Haydar Şeşo; “Parayı Bağdat’tan aldık

HBŞ komutanı Heyder Şeşo, Bağdat’tan ne kadar para aldıklarını ve emri altındaki silahlı güçlerin sayısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bölge kaynaklarına göre Heyder Şeşo’nun oluşturduğu gücün Irak eski başbakanı Nuri Maliki, YNK ve YPG’nin desteğiyle meydana geldiği dile getirildi.

09.04.2015, Per - 10:32

Haydar Şeşo; “Parayı Bağdat’tan aldık
Haberi Paylaş
Yasadışı silahlı güç oluşturmak suçundan tutuklanan Kürdistan Yurtseverler Birliği-YNK Parti Meclisi üyesi ve HBŞ komutanı Heyder Şeşo Bas ajansına 23 Şubat tarihinde verdiği röportajda, Bağdat’ın HBŞ güçlerini tanıdığını ve bu gücün oluşturulması için paranın da Heşda Şeibî Milis Güçleri Kurulundan aldığını dile getirmişti.

5 Nisan tarihinde Dihok’a bağlı Sêmêl asayişi tarafından Heyder Şeşo tutuklandı. 6 Nisan tarihinde Kürdistan Bölge Başkanlığından yapılan açıklamada Heyder Şeşo’nun asayiş birimleri tarafından yasadışı silahlı güç oluşturmak suçundan tutuklandığı dile getirilmişti.

HBŞ komutanı Heyder Şeşo, verdiği röportajda HBŞ’nin Bağdat hükümeti tarafından tanındığını belirterek, bu güçte yer alan kişilerin de maaşlarının Bağdat tarafından ödendiğini dile getirmişti. HBŞ’ye bağlı bin silahlı kişinin olduğunu söyleyen Şeşo, her savaşçının aylık 400 dolar maaş aldığını da açıklamıştı.

Bas ajansının bölgedeki kaynağına dayandırdığı bir haberinde ise YNK ve YPG’nin Şengal’de Peşmerge bakanlığı emri dışında bir güç oluşturmak için işbirliği yaparak, HBŞ güçlerinin oluşmasına destek verdiği belirtildi.

Haber kaynağı, Heyder Şeşo ve Kameran Cindo’nun Bağdat’a giderek, Heşda Şeibi milislerine bağlı Êzîdî Kürtlerin silahlı bir güç oluşturması konusunda Bağdat’tan onay aldıklarını belirterek, Şii Heşda Şeibi milisleri komutanı Nuri Maliki’nin de HBŞ gücünün oluşturulmasını desteklediğini dile getirildi.

Heyder Şeşo röportajında ayrıca HBŞ güçlerinin oluşturulduğunu bir basın toplantısıyla duyuracaklarını ve HBŞ’nin koordine edilmesi için de askeri bir meclis oluşturacaklarını söyledi.

Bağdat’tan aldıkları mali yardım ile ilgili olarak da Şeşo; “Benim emrim ile bin kişilik savaşçının Aralık 2014 ve Ocak 2015 toplam 415 bin dolar tutarındaki maaşları Bağdat’tan alınarak dağıtıldı. Bunun dışında birkaç otomobil ve diğer askeri teçhizatlar içinde 100 milyon Irak dinarı alındı” dedi.

Alınan maddi yardım ile ilgili ayrıntılar da veren Şeşo; “Ocak 2015’in her savaşçı için 500 bin dinar (400 dolar) olmak üzere 785 milyon Irak dinarı alındı. Fazladan kalan para ise özel durumlar için oluşturulan bütçeye dahil edildi” dedi.

Basnews
Bu haber toplam: 9137 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:18:06:09
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x