i sağlı sollu kuşattık. 13’ünde üç taraftan girdik. Deneyimliydik. 7 şehit verdik. ABD ve koalisyon güçlerine çok teşekkür ediyorum. Biz karadan girdik, onlar havadan vurdu. Şengal’de ne kadar IŞİD’li varsa hepsini öldürdük. En stratejik yeriyle Suriye-Telafer-Rakka, Irak-Musul bağlantısını kestik. IŞİD, büyük darbe aldı. İlk görevimiz IŞİD’i kovmaktı. Şimdi TNT’leri temizleyip yeni bir şehir kuracağız.

Duvarda IŞİD fişlemesi; Şia: Yağmala - Sünni: Dokunma

Haberde içe kapalı bir toplum olan Ezidiler\'in, Şengal’de bir arada yaşadıkları Araplarla ‘kirve’ olarak güvene dayalı ilişki kurdukları bilgisine yer verilerek, \"Şengal’i işgal ettiğinde Arap nüfusun milis desteğini alan IŞİD\'in, Ezidi evlerini, kirveleri aracılığıyla fişlediği\" vurgulanıyor ve Peşmergenin gösterdiği Arapça yazıların tercümesi paylaşılıyor:

Şia: Yağmala!

Zengin Şia: IŞİD üst düzey yönetimi yağmalayacak!

Sünni: Milis evi, dokunma!

Nerina Azad
Bu haber toplam: 4258 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:20:27:56
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x