KCK’den Çelişkili Şengal Açıklaması

Geçmişte bizzat Duran Kalkan\'ın yaptığı Artık bir Şengal Kantonu oluşmalı açıklamasına ve Şengal\'de gerçekleştiren toplantıya rağmen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, PKK’nin Şengal’de \"kanton\" kurduğu yönündeki haberinin asılsız olduğunu açıkladı.

18.01.2015, Paz - 13:27 [ Güncellenme: 21.01.2015, Çar - 09:52 ]

KCK’den Çelişkili Şengal Açıklaması
Haberi Paylaş
KCK’den yapılan yazılı açıklamada, Şengal’in Kürdistan’dan koparılmak istendiğine dair gerçeğe uymayan yayınlar ve değerlendirmeler yapıldığı belirtilerek, şöyle denildi:

“Şengal’in Güney Kürdistan’dan koparılmak istendiğine dair açıklamaların gerçek dışı olduğunu defalarca ifade ettik.Hareketimizin genel düşüncesine uygun olarak Şengal’in Güney Kürdistan federasyonuna bağlı özyönetime sahip olabileceğine dair değerlendirmelerimiz olmuştur ancak bunların hiçbirinde Güney Kürdistan Federasyonu’ndan koparılmış ‘özerk bölgelerden’ söz edilmedi.”

Güney Kürdistan’daki bazı basın yayın organlarında KCK’nin Şengal politikası aleyhine yayınların arttığını belirtilen açıklamada “Şengal’deki toplantı hareketimiz dışında, Êzîdîler’in kendilerinin yaptığı bir toplantıdır” denilerek şu ifadelere yer verildi:

“Bu yayınlarda Şengal’e ilişkin bize ait olmayan görüşler sanki bize aitmiş gibi yansıtılmaya çalışılmaktadır. Şengal’in kurtarılması için büyük bir mücadelenin verildiği bir dönemde bu tür gerçek dışı ve hareketimizi hedef gösteren açıklamalar yapılması Kürt halkının ulusal çıkarlarına uygun düşmemektedir.Büyük bir soykırım yaşayan, hala toplumsal varlığı tehdit altında olan Êzîdî halkımızın böyle bir toplantı yapması ve bazı sorunlarını tartışması normal karşılanmalıdır. Bizim bir Êzîdî arkadaşımız da bu toplantıya Êzîdî kimliği nedeniyle katılmıştır. Şengal’deki toplantı tamamen Êzîdî halkımıza aittir ve kendi öz iradeleriyle bazı kararlar almışlardır.”

KCK tarafından yapılan bu açıklamaya rağmen, geçmişte müteakip zamanlarda KCK yöneticilerinin yapmış oldukları ve Şengal’de bir kanton oluşturmaya yönelik açıklamalar nedeniyle KCK’nin bu açıklaması inandırıcı bulunmadı. Ve KCK içerisinde çok başlılık mı var sorusunu gündeme getirdi.

PKK Yürütme konseyi üyesi Duran Kalkan’ın 23.12.2014 tarihinde ANF’de yer alan Sterk TV’deki görüşlerinin yer verildiği açıklamalarında, “Artık bir Şengal Kantonu oluşmalı, onun önü açılmıştır. Şengal artık eskisi gibi yönetilemez” diyerek, asıl hedeflerinin Şengal’de Kanton oluşturmak olduğunu açıkça belirtilmişti. ( http://www.firatnews.com/news/guncel/kalkan-sengal-kantonu-olusmali.htm )

Henüz Kürdistan Bölgesi Özerk bir statüye sahipken, Kürdistan halkı 4 parçalı bir statü sahibi iken ve özellikle Güney Kürdistan parçasının bağımsızlığının uluslararası alanda yüksek sesle dillendirildiği bir dönemde Şengal’i kantonlaştırmaya yönelik bir girişimin Kürtlere fayda sağlamayacağı Kürt politik çevreleri tarafından dile getiriliyor.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 8064 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:22:02:03
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x