Başkan Barzani: Kürdistan için en iyi çözüm Bağımsızlık

Başkan Barzani Referandum ve Bağımsızlığın diğer tüm sorunlardan daha önemli ve öncelikli olduğunu dile getirdi.

15.04.2016, Cum - 18:43

Başkan Barzani: Kürdistan için en iyi çözüm Bağımsızlık
Haberi Paylaş

Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Mesud Barzani Al Jazeera kanalına verdiği söyleşide Kürdistan ve Irak ile ilgili öne çıkan konulardaki düşüncelerini dile getirdi.

Kürdistan’ın Bağımsızlığı referandumu konusu ile ilgili düşüncelerini dile getiren Başkan Barzani, “iki büyük tecrübenin ardından Irak’ta birlikte yaşam koşullarının başarısız olduğunu, bu nedenle farklı çözümlerin tecrübe edilmesi gerektiğini” vurguladı.

Kürtlerin Irak’ta her zaman federal ve demokratik bir sistem içinde ve eşit koşullarda yaşama tercihinde bulunduklarını hatırlatan Başkan Barzani, ancak bu durumun hiçbir zaman gerçekleşmediğini, birlikte yaşamaya başarı şansı tanınmadığını belirtti.

Eşit şartlarda bir ortaklık yerine Kürtlerin katliamlara maruz bırakıldığına dikkat çeken Başkan Barzani Enfal’de onbinlerin katledildiğini, kimyasal bombaların atıldığını ve Kürdistan’ın yerle bir edildiğini vurguladı.

2003 sonrasında Irak’ta yeni bir evrenin başladığını, 2003’ten günümüze süregelen bu yeni evrenin tamamlanması halinde olumlu bir sürece evrileceğini hatırlatan Barzani, ancak hiç kimsenin yasaları uygulamadığını ve bu ikinci deneyimin de başarısızlıkla sonuçlandığını vurguladı.

Her iki deneyimin de başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle artık yeni bir metodun uygulanmasının zamanının geldiğini dile getiren Başkan Barzani, bu yeni yöntem için en iyi yolun Kürdistan’da referandumun gerçekleştirilmesi olduğunu söyledi.

Başkan Barzani Referandumun Kürdistan’ın iç sorunları ile hiçbir ilişkisinin bulunmadığını dile getirdi ve Kürdistan’ın bağımsızlığı ile referandumun tüm sorunlardan daha önemli ve öncelikli olduğunu belirtti.

İran’ın geçmişte Baas rejiminin yıkılması sürecinde rol alan bazı kesimlerle ilişki içinde bulunduğuna ve bu ilişkinin halen devam ettiğine dikkat çeken Başkan Barzani, ancak kendilerinin İran’ın Kürdistan’ın iç işlerine müdahale etmesini hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini, mevcut bazı sorunların da karşılıklı diyalog ve anlayış içerisinde çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin Kürdistan’ın bağımsızlığı konusunda takınacağı muhtemel tavır ile ilgili görüşlerini de dile getiren Başkan Barzani, bugüne kadar Kürdistan’ın bağımsızlığı konusunu Türkiye ile görüşmediklerini, ancak Ankara’nın bu konu ile ilgili görüşmek istemesi halinde kendisinin bunu konuşmaya hazır olduğunu belirtti.

Batılı ülkelerin Kürtlerin bağımsızlık ilan etmemeleri hususunda gerçekleştirdikleri baskı konusuna da değinen Başkan Barzani, farklı amaçları bulunsa da gerçekte tümünün hakikatlerden haberdar olduklarını, halihazırda Kürdistan’ın bağımsızlığı konusunda farklı düşünseler de, hiçbir ülkenin Kürt halkının haklı davasının karşısında olmadığını vurguladı.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 6628 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:18:31:12
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x