Kürdistan Bölge Hükümeti: Kanton yasadışıdır

Kürdistan Bölge Bakanlar Kurulu ,PKK\'nin Şengal’de kanton oluşturma girişimini sert bir dille eleştirdi. Bakanlar Kurullu kantonun yasadışı olduğunu vurgulayarak, PKK\'den Kürdistan Bölge Hükümeti\'nin içişlerine karışmamasını istedi.

17.01.2015, Cts - 14:11 [ Güncellenme: 17.01.2015, Cts - 17:24 ]

 Kürdistan Bölge Hükümeti: Kanton yasadışıdır
Haberi Paylaş
Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, PKK’nin Şengal’de “kanton” oluşturma çabalarını ‘yasadışı’ olduğunu vurgulayarak, sert tepki verdi.

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu PKK’nin Şengal’de bir meclis kurarak ‘kanton’ ilan etme çabasını yazılı bir açıklamayla eleştirdi.

Kürdistan Bölgesi’ne yapılan bu müdahalenin kabul edilemez olduğu dile getirilen açıklamada, sözkonusu yasadışı girişimin siyasi ve idari gerginliklere yol açacağı kaydedilerek, “PKK Kürdistan Bölgesi’nin işlerine karışmaya son vermeli” denildi.

Açıklamada Kürdistan Bölgesi Başkan Mesud Barzani ve Peşemerge Güçleri Genel Komutanlığı’nın, doğrudan bölgedeki IŞİD örgütü mensuplarına karşı gerçekleştirilen operasyonları komuta ettiği hatırlatılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın meşru ve anayasal kurumları vardır. Ezdi Kürdler’in de Kürdistan Parlamentosu ve Irak Temsilciler Meclisi’nde temsilcileri mevcuttur. Şimdi ve gelecekte yapılan bütün işler yasadışı ve uygunsuz müdahalelerle değil, Kürdistan Bölgesi ve Irak’ın meşru kurumları aracılığıyla yapılacaktır.”

Bakanlar Kurulu açıklamasında,PKK’den hemen sözkonusu yasadışı girişimi durdurmasını istedi.

Yazılı açıklamada, “Peşmerge Güçleri’nin Şengal bölgesinin tamamını kurtarma çabaları sürerken, Kürdistan Bölgesi Hükümeti de Ezdi halkına ve bölgenin yeniden yapılanması için çalışmalarına devam edecektir. Bu konuda Bağdat’la işbirliği halinde çalışılacaktır” denildi.

Açıklamada, IŞİD saldırılarında Şengal bölgesindeki Ezdi Kürdleri’nin kurtarılması için Peşmerge Güçleri’ne destek veren YPG savaşçılarına da teşekkür edildi.

Bakanlar Kurulu, Şengal’in il olmasının değerlendirileceği ve bu konuda Merkezi Irak Hükümeti’yle görüşüleceği bilgisini de iletti.

Yazılı açıklamada, “Peşmerge Güçleri’nin Şengal bölgesinin tamamını kurtarma çabaları sürerken, Kürdistan Bölgesi Hükümeti de bölge halkına yardıma ve bölgenin yeniden yapılanması için çalışmalarına devam edecektir. Bu konuda Bağdat’la da çalışmalar devam edecektir” denildi.

Şengal bölgesinin 3 Ağustos 2014’te başlayan IŞİD saldırılarından sonra, çok zor durum yaşadığı, yaranın Kürt milletinin gözünde taze olduğu dile getirilen açıklamada, şu ifadeler de yer aldı:

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti bölge halkının ihtiyaçlarını karşılamak ve hala bir bölümü örgütün elinde olan kaçırılan kadınların kurtarılması için elinden geleni yapmıştır. Ayrıca Kürdistan Bölgesi Hükümeti, işlenen suçların soykırım (jenoside) olarak tanınması için çaba içerisindedir.”

Nerina Azad
Bu haber toplam: 5893 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:02:25:35
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x