Ezidi Kürdlerinin dramı Avrupa Parlamentosu'na taşındı

Irak Parlamentosu’nun Ezidi Kürd üyesi Viyan Dexîl, IŞİD ile mücadelede yaşamını yitiren 3 Peşmerge’nin annesi ve IŞİD esaretinden kurtulan Ezidi Kürd bir kadının oluşturduğu Irak heyeti dün Avrupa Parlamentosu’nda Ezdi Kürdlerinin yaşadığı dramı dünyaya duyurdu.

30.04.2015, Per - 09:56

Ezidi Kürdlerinin dramı Avrupa Parlamentosu'na taşındı
Haberi Paylaş
Irak Parlamentosu’nun Ezidi üyesi Viyan Dexîl, IŞİD ile mücadelede yaşamını yitiren 3 Peşmerge’nin annesi ve IŞİD esaretinden kurtulan Ezidi bir kadının oluşturduğu Irak heyeti dün Avrupa Parlamentosu’nda Ezidilerin yaşadığı dramı dünyaya duyurdu.

Irak Dışişleri Komitesi, IŞİD’in Ezidi Kürdlere uyguladığı insanlık dışı uygulamaların konu alındığı bir dokumenter filmi Avrupa Parlamentosu’na sundu.

Ezidi Kürdlerin yaşadığı son felaketin jenosid olarak tanınmasını isteyen Irak Dışişler Komitesi, Peşmerge Güçleri dışında uluslararası bir gücün korumasını talep etti.

Dün Irak Dışişleri Komitesi, Irak Parlamenteri Viyan Dexîl , IŞİD esaretinden kurtulan Ezidi bir kadın ve 3 Peşmerge annesi Avrupa Parlamentosu’nda Ezidilerin yaşadığı felaketi anlattığı bir toplantı gerçekleştirdi. Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleşen toplantı basına açık yapıldı.

Oturumun başında IŞİD esaretinden kurtulan Ezidi kadın Dilyar, başından geçenleri, pazarlarda kadınların nasıl satıldığını ve şu anda IŞİD’in elinde olan kadınların yaşadıklarını anlattı.

Dilyar, Ezidi kadınların IŞİD mensupları tarafından aşağılandığını ve pazarlarda nasıl köle gibi satıldığını anlatırken salonda duygusal anlar yaşandı.

Diyar, kadınların seks amaçlı kullanıldıklarını, tecavvüze uğradıklarını ve pazarlarda satıldığını söyledi. Diyar, Ezidi bir kadının IŞİD örgütü tarafından 25 bin Irak dinarı karşılığında nasıl satıldığını çarpıcı bir örnek vererek açıkladı.

Ezidi kadın Diyar, çevre Arap köylülerininde IŞİD ile beraber Ezidi köylerine ve kadınlarına saldırdıklarını kaydetti.

Ardından söz hakkı alan Irak Parlamenteri Viyan Dexîl, IŞİD saldırısında Ezidi halkının yaşadığı felaketi belgelerle anlattı. 5 bin kadar Ezidinin şu an IŞİD’in elinde olduğunu belirten Viyan Dexîl, yediyüz ve bin arasında Ezidi çocuğun da farklı amaçlarla kullanıldığını kaydetti.

Dexîl, Almanya hükümetinden IŞİD’in elinden kurtarılan Ezidi kızların doktor kontrolünde bir psikolojik ve sağlık projesi temelinde tedavi edilmelerini istedi.

Dexîl, Ezidilere IŞİD tarafından uygulanan zulmün dünya tarafından jenosid olarak olarak kabul edilmesini ve Ezidilere yardım elinin uzatılması gerektiğini söyledi.

Şengal çevresindeki Arapların IŞİD ile işbirliği içinde olduğunu belirten Viyan Dexîl, Ezidilerin can güvenliğinin olmadığını bu yüzden Peşmerge Güçleri dışında uluslararası bir gücün oluşturulmasını talep etti.

Viyan Dexîl, Irak vatandaşı olan Ezidilerin kendi adlarına mülk sahibi olma hakklarının dahi tanınmadığını belirterek, bu durumun artık kabul edilemeyeceğini kaydetti.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 1901 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:15:37:48
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x