Mesrur Barzani: Anlaşılırsa Peşmerge Musul merkeze girebilir

Güvenlik Ajansı Müsteşarı (Parastın) Mesrur Barzani, IŞİD’in Musul’da çok zayıfladığını ve otoritesini kaybetmeye başladığını söyledi.

30.08.2016, Sal - 09:17

Mesrur Barzani: Anlaşılırsa Peşmerge Musul merkeze girebilir
Haberi Paylaş

Geçtiğimiz hafta Amerikan ABC News kanalına konuşan Güvenlik Ajansı Müsteşarı Mesrur Barzani, IŞİD’in; Musul’da çok zayıfladığını, bazı üst düzey emirlerinin kentten kaçtığını ve üslerini kent içinde gizlediğini belirttti.

Musul’da yaşayan halkın IŞD’e karşı ayaklanması hakkında ise Mesrur Barzani, halkın IŞİD’den korktuğunu ve bu sebeple örgüte karşı başkaldırı ihtimalinin zayıf olduğunu söyledi.

\'İlk önceliğimiz Musul’un IŞİD’den temizlenmesi\'

Mesrur Barzani sözlerini şöyle sürdürdü: “IŞİD örgütü çok vahşi bir örgüt. En ufak hata bir felakete yol açabilir. Ancak Musul halkının kentin IŞİD’den kurtarılacağına dair umudu büyük. Aldığımız bilgilere göre Musul’da halk, IŞİD’in silah ve cephane depolarını hedef almış.’’

Irak ordusuna Şiilerin hakim olmasının Musul operasyonunda nasıl bir durum ortaya çıkaracağı sorusuna ise Mesrur Barzani ‘‘İlk önceliğimiz Musul’un IŞİD’den temizlenmesi, kentin nasıl yönetileceği konusu sonra gelir. Musul’un güvenliği çok önemli. Ninowa Vilayeti sınırları içerisinde Kürd, Arap, Hristiyan, Sünni ve Şiiler olmak üzere çok farklı etnik ve dini topluluk yaşıyor. Tüm etnik ve dini kesimler operasyonda ve sonrasında idari sistem içerisinde rol sahibi olmak istiyor. Bundan dolayı başta Irak hükümeti, koalisyon devletleri ve KBY ortak bir görüşe varmalı. Musul’un nasıl idare edileceğine dair görüşmeler yapılmalı. Her kesim kurulacak sistemi onaylamalı’’ yanıtını verdi.

\'Anlaşma olursa Kürdler Musul merkeze girebilir\'

‘Kürdler Musul operasyonunda kent merkezine girecek mi?’ sorusuna ise Mesrur Barzani şu yanıtı verdi: “Eğer Irak hükümeti, KBY ve koalisyon güçleri anlaşırsa Kürdler Musul merkeze girebilir. Kürdler bölgede jeopolitik bir konuma sahip. 27 bin kilometrekarelik bir bölgeyi IŞİD’den temizledi. Ancak kendi sınırlarımız dışındaki bir bölgeye girmemiz için siyasi bir mutabakata ihtiyaç var. Yoksa bölgede hassasiyet yaratabilir.’’

‘Musul IŞİD’den temizlendikten sonra örgüt tekrar kendini bu kentte örgütleyebilir mi?’ şeklindeki soruya ise Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı Müsteşarı, ‘‘Bu, Musul’un IŞİD’den kurtarılması ardından nasıl idare edileceğine dair plana bağlı bir konu. Umarım herkes Musul kurtarıldıktan sonra tüm bileşenlerin barış ve huzur içerisinde yaşamasının önemini anlar’’ yanıtını verdi.

BasNews
Bu haber toplam: 4755 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:07:08:18
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x