El Nusra, El Kaide'den ayrılıp isim değiştirecek

‘El Kaide’nin Suriye’deki kolu’ olarak tanınan El Nusra Cephesi’nin ‘şura konseyi’nin bu örgütle bağlantısını koparma kararı aldığı iddia edildi.

25.07.2016, Pts - 12:35

El Nusra, El Kaide'den ayrılıp isim değiştirecek
Haberi Paylaş

Ortadoğu Enstitüsü’nden Charles Lister’ın aktardığına göre, El Nusra Cephesi’nin ‘şura konseyi’ ‘El Kaide’yle bağlantısını koparma kararı aldığı iddiasını aktardı. Kararın şura konseyindeki oylama sonucunda alındığı ve kısa süre içinde ilan edileceğini yazan Lister, haberi teyit edemediğinin de altını çizdi.

Kuveyt merkezli Er Rai gazetesinden Elijah J. Magnier ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Nusra\'nın Kaide\'den koparak ‘Fetih El Şam Cephesi’ ismini aldığını öne sürdü. Magnier ayrıca, örgütün toplam 5000 militanı olduğu ve bunlardan üçte birinin yabancı olduğunu yazdı.

El Kaide lideri Eymen El Zevahiri, mayıs ayında yayınladığı ses kaydından “İnsanlar kendi liderlerini seçerlerse, El Kaide ile bağlantıları İslâm ümmetinin büyük umutlarına engel olmayacaktır” demiş, bu sözler El Nusra Cephesi’nin örgütten ayrılması için bir onay olarak yorumlanmıştı.

Bu arada The Times’ın aktardığına göre, Ürdün’de yaşayan ve radikal İslamcılar tarafından ‘küresel cihad ideoloğu’ olarak tanımlanan Ebu Muhammed el Makdisi de El Nusra’nın El Kaide’den ayrılma kararına destek verdi.

Makdisi’nin “Eğer Nusra’nın adı bağlı olduğu gruplar tarafından bir gerekçe olarak kullanılıyorsa, o zaman adını değiştirmesi ya da adından feragat etmesi Kur’an’dan feragat ettiği anlamına gelmez. Ve El Kaide ile ilişkisini kesmesi, gerekli olan buysa, döneklik değildir” dediği kaydedildi.

Öte yandan El Nusra’nın El Kaide’den ‘ayrılacağı’ haberleri sosyal medyada espri konusu oldu.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 3958 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:07:44:07
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x