Halep'te 13 örgütle YPG arasında restleşme!

Suriye\'nin Halep kentinde, Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile aralarında El Kaide\'nin Suriye kolu olan El Nusra Cephesi\'nin de bulunduğu 13 silahlı örgüt arasında yine gerginlik yaşandı.

28.05.2015, Per - 06:19

Halep'te 13 örgütle YPG arasında restleşme!
Haberi Paylaş
Suriye\'nin Halep kentinde, Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile aralarında El Kaide\'nin Suriye kolu olan El Nusra Cephesi\'nin de bulunduğu 13 silahlı örgüt arasında yine gerginlik yaşandı.

13 örgüt YPG\'nin, “Şeyh Maksut ve Eşrefiye mahallelerinde iddia ettiği halka baskıyı azaltması” konusunda 48 saat süre tanıdı. Muhalifler, talebin kabul edilmemesi durumunda her 2 mahalleyi askeri bölge ilan edecekleri tehdidinde bulundu. 13 Muhalif örgütün oluşturduğu \"Leybbek Kızkardeşim\" operasyon odası, konuyla ilgili bir bildiri yayımladı. Bildiride, \"YPG yaptığımız anlaşmaya uymuyor. Müslüman halka baskı uyguluyor” denildi.

Bölgenin “askeri” ilan edilmesi, sivillerin o bölgeye girememesi ve YPG\'yle savaş anlamına geleceği ifade ediliyor.

Sözkonusu 13 örgüt şunlar: Ahfadu Salatin, Ebu Amara Tugayları, Ahrar\'uş Şam Hareketi, Saffa Tugayları, Birinci Fırka (Fevc\'ul Evvel), Nusret Cephesi (El Nusra), Nureddin Zengi Hareketi, Kürt Cephesi (Ekrad), 16’ncı Fırka, Fecr Hareketi, Şam Cephesi, Suriye Devrimcileri Tugayı, Feylak\'uş Şam (Şam Şahinleri) ve Ceyş\'ül İslam.

YPG ise konuya ilişkin açıklamasında, “Bilindiği gibi bir süredir Halep Şêxmeqsud alanı ve Efrîn çevresinde Cephet El-Nusra ve bazı çete gurupları, güçlerimize yönelik tahrik edici saldırılar içinde bulunmaktadır. Aynı zamanda sivil halka yönelik kaçırma ve alıkoyma suçları işlenmektedir” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, daha sonra şöyle denildi: “En son Cephet El Nusra ve kendisine bağlı çete gurupları yaptıkları bir açıklamayla Şêxmeqsud mahallesine yönelik saldırı tehdidinde bulunmuştur. Biz YPG olarak Haleb\'in Şêxmeqsud mahallesine yönelik olan tehditlere karşı sessiz kalmayacağımızı şimdiden duyuruyoruz. Herhangi bir saldırı durumunda saldırganlara en sert şekilde karşılık verilecektir.”

*****

Geçtiğimiz ay YPG ile muhalifler arasında aynı konularda gerginlik yaşanmış ancak anlaşmaya varılmıştı. Anlaşma, Şeyh Maksud Mahallesi\'nde bir İslamcı muhalif kadının yaşadığı belirtilen hakaret iddialarıyla ilgili soruşturma açılmasını ve 2 örgütten oluşan bir soruşturma komisyonu kurulmasını öngörüyor.

Anlaşma, sözkonusu kadına hakaret ettiği öne sürülen YPG\'ye bağlı asayiş güçlerinini, muhaliflerin kurduğu mahkemeye sevkedilmesini hükme bağlıyor.

Ayrıca, YPG\'nin elinde olan muhalifler serbest bırakılması ve muhaliflerin istedikleri zaman Şeyh Maksud\'a girip çıkabilmesi maddesi de anlaşmada yer alıyor.

Anlaşmayla, Kürtler’in yaşadığı Şeyh Maksud özerk değil, Halep\'in bir mahallesi olarak kabul ediliyor. Halep\'in Kuzeydoğusunda yer alan Şeyh Maksud ve Eşrefiyye mahalleleri, 2012 yılından bu yana YPG\'nin kontrolünde bulunuyor.

Suriye\'nin ve özellikle de Halep\'in diğer mahallelerinde bombalardan kaçan siviller zaman zaman bu mahallelere sığınıyor.

Muhaliflerin konuyla ilgili yayınladığı bildiri:

Nerina Azad
Bu haber toplam: 6631 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:23:24:38
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x