Suriye'de hayata geçirelemeyen Rusya-ABD anlaşmasının ayrıntıları

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Suriye krizinin çözümüne ilişkin anlaşma metinlerinin ABD\'de bazı gazetelerde yayınlanması üzerine, iki ülke arasındaki 28 Mart, 15 Temmuz ve 9 Eylül tarihlerine ait tutanakları yayınladı.

28.09.2016, Çar - 14:28

Suriye'de hayata geçirelemeyen Rusya-ABD anlaşmasının ayrıntıları
Haberi Paylaş

ABD ile Rusya arasında varılan anlaşmalarda, Suriye’deki politik çözüm, IŞİD\'le mücedele, \"ılımlı muhaliflerin\" IŞİD ve Nusra’dan ayrışması ve Halep\'te insani yardıma ilişkin maddeler yer alıyor.

Rusya ve ABD’nin 9 Eylül\'de Halep konusunda vardığı anlaşmada tüm tarafların silahlı güçlerini Kastillo yolundan ne kadar çekmesi gerektiği ve insani yardım konvoylarının organizasyonuna dair adımlar yer alıyor.

Muhaliflerin ise Kastillo yolunun doğu bitiminde, Kürt grupların durumuna göre hareket edeceği belirtiliyor, Kürt grupların kendi yerlerinde kalması durumunda muhaliflerin de yerlerinde kalacağı kaydediliyor.

Anlaşmaya göre, Rusya ve ABD tüm taraflar adına, 48 saat boyunca hava ve kara bombardımanını ve çatışmaları durdurmayı taahhüt ediyor.

Ateşkes başladıktan sonra Halep’e insani yardımların Birleşmiş Milletler (BM) koordinasyonunda yapılacağı ve Türkiye sınırındaki BM misyonunun, Kastillo istikametinden Halep’e gidecek yardım konvoylarını kontrol edeceği belirtiliyor.

Anlaşmada, kamyonlarda mühür ihlali yapılmayacağı vurgulanıyor. Tırların yükleme, kontrol ve indirme noktası dışında açılmayacağı ve insani yardım geçişleri sırasında rejim güçleri ve muhaliflerin Kastillo yolundan çekileceği ifade ediliyor.

Rejim güçlerinin, tank ve zırhlı araçlarını 3,5 kilometre, ağır makinalı tüfeklerini 2,5 kilometre ve silahlı askerlerini 500 metre kuzeye çekmesi, insani yardım konvoylarının geçişine engel olmaması ve muhaliflerin boşalttığı yerleri almaması öngörülüyor.

Muhalif grupların yolun batı bitiminde rejim güçleri oranında geri çekileceği ve yardım konvoylarının geçişine engel olmayarak, rejimin boşalttığı yerleri almayacağı maddesi bulunuyor. Anlaşmada, muhaliflerin Nusra cephesinin kendi bölgelerine sızmaması için gerekli önlemleri alması isteniyor.

Anlaşmada, Halep\'in boşaltılması için sadece muhalif gruplara yönelik tavsiye dikkat çekiyor. Metinde, \"Tüm Suriyeliler, muhalif grupların silahlı milisleri dahil, Kastillo yolunu kullanarak Halep\'i terk edebilir. Onlara müdahale edilmeyecek ve zarar görmeyecekler. Silahlı milisler, bunu önceden BM misyonu ile koordine etmeli. Beraberinde alacağı şahsi silahların onayını almalı\" ifadeleri yer alıyor.

Taraflar detayları kamuoyuyla paylaşılan belgeler üzerinde anlaşmaya vardıklarını duyurmuş olsada, Rusya, ABD\'yi muhaliflerin IŞİD\'ten ayrışması konusunda üzerine düşenleri yapmamakla; ABD, Moskova\'yı insani yardımınların ulaştırılmasında başarısızlıktan sorumlu tutuyor.

12 Eylül\'de yürürlüğe giren ve 1 hafta süren ateşkes, rejim tarafından sıklıkla ihlal edildikten sonra Esed yönetimi tarafından sonlandırılmıştı.

Rejimin, Halep\'te muhalif güçleri kuşattığı bölgelere, 19 Eylül\'den bu yana Rusya ile birlikte artırdığı hava saldırılarında 500\'e yakın kişi hayatını kaybetti, bin 600\'den fazlası kişi yaralandı.

AA
Bu haber toplam: 8066 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:17:38:40
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x