Kürtler Cenevre–3'e iki heyetle katılıyor

Suriye’de krizinin çözümüne yönelik görüşmelerin yapılacağı “Cenevre–3 ” konferansına Kürtler iki farklı heyetle katılacak.\n

04.05.2015, Pts - 06:15

Kürtler Cenevre–3'e iki heyetle katılıyor
Haberi Paylaş
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Kürt üyesi Fuad Eliko, Selah Derviş’le birlikte SMDK içindeki Kürtleri temsilen Pazartesi günü başlayacak olan konferansa katılacaklarını söyledi.

Fuad Eliko, Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) SMDK’yle olan anlaşmalarına da bağlı kalacaklarını ifade etti.

ENKS–SMDK anlaşmasında Kürtler’in Suriye’nin temel unsurularından olduğu, yapılacak anayasada da Kürtlere yer verilmesi gerektiği belirtiliyor. Yine anlaşmaya göre Suriye’de Kürt karşıtı siyaste son verilip ülkenin “Suriye Arap Cumhuriyeti” olan adının “Suriye Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesi deklare ediliyor.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre Kürtler adına “Demokratik Özerklik” adıyla bir başka grup da Cenevre’deki konferansa katılacak ve “Suriye’nin Demokratikleştirilmesi” projesini sunacak.

Cenevre–3 görüşmelerinde Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın taraflarla ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor. Cenevre\'deki BM merkezinde gerçekleştirilecek görüşme ve müzakerelerin ilk turunun 5-6 hafta sürmesi planlanıyor.

De Mistura görüşmelerden sonra hazırlayacağı raporunu, 30 Haziran’dan önce BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a sunacak.

Cenevre’deki ilk konferans 30 Haziran 2012’de yapılmıştı. O dönem, Suriye krizini çözüme kavuşturmak için yapılan toplantıya, BM Güvenlik Konseyi\'nin daimi üyeleri İngiltere, ABD, Rusya, Çin ve Fransa\'nın yanı sıra Türkiye, Irak, Kuveyt, Katar dışişleri bakanları ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi ile BM Genel Sekreteri katılmış, Suriye’de tam yetkili geçiş hükümeti kurulmasını hedefleyen bir bildiri üzerine anlaşmışlardı.

Bildiride, Suriye\'de artan ölümlerin, şiddet olayları ve insan hakları ihlallerinin en kısa sürede sona erdirilmesi uyarısı yapılmıştı.

22 Ocak 2014 yapılan Cenevre 2 konferansına ise Demokratik Birlik Partisi (PYD) davet edilmezken, ENKS bünyesindeki partiler konferansa SMDK nezdinde katılmıştı.

Rudaw
Bu haber toplam: 3470 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:14:06:45
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x