Başkan Barzani Kuzey Kürdistan için devreye giriyor

Kuzey Kürdistan’da yaşanan çatışmaların son bulması ve barış sürecine yeniden dönülmesi için Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin devreye gireceği bildiriliyor. HDP’li vekillere göre de Ortadoğu ve Kürdistan’da etkili olan Barzani barış sürecinin canlandırılmasında rol üstelenebilir.

19.04.2016, Sal - 21:15 [ Güncellenme: 19.04.2016, Sal - 22:20 ]

Başkan Barzani Kuzey Kürdistan için devreye giriyor
Haberi Paylaş

Haftalık Bas Soranî gazetesinin bu haftaki sayısında yer alan habere göre, Kuzey Kürdistan’da çatışmalı sürecin son bulması ve barış sürecinin yeniden canlandırılması için Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani devreye girecek.

Bas Gazetesi, çatışmalı süreçte Barzani’nin rolü üzerine siyasetçilerin görüşlerine yer veriyor.

Muna Kahveci: Barzani Türkiye’yi ziyaret edecek

\"\"

Türkmen Reform ve İlerleme Partisi Başkan Yardımcısı ve Kürdistan Bölgesi Parlamentosu Milletvekili Muna Kahveci, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin kısa bir süre içerisinde Türkiye’yi ziyaret edeceğini, barış sürecinin yeniden canlanmasını talep edeceğini ileri sürdü.

Muna Kahveci, Barzani’nin Türkiye ziyaretini ABD yönetiminin de desteklediğini belirterek, ‘‘ABD,Türkiye’de Kürd sorunun çözülmesini ve barış sürecine dönülmesini önemli bir adım olarak tanımlıyor’’ dedi.

Adem Geveri: Destekleriz

\"\"

HDP Van Milletvekili Adem Geveri Barzani’nin Kürd sorunun çözümünde tekrar masada olmasının olumlu olacağının altını çizerek, ‘‘Kürdistan Bölgesi’nden Barzani’nin barış süreci için devreye gireceğine dair resmi bir açıklama yapılmış değil. Ancak böylesi bir adımın atılacağı belirtiliyor. Böyle bir girişim şüphesiz tüm taraflardan destek görür’’ dedi.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Türkiye ziyaretinde Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na savaşın sonlandırılmasını isteğini ilettiğini belirten Adem Geveri, çözümün yeniden barışçıl yöntemlerle yapılması açısından olumlu bir adım olduğunu kaydetti.

Adem Geveri, Barzani’nin barış sürecinde önemli bir rol üstlendiğini hatırlatarak, ‘‘Eğer barış süreci devam etseydi şüphesiz bu sürecin bir kısmının sorumluluğu Barzani’ye düşecekti’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye hükümetinin Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’yi dikkate alacağını belirten Geveri, ‘‘Bana göre Türkiye Barzani’yi dinler. Çünkü iki tarafın diplomatik ve ekonomik ilişkileri çok iyi. Artık Türkiye ve PKK yönetimi, savaşla bir sonuç elde edilemeyeceğini ve çözümün gelişmeyeceğini anlaması gerekir. İki taraf da masaya dönmelidir’’ dedi.

Ayhan Bilgen: Üçüncü bir taraf devreye girmeli

\"\"

HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ise barış sürecinde Barzani’nin devreye girmesini şöyle değerlendirdi: ‘‘Savaşın son bulması ve barışın gelmesi gerekiyordu. Siyaset içerisindeki önemli şahsiyetlerin dinlenmesi, Kandil ve devletin masaya dönmesi gerekir. Eğer istenirse Barzani her iki tarafı çözüm masasına döndürmek için arabuluculuk yapabilir. Şimdiye kadar bu konuda ne taraflar ne de Kürdistan Bölgesi Hükümeti resmi bir açıklama yapmış değil. Ancak çözüm süreçlerinde üçüncü bir tarafın devreye girmesi çok önemlidir.’’

Dengir Mir Mehmet Fırat: Barzani, Türklerin ve Kürdlerin kanının dökülmesini istemiyor

\"\"

Kürdistan Bölgesi Mesud Barzani’nin Kuzey Kürdistan’daki barış sürecini yakından gözlemlediğini belirten HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Fırat, Barzani’nin Türklerin ve Kürdlerin kanının artık dökülmesini istemediğini söylüyor.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin gözlerden uzak bir şekilde Türkiye’yi aniden ziyaret etmesini, Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin arkasında farklı şeyler olabileceğine işaret eden Dengir Mir Mehmet Fırat, Neçirvan Barzani’yi Türkiye’ye barış sürecinin yeniden başlamasını görüşmek üzere Mesud Barzani’nin göndermiş olabileceğini savunuyor.

İmam Taşçıer: Bu süreçte barışın gelişme olasılığı zayıf

\"\"

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer’e göre ise, Türkiye siyasetindeki durumdan kaynaklı bu süreçte barışın gelişme olasılığı zayıf.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin önemli bir şahsiyet ve Ortadoğu’da dikkate alınan bir lider olduğunu belirten HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, ‘‘Barzani’nin savaşın durdurulması ve barış sürecini başlatması yönünde yapacağı bir girişimi hem PKK hem de devlet dikkate alacaktır. Barzani daha önceki süreçlerde de rol üstlendi. Bu yüzden tekrardan bu rolü üstlenmesi çok önemli. Çünkü Türkiye hükümeti de savaşla bir sonuca varılamayacağının farkında’’ dedi.

Basnews
Bu haber toplam: 19455 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:17:19:28
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x