Kürdistan Bölge Hükümeti Çarşema Sor Bayramı’nı kutladı

Ezidi Kürdler bu yıl Çarşema Sor Bayramı’nı buruk kutlarken, Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Çarşema Sor Bayramı vesilesiyle bir mesaj yayınladı.

15.04.2015, Çar - 09:39

Kürdistan Bölge Hükümeti Çarşema Sor Bayramı’nı kutladı
Haberi Paylaş
Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu resmi hükümet sayfasında Ezidilerin kutsal bayramı Çarşema Sor vesilesiyle bir mesaj yayınlayarak tüm Ezidi halkının bayramını kutladı.

Bakanlar Kurulu mesajında, IŞİD saldırıları nedeniyle Ezidi Kürdlerin öldürüldükleri, kaçırıldıkları, evlerinden ve yurtlarından ayrılmak zorunda kaldıklarından dolayı tüm Kürdlerin duyduğu üzüntü belirtilerek, ” Ezidi kardeşlerimize, gelecek yıl Çarşema Sor Bayramı’nı Kürdistan’ın kurtarılan topraklarında kutlama sözü veriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Mesajın devamında Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Ezidilerin yaşadığı falaketin ‘soykırım’ olarak kabul edilmesi için uluslararası arenada çaba göztereceklerinin altını çizdi.

Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu mesajın sonunda, kaçırılan tüm Ezidileri kurtarma ve Ezidi Kürdleri’nin yaşadığı bölgeleri IŞİD’den temizleme sözünü yineledi.

Ezidiler bu yıl ‘Çarşema Sor’u buruk karşıladı

Öte yandan Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Ezidiler, Duhok’un Şexan ilçesinde dağlarla çevrili olan kutsal mabetlerinin bulunduğu Laleş’te bir araya geldi.

Laleş Dağı’ndaki tapınağa yürüyen Ezidiler, günahlardan arındıklarına inandıkları Enzel Köprüsü’nün kapısını öperek, dualar ederek ve üç tur attılar.

Daha sonra Şêx Hadi başta olmak üzere çok sayıda Ezidi şêxe ait mezarın bulunduğu Nurani Dergahı’na gelen Ezidiler, ruhani liderleri olarak kabul ettikleri Baba Şex’in elini öperek dua istediler.

Ardından tapınağa yalın ayakla giren Ezidi Kürdleri, içeride bulunan kolonlara kumaşlarla düğüm yaparak çözdü. Güneşin batmasıyla bir yılı temsil eden 365 ateşin yakıldığı yere geçen Ezidiler, ateş yakarak dualar etti.

Ateşi yaktıkları zaman beyit okuyup dualar eden Ezidiler, gece boyunca kutsal mekanda ibadet edecek. Etkinlik sabahın erken saatlerinde mezar ziyaretiyle devam edecek.

8 Ağustos’ta IŞİD Ezidi Kürdlerin yaşadığı Şengal kasabasına işgal etmiş, burda yaşayan halk yerlerini terk etmek zorunda kalmıştı. IŞİD saldırısında yüzlerce Ezidi öldürülürken binlercesi ise örgüt tarafından kaçırılarak pazarlarda satılmıştı.

Yaşanan felaket sonrası Ezidi Kürdler bu yıl Çarşema Sor Bayramı’nı buruk karşıladı. Ezidiler, bu yıl Çarşema Sor kutlamalarını yaşanana felaket nedeniyle sadece dini vecibeleri yerine getirerek kutladı.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 2460 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:01:45:42
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x