Kürdistan'da, ‘IŞİD’e karşı savaşan ülkeler’ listesinde yer aldı

Uzmanlara göre, IŞİD\'e karşı savaşın Kürdistan\'a zararları çok büyük oldu ancak manevi açıdan Kürd ve Kürdistan ismini uluslararası alanda ön plana çıkardı.

26.02.2015, Per - 08:38

Kürdistan'da, ‘IŞİD’e karşı savaşan ülkeler’ listesinde yer aldı
Haberi Paylaş
Uzmanlara göre, IŞİD’e karşı savaşın Kürdistan’a zararları çok büyük oldu ancak manevi açıdan Kürd ve Kürdistan ismini uluslararası alanda ön plana çıkardı.

Amerikan CNN İnternational sitesi, IŞİD’e karşı savaşan ülkeler listesinde Kürdistan Bölgesi’ne de yer verdi ve ABD, İngiltere, Fransa gibi süper güçlerle birlikte andı.

Süleymaniye Üniversitesi Siyasal Bilimler Öğretim Üyesi Rebwar Kerim Mahmud’a göre, IŞİD’e karşı Kürdistan Bölgesi’nin uluslararası koalisyonda yer alması ve doğrudan muhatap alınması Kürd halkının geleceği açısından da çok önemli bir durum.

Rebwar Kerim Mahmud, Münih’te düzenlenen konferansına önemine dikkat çekerek, ”Münih’te düzenlenen 51. Uluslararası Güvenlik Konferansı’na Kürdistan Bölge temsilcilerinin katılması Kürdistan’ın güçlü ülkeler, Peşmerge’nin de güçlü ordularla anılması anlamı taşıyor” diyor.

Mahmud’a göre bazı ülkelerin IŞİD’e karşı koalisyona doğrudan katılmaktan çekindiği bir süreçte Kürd temsilcilerin bu konferansa katılması ve koalisyonda yer alması, manevi açıdan Kürd ve Kürdistan ismini uluslararası alanda ön plana çıkardı.

Süleymaniye Üniversitesi Siyasal Bilimler Öğretim Üyesi Rebwar Kerim Mahmud, ”Uluslararası toplum Peşmerge’nin IŞİD’e karşı savaşını dünya ve insanlık adına verilmiş bir savaş olarak görüyor ve doğrudan Peşmerge’ye yardımı tartışıyor. Ama aynı tartışma Haşdi Şaibi isimli milis gücü için yapılmıyor.” diyor ve ekliyor:

”Kürdistan bağımsız bir devlet değil ancak Kürdistan ismi uluslararası koalisyonda ve önemli konferanslarda geçiyor. Bu da ABD ve Avrupa ülkelerinin Kürdistan’a bakışını gösteriyor. CNN’nin de Kürdistan Bölgesi’nin ismini bu ülkeler arasında göstermesinin nedeni budur.”

Nerina Azad
Bu haber toplam: 3090 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:05:48:17
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x