PSK: Kürtçe Resmi Dil Kabul Edilmeli

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Merkez Yürütme Kurulu, 25 Eylül 2016 tarihinde Dersim’de gerçekleştirdiği toplantısında, gündemindeki diğer konuların yanı sıra içerde ve dışarda yaşanan siyasal gelişmeleri değerlendirerek aşağıdaki sonuçları basın ve kamuoyu ile paylaştı.

27.09.2016, Sal - 10:53

PSK: Kürtçe Resmi Dil Kabul Edilmeli
Haberi Paylaş

Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Merkez Yürütme Kurulu, 25 Eylül 2016 tarihinde Dersim’de gerçekleştirdiği toplantısında, gündemindeki diğer konuların yanı sıra içerde ve dışarda yaşanan siyasal gelişmeleri değerlendirerek aşağıdaki sonuçları basın ve kamuoyu ile paylaşmayı kararlaştırdı.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası başlayan gözaltı, tutuklama, işten uzaklaştırma gibi operasyon ve uygulamalar furyası artarak devam ediyor.

Hükümetin devleti darbeci unsurlardan temizlemek amacıyla ilan ettiği OHAL giderek bir darbe rejimine dönüşüyor.

Kanun Hükmünde Kararnameler, parlamentoyu baypas eden, demokrasiyi askıya alan ve hukukun temel ilkelerini hiçe sayan bir aygıta dönüşmüş durumda.

Hükümetin BDP’nin elindeki 24 Belediyeye kayyum ataması halkın iradesini yok sayan, yaşanan siyasal ve toplumsal krizi daha da derinleştirecek bir adım.

Türk askerinin, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla birlikte Cerablus’ girişi ise Türkiye’yi içinden çıkılmaz bir batağa çekecek nitelikte.

Kürdistan Sosyalist Partisi;AK Parti hükümetini, ülkeyi her geçen gün daha çok karanlık ve belirsizliğe sürükleyen bu tehlikeli gidişatı durdurmaya,

Aydın, gazeteci, bilim ve siyaset insanlarına karşı cadı avına dönüşen gözaltı ve tutuklama furyasına, Makkarticilik (McCarthycilik) anlayışına son vermeye,

Kürdistan’da açığa aldığı 12 bin dolayındaki öğretmeni bir an önce görevlerine çağırmaya, Kanun Hükmünde Kararnamelerle her türlü muhalif sesi susturma anlayışını terk etmeye,

OHAL süresini uzatmak yerine, gecikmeksizin kaldırmaya çağrıda bulunur. Çözüm KHK’ler ve OHAL değil, daha çok demokrasi ve özgürlüktür.

Diğer yandan yeni eğitim yılının başlaması, milyonlarca Kürt çocuğun yoğun bir ırkçı ve inkârcı eğitim sistemine, çağdışı bir asimilasyon çarkına maruz kalması anlamına gelir.

Asimilasyonun bir insanlık suçu olduğu gerçeğinden yola çıkan Kürdistan Sosyalist Partisi;

Hükümeti, mevcut tekçi eğitim sisteminin demokratik, çoğulcu ve çok dilli bir tarzda değiştirilmesi,

Kürtçenin eğitim ve kamusal alanda ikinci resmi dil olarak kabul edilmesi için adım atmaya davet eder.

Türkiye, Cerablus’tan askeri güçlerini geri çekmeli, Suriye Kürtleriyle karşılıklı diyalog ve işbirliğine dayalı bir ilişki geliştirmelidir.

Öte yandan Güneybatı Kürdistan’da PYD/YPG’nin, diğer Kürt siyasal güçlerine karşı izlediği despotik tutumu kaygı ile izleyen Kürdistan Sosyalist Partisi, söz konusu tekçi ve otoriter zihniyeti şiddetle mahkûm eder. Zor, baskı ve şantaja uğrayan Suriye Kürt ulusal güçlerinin yanında olduğunu bildirir.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 3696 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:04:50:25
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x