Barzani, Öcalan görüşmesinin perde arkası

Yazarımız Oktay Yıldız, Kürdistan bölge Başkanı Barzani ile PKK Lideri Öcalan\'ın iddia edilen görüşmesinin perde arkasını yazdı...

10.12.2015, Per - 15:16 [ Güncellenme: 10.12.2015, Per - 18:53 ]

Barzani, Öcalan görüşmesinin perde arkası
Haberi Paylaş

Dün akşam saat 11.07 sularında bir gazetenin istibarat servisi Şefi arkadaşım bana bir mail attı. ‘Haberin varmı, Barzani, Öcalan’la MİT binasinda gorüştüğünden’ dedi. Hemen arkadaşımı arayarak bunun nasıl olduğunu sordum ve yarın gazetelerde bu haberin çıkıp çıkmayacağını sordum. ‘Aslında bize verilen progdamda böyle bir şey yok. MIT Müstaşarı Fidanla görüşeceği biliniyordu, ancak bu görüşme de Cumhurbaşkanı ile yapacağı görüşme de olacaktı’ dedi. Peki, Ankara\'ya gelen Federal Kürdistan Bölge Başkanı Sayın Barzani, uçaktan iner inmez programının aksine ilk olarak MİT Müsteşarlığı binasına alacele neden gitmişti.

Gazeteci devamla: ‘Bir süre önce Erbille giden Sinirlioğlu Barzanıye bu teklifi ediyor. Kürdistan Bölge Başkanlığı yetkilisi, ancak ismi bende saklı bir yetkil, “Sayın Barzani, Öcalan\'ı zindan koşullarında görmek istemediğini belirtti. Bir Kürd liderini zindan da görmenin kendisini huzursuz edeceğini belirterek bu teklifi reddetti” dediği’ belirtildi.

Aslında bu yeni bir durum değildi. Dah öncede Türk yetkililer Sayın Barzani’den İmralı Cezaevi’ne giderek PKK lideri Sayın Öcalan’la bir görüşme gerçekleştirmesini rica etmişlerdi. Ancak Barzani\'nin, “Öcalan’ı esaret koşullarında ziyaret etme talebini kabul etmediğini\" biliyoruz.

Bir süre önce de Öcalan tarafından Barzani\'ye bir mektup yazılmış ve Kürt Ulusal Kongresi\'nin toplanmasına katkı sağlaması istenmişti. Mektubu,Milletvekili Leyla Zana ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreya Önder, Erbil\'de görüştükleri Barzani’ye teslim etmişti. Öcalan ile Barzani arasında zaman zaman mektuplaşma ve mesajlaşmanın olduğu biliniyor. Öcalan’ın Barzani’den Ulusal Kongre’ye ev sahipliği yapmasını ve Rojava konusunda esnek bir siyaset izlemesini istemişti mektubunda.

Dün Sayın Barzani\'yi havaalanında, Kasım ayı başında Dışişleri Bakanı sıfatıyla Erbil\'de kendisiyle görüşen Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu karşıladı. Sinirlioğlu’nun Erbil ziyaretinde bu konu gündeme gelmiş, Sayın Barzani, Sayın Öcalan’ı cezaevinde ziyaret etmiyeceğini bir kez daha yenilemiş ve Sinirlioğlu’da bunun başka halu çaresinin olduğunu belittigi ve böyle bir yöntem üzerinde anlaştıkları belirtiliyor.

Bir hafta önce, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu, BBC Türkçe’ye verdigi demeçte, çözüm sürecinin yeniden başlaması için hükümetin şartının \"PKK\'nın Türkiye\'deki silahlı varlığına son vermesi\" olduğunu söylemişti. Ensarioğlu, \"Devlet ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerin sürdüğünü\" de belirtmiş ve \"Biz Öcalan\'ın etkin pozisyonunu korumaya çalışıyoruz\" demişti.

Öcalan’la Göruşme Gerçekleşiyor

İstibarat Şefi arkadaşım ‘ Öcalan bir önceki gün saa 15.45 sularında MİT binasına getirildiğini ve burada da 3 kişilik bir devlet heyeti ve Fidanla yaklaşık 2 saat 20 dakika görüştüğünü ve daha sonra ,Öcalan’ın, Barzani ile yapacağı görüşme için bazı notlar hazırladığı belirtildi bize.

Görüşmeden HDP’nin haberdar olup olmadığı soruma ise, ‘Sanmıyorum. Hükümet şu anda HDP üzerinde bir görüşme gerçeklestirmeyeceğini zaten beyan etmiş ve bunun arkasında duruyor. Ancak Barzani nin, KCK yöneticileriyle bu konuda bir görüşmesi olduğuna dair izlenimler var.’Bu görüşmede ele alınan konular hakkın da bir sızıntının olup olmadığı soruma ise, ‘Hayır bu konuda bir sızıntı yok. Ancak Öcalan, Barzani’yi çok sıcak karşıladığı, birbirlerine uzunca bir süre sarıldıklarını, çay içerlerken her ikisininde görüşmeden mutlu olduklarını belirttiklerini biliyoruz.’ KCK’nin bu görüşmeden haberdar olup olmadığını şimdilik bilmiyoruz.

Ama HDP’nin görüşmeden haberdar olmadığını biliyoruz en azından gazetecinin aktarımlarından.

Barzani, HDP ile de görüşeceğini, Erdağan’la görüşmesinde tekrar çözüm sürecine dönülmesini belirteceği de gelen bilgiler arasında. Ve önümüzdeki günlerde bu görüşmenin basında çokça tartışılacağını ön görmek çok zor da değil.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 61677 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:12:14:02
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x