‘IŞİD’den sonra da Kürdlere saldırılar olacaktır’

Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani: ‘IŞİD saldırısı son bulduğunda başka taraflar Kürd düşmanlığı yapacaktır’ dedi.

01.05.2015, Cum - 12:22

‘IŞİD’den sonra da Kürdlere saldırılar olacaktır’
Haberi Paylaş
Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani: ‘IŞİD saldırısı son bulduğunda başka taraflar Kürd düşmanlığı yapacaktır’ dedi.

Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, IŞİD saldırıları, koalisyon güçlerinin desteği ve Bağdat-Erbil arasındaki ilişkilere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, uluslararası koalisyon devletlerin Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı askeri yardımlara ilişkin ise şunları ifade etti: ‘‘ Biz sürekli düşmanları olan bir halkız. Şimdi de teröristlerin saldırısı altındayız. Ama yüksek bir moral ile Peşmergelerimizin savaşı ve koalisyon güçlerinin yardımları sayesinde IŞİD’i yenmeyi başardık. Bu saldırı ekonomik, siyasal ve toplumsal alanlarda krize yol açtı.’’

IŞİD’e karşı başarılı duruşundan dolayı Peşmerge Güçleri’ni öven Talabani, ‘‘ Biz Kürdistan Bölge Hükümeti olarak, Peşmerge’nin başarısından dolayı gurur duyuyoruz. Peşmerge Güçleri, ellerinde hafif ve eski silahlara rağmen yüksek bir moralle IŞİD gibi bir güce karşı başarıyla savaşmayı bildi. Kürdistan devrimini başarıyla savundu. ” dedi.

Talabani sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘ Dünya, güvenliğini tehdit eden IŞİD gibi büyük bir güce karşı bu başarısından dolayı tüm dünya Peşmerge’ye minnettar kalmıştır. Ben de içten duygularımla bu kahramanları selamlıyor, şehitlerin anısı önünde saygıyla eğiliyorum.’’

‘Saddam’dan sonra saldırı beklemiyorduk’

Saddam rejimin yıkılması ardından Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi tarafların en büyük hatasının bir daha saldırı beklememeleri olduğunu belirten Talabani, ‘‘ Saddam rejimi yıkıldıktan sonra, Irak Anayasası’nda yapılan değişikliklerle Kürdistan Bölgesi’nin kurulması sonrasında artık saldırıya uğramayacağımızı sanıyorduk. Ancak maalesef çok büyük bir terör saldırısına maaruz kaldık. Artık Kürd halkına kolay kolay saldırı düzenlemeye kimsenin cesaret edemeyeceği bir sistem kurmalıyız. Bu yüzden hatalarımızdan ders çıkarmalı ve kendimizi iyi örgütlemeliyiz’’ biçiminde konuştu.

‘IŞİD saldırıları bitsede, Kürdlere saldırı devam edecek’

IŞİD bölgeden temizlendikten sonra Kürdlere saldırının bitmeyeceğine dikkat çeken Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Talabani, ‘‘ IŞİD savaşı son bulduğunda herşey bitti dememeliyiz. Bir tarafın Kürdistan Bölgesi’ne saldırısı muhtemeldir. Çünkü üzerinde yaşadığımız coğrafyada büyük bir kaos yaşanıyor ve istikrarı yakalamak çok zor. Bu yüzden her türlü saldırıya karşı güçlü hazırlanmak durumundayız ’’ dedi.

‘Dünya IŞİD saldırısından sonra da bizi unutmayacaktır ’

Koalisyon devletlerinin IŞİD ile mücadelede Kürdistan Bölgesi’ne sunduğu desteğin daha sonra da devam edip etmeyeceğine ilişkin soruya Kubad Talabani, ‘‘ Şüphesiz biz bir özgürlük ve kahramanlık savaşı verdik. Bu yüzden uluslararası güçler Kürdistan Peşmerge Güçleri’nin değerini bildi ve desteğini esirgemedi. Ben bu desteğin IŞİD tehdidi son bulduğunda da devam edeceğini, bizi unutmayacaklarını düşünüyorum’’şeklinde cevapladı.

Erbil- Bağdat arasındaki ilişkiler

Irak hükümeti ile Kürdistan’a ayrılan bütçe ve maaşların ödenmesi konusunda yaşanan krize ilişkin ise Kubad Talabani şunları ifade etti:

‘‘ Kürdistan Bölgesi’ nin ciddi bir ekonomik kriz yaşadığı doğru. Biz farklı alternatifler üzerinede çalışıyoruz. Ancak biz merkezi bir hükümete bağlıyız ve bütçemiz Bağdat’tan geliyor. Bu para ödenmediği için Bağdat ile aramızda kriz yaşanıyor. Bağdat ile anlaşmamıza göre her ay Kürdistan Bölgesi’ne 1 trlilyon 300 milyar dinar ödenmesi gerekmektedir. Bu bütçe ödendiği taktirde kendi memur maaşlarımızı rahatlıkla karşılayabileceğiz.’’

Kürdistan Bölgesi’nin Bağdat’ta aktardığı petrole ilişkin de konuşan Kürdistan Bölgesi Başkaban Yardımcısı Kubad Talabani, günlük 250 bin varili Bağdat’a aktardıklarını ileride bu rakamın 600 bin varile çıkarılacağını kaydetti.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 4294 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:17:28:23
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x