Said Memuzini: Musul operasyonun tarihini açıkladı

Musul’un IŞİD’ten kurtarılması için Kürdistan Askeri Gücü Peşmerge ve Irak ordusu Koalisyon Güçleri ekim ayında ortak operasyon başlatacak.

28.09.2016, Çar - 12:12

Said Memuzini: Musul operasyonun tarihini açıkladı
Haberi Paylaş

Sputnik’e konuşan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul sözcüsü Said Memuzini, Musul operasyonun ekim ayının ilk haftasında başlayacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Operasyonun ekim ayının ilk haftası başlaması yönünde karar alındı. Şimdi son hazırlıklar yapılıyor. Musul öncesi Kürt yerleşim yerleri Peşmerge güçleri tarafından özgürleştirildi. Barzani, Karagoz ve Tılkef alındı. Peşmerge Musul sınırına dayandı. Peşmerge’nin Musul’a varmasına 5 kilometre kaldı. Irak ordusu da kendi cephesinden saldırıya geçti ve Musul sınırına dayandı. Irak ordusu geçenlerde Şergat bölgesini IŞİD’den aldı. Şergat Musul’a yakın. ABD askerleri şimdi Şergat bölgesinde üs kurmuş ve konumlanmışlardır.” Musul’un alınmasından önce Havice ilçesinin alınacağını aktaran Memuzini, şöyle devam etti:

“Musul operasyonu 5 koldan aynı anda başlayacak. Operasyona binlerce peşmerge savaşçısı ile Irak ordusundan büyük bir güç katılacak. Peşmergenin Musul kent merkezine grime yetkisi olacak ancak Peşmerge güçleri Arap-Kürt hassasiyeti nedeniyle kent merkezine girmeyecek. Musul operasyonu nedeniyle ABD ile Peşmerge güçleri arasında geçtiğimiz ay bir anlaşma oldu.

Bu anlaşma çerçevesinde Peşmerge güçlerine silah ve para yardımı yapılıyor. Koalisyon ülkeleri operasyonda yoğun bir hava ve silah desteği verecekler. Yoğun hava desteği nedeniyle operasyonun birkaç ay içinde başarılı olmasını bekliyoruz.” Operasyona kimlerin katılacağının belirlendiğini dile getiren Mamuzini, “İran’a yakın Haşbi Şii örgütü katılmayacak. ABD bunları istemiyor. Türkmen örgütler katılacak. Eski Musul Valisi Asil Nuceyfi’ye bağlı olan Haşdi Vatani Türkmen örgütü de operasyona katılacak. Türkiye bu güçleri zaten operasyon kapsamında eğitiyor. YBŞ güçleri de Mahmur ve Şengal bölgesinde Irak ordusu ile operasyona katılacak” dedi.

Musul’un alınmasından sonra kentte bir kargaşa olabileceğine dikkat çeken Mamuzini, “Kentin kim tarafından yönetileceği konusunda bir karagaşa yaşanabilir. Kargaşanın çıkmaması için şimdiden gerekli tedbirler alınmalıdır” diye konuştu.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 3572 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:20:33:51
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x