Duran Kalkan: Kürdistan Erbil’den yönetilemez

PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, “Güney Kürdistan’da merkezi diktatörlük yaşayamaz. Yani ‘Güney Kürdistan’ı Hewler’den yöneteceğiz, sadece yönetim Hewler’de olacak’ dememek lazım” dedi.\n

14.04.2015, Sal - 16:30

Duran Kalkan: Kürdistan Erbil’den yönetilemez
Haberi Paylaş
PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, “Güney Kürdistan’da merkezi diktatörlük yaşayamaz. Yani ‘Güney Kürdistan’ı Hewler’den yöneteceğiz, sadece yönetim Hewler’de olacak’ dememek lazım” dedi.

MED NÛÇE’de yayınlanan Politik Alan programında Ersin Çelik\'in sorularını yanıtlayan Kalkan, şengal’in güvenlik sorunu olduğunu ve bu nedenle kendi öz yönetimini kurması gerektiğini savundu. Duran kalkan, “Bunu yapmaya kalktı mı, ‘siz ayrılıyorsunuz, yönetimimizi parçalıyorsunuz, Kürdistan’dan ayrılmak istiyorsunuz’ diyorlar. Hayır, öyle değildir” ifadelerini kullandı.

PKK Yürütme Komitesi üyesi, şöyle devam etti:

“Kürdistan merkezi olamaz. Güney Kürdistan ise hiç merkezi olamaz. KDP ve YNK anlaştı ve mevcut sistemi kurdular. Hala da ısrar ediyorlar, özellikle KDP bu konuda çok ısrarlı. Hala ısrar ediyor ki, AKP’ye bakıyor ‘Türkiye’deki gibi merkezi bir Kürdistan olacak’ diyorlar, başkanlık kurmak istiyorlar. Bu mümkün değildir.”

Kürtler, Sorani, Behdini…

Güney Kürdistan’ın merkezi bir siyasi yönetim altında yaşayamayacağını, bir olamayacağını iddia eden Kalkan, şunları söyledi:

“Çünkü içinde birçok lehçe var, çok değişik halk toplulukları var; yani hem mezhebi, hem dini, hem milli etnik gruplar var. Kürtler de bir değiller: Behdinan var, Soran var. Sorani lehçe de Kürtçedir, Behdini lehçe de Kürtçedir. Peki, nasıl bir ulusal dilde onu birleştirebilirsin?”

Duran Kalkan, “Güney Kürdistan’da merkezi diktatörlük yaşayamaz. Güney Kürdistan’ı demokrasi birleştirir, yaşatır” ifadelerinden sonra, şunları ekledi:

“Demokrasi de halkın yönetime katılması, yerel yönetimin güçlü olması demektir. Yani ‘Güney Kürdistan’ı Hewler’den yöneteceğiz, sadece yönetim Hewler’de olacak’ dememek lazım. Şengal de, Kerkük de, Germiyan da, Duhok da, Süleymaniye de kendini yönetmelidir. Böyle olursa Kerkük de Kürdistan’a katılır, 36. Paralel güneyi de kendi örgütlülükleriyle, iradeleriyle güney Kürdistan birliğine katılırlar.”

Ezidiler, Şengal ve PKK

Erbil’in “Ezidilere ve PKK’ye ‘demokrasiden vazgeçin’ diye dayatmasında bulunduğunu” ileri süren Kalkan, şöyle devam etti:

“Ezidilik büyük bir soykırımdan kurtuldu, onları kurtaran PKK demokrasisi oldu. Bütün dünya bunu kabul ediyor, lütfen Hewler yönetimi de kabul etsin! Şengal’i kim kurtardı? Oradaki gerillaya bazıları kalktı ‘işgalci güç’ dedi. Utanmazlık bu! Ayıp değil mi? KDP’nin peşmergeleri gibi davranılsaydı Şengal’de Kürtlük diye bir şey kalmayacaktı.”

Tehlikeler ve saldırılar olduğunu, gerillayla peşmergeyi ortak bir komutanlıkta birleştirmeleri gerektiğini de belirten Kalkan, “Kürt Savunma Kuvvetleri bir olmalı, ortak bir komutanlıkta birleşmelidir. Buna çağrı yapıyoruz, ama güney Kürdistan’dan hala yanıt alamadık” dedi.

Ağrı’da olanlar seçimi sabotaj mıydı?

PKK Yürütme Komitesi üyesi Kalkan, Ağrı’daki olayalrı ise, “HDP’nin yükselişini durdurmak üzere planlanan derin bir provokasyon” olarak değerlendirdi. Kalkan, ‘’Bu seçimi kazanma ihtimaline karşı bir saldırıdır’’ dedi.

‘’Demokratik kamuoyu oyuna sahip çıkmalı. Oyunu kullanmalı, bir de oyuna sahip çıkmazsa işte her türlü hileyle yok edilebilir’’ diyen Kalkan, “Erdoğan’ın AKP’ye üst, Genelkurmay‘ın ise AKP’ye yan başkanlık yaptığını” belirtti.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 7619 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:20:23:43
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x