Rusya'dan Türkiye'nin olası El Bab ve Rakka operasyonu için uyarı

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Türkiye’nin Celabrus’a girerek başlattığı, El Bab ve Rakka operasyonlarıyla genişletilecek olan Fırat Kalkanı harekatına hakkında konuşarak, bu tür operasyonlar için izin alınması gerektiğini söyledi.

28.09.2016, Çar - 06:06

Rusya'dan Türkiye'nin olası El Bab ve Rakka operasyonu için uyarı
Haberi Paylaş

“Uluslararası hukuk gereği, bu tür operasyonlar, BM Güvenlik Konseyi kararları ile veya operasyonun yapılacağı ülkenin yönetimi tarafından onaylanmalıdır. Bu gereklilik yerine getirilmemiştir” diyen Karlov, BM insani yardım konvoyunun vurulması ile ilgili yeni bir iddia gündeme getirerek,“İstihbarat verilerimiz gösteriyor ki, o saatlerde o bölge üzerinde uluslararası koalisyona ait, insansız hava araca bulunuyordu. Araç İncirlik Üssü’nden kalkmıştır. Bu predatör hem hedefleme yapabiliyor, hem de havadan bomba ve roket atabiliyor. İlk aldığımız görüntülerde görüyoruz ki silahların kalıntıları bulunmaktadır. Sonra da bu görüntüler silinmiştir” diye konuştu.

Atılım Üniversitesi’nin yeni eğitim öğretim yılının ilk dersini veren Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, “Rusya Federasyonu Türkiye: Yeni Dönemde Yeni Birliktelik” konulu derste Karlov, şöyle konuştu:

“Rusya ve Türkiye toprak bütünlüğünden yana”

\"Suriye konusunda iki ülkeyi bir araya getiren en önemli husus, Suriye için sadece siyasi çözüm olabileceğinden hareket ediyoruz. Hem Moskova, hem Ankara Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanadır. Suriye’nin birkaç parçaya bölünmesi en büyük jeopolitik trajedilerden biri olacaktı. Rusya’nın yaklaşımı, Suriye devlet yapısının korunması ve bu ülkede siyasi bir çözüm bulunması gerektiğini savunuyor. Keşke ABD de bu yaklaşım uyarınca hareket etseydi, bizim bu sonuçları elde etmemiz daha kolay olurdu.”

\"Kim durduracaktı?\"

\"Suriye meşru hükümeti ile temas etmeden krizin çözülmesi mümkün olmayacaktır. Aslında Suriye’de teröristlerle en ciddi mücadele veren kim? Suriye ordusudur. Suriye ordusu olmasaydı teröristlerin ilerlemesini kim durduracaktı?”

“Cerablus harekatı ve El Bab operasyonun başlatılmasının sebeplerini anlıyoruz. Özellikle son aylarda Türkiye’de gerçekleştirilen dehşet terör eylemlerinin icracıları Suriye’den gelmiştir. ‘Ama’sı var. Uluslararası hukuk gereği, bu tür operasyonlar, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ile veya operasyonun yapılacağı ülkenin yönetimi tarafından onaylanmalıdır. Üzüntü ile söylemek isteriz ki bu gereklilik yerine getirilmemiştir. Uluslararası hukuka uyulması gerekir”

\"Operasyonla ile ilgili bilgi verin\"

\"(Esad ordusu ile Türk ordusu karşı karşıya kalırsa Rusya’nın tutumu ne olur, sorusu üzerine) Türkiye’nin Suriye’de yapacağı operasyonlarının programının tamamını bize verecekseniz, biz de ilgili Rusya savunma bakanlığı makamlarıyla bunu onaylama süreci başlatabiliriz.

\"BM konvoyunu Suriye de Rusya da vurmadı\"

\"(Halep’te BM’ye ait insani yardım konvoyunun vurulması) Rusya, konvoyun havadan mı karadan mı vurulduğunun araştırılması önerisinde bulundu. Fakat buna cevap olarak Rus veya Suriye uçakları sorumlu tutulmaya başlandı. Ama bu saldırı akşam saatlerinde yapılmıştır. Teknik sebeplerden dolayı Suriye uçakları bu saatlerde uçuş yapamamaktadır. Bizim uçaklarımız da kesin olarak bunu yapmamıştır.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 8306 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:16:58:58
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x