Barzani, 5 Mayıs’ta Obama ile görüşecek

ABD Başkanı Barack Obama’nın resmi davetiyle dün ABD’ye giden Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin 5 Mayıs tarihinde ABD Başkanı ile görüşeceği bildirildi.

03.05.2015, Paz - 13:41

Barzani, 5 Mayıs’ta Obama ile görüşecek
Haberi Paylaş
Kürdistan Bölge Hükümeti Dış İlişkiler Ofisi sorumlusu tarafından yapılan açıklamada Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin 5 Mayıs tarihinde Beyaz Saray’da Hewlêr saati ile saat 17:00’da ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geleceğini bildirdi.

Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani’nin heyetinde, Başbakan Yardımcısı Qubad Talabani, Kürdistan Bölgesi Asayiş Encümeni Danışmanı Mesrur Barzani, Peşmerge Bakanı Mistefa Seyîd Qadir, Kürdistan Bölge Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Hisên, Doğal Kaynaklar Bakanı Aştî Hewramî, İmar ve İskan Bakanı Derbaz Kosret Resûl ve Kürdistan Bölge Hükümeti Dış İlişkiler Ofisi Sorumlusu Felah Mistefa yer alıyor.

Kürdistan Bölge Başkanlık Divanı Başkanı Fuad Husên, Barzani’nin bu ziyaretinde Bağımsız Kürdistan konusunu da görüşeceğini bildirdi.

Fuad Husên, Barzani’nin ABD ziyaretinde Kürtlerin IŞİD’e karşı savaşı, Musul’un kurtarılması operasyonu, Kürdistan Bölgesinin Irak içindeki sınırlarının belirlenmesi ve Hewlêr ve Bağdat ilişkileri konularının görüşüleceğini ancak en önemli konu Kürdistan’ın bağımsızlığının ele alınacağını söyledi.

Bilindiği gibi daha önce ABD, Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani ABD’yi ziyaret etmesi için öncelikli şartının PDK ve YNK’nin ABD’nin kara listesinden çıkarılması talebini yerine getirmişti.

Kürdistanlı siyasi partilerle gerçekleştirdiği toplantıda Barzani, özellikle IŞİD’e karşı savaşın ardından ABD’nin Kürdistan’ın bağımsızlığına yönelik tavrının değiştiğini ve üç metre dahi olsa Bağımsız Kürdistan’ın kurulacağını söylemişti.

Beyaz Saray’da 4. kez karşılanacak olan Barzani’nin bu ziyareti ile ilgili olarak Fuad Husên ayrıca; “Bu ziyaret diğerlerinden çok farklı olarak. Çünkü IŞİD’e karşı savaş birçok şeyi değiştirdi” dedi.

Irak Parlamentosundaki Kürt Parlamenter Dr. Mahmûd Osman ise Kürtlerin Barzani’nin ABD ziyaretine destek vermesi gerektiğini belirterek, ancak ABD’nin bağımsız Kürt devletine kolayca izin vermeyeceğini dile getirdi.

Basnews
Bu haber toplam: 2172 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:15:12:12
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x