Mustafa Ekici: YNK-GORAN-PKK'den Barzani'yi devirme ittifağı

Yazar Mustafa Ekici, Star gazetesinin Açık Görüş platformunda yayımlanan yazısında, YNK-Goran-PKK ittifakının bağımsızlık karşıtı olduğunu ve ittifakın Mesud Barzani’yi devirme planı üzerine kurulduğunu belirtti.

29.05.2016, Paz - 11:46

Mustafa Ekici: YNK-GORAN-PKK'den Barzani'yi devirme ittifağı
Haberi Paylaş

Ekici, Kürdistan Bölgesi\'nde KYB-GORAN-PKK patilerin artık bölgede tutunamadığını ve Mesud Barzani liderliğinde girilen bağımsızlık yolunun kendileri ve iş birlikçilerini endişelendirdiğini söylüyor.

Mustafa Ekici, medya ve aydınların Kürdistan Bölgesi’ndeki gelişmelere yeteri kadar özen göstermediği konusunda dert yandığı yazısında, geçen hafta Celal Talabani’nin evinde imzalanan YNK-Goran arasındaki stratejik anlaşmaya dikkat çekti.

Ekici yazısında, “anlaşmanın her ne kadar bol bol demokrasi, özgürlükler, halk, emek ve benzeri sol tekelindeki kavramlarla süslenmiş anlaşma, temelinde olsa da aslında tamamen Barzani iktidarını yıkma amaçlı olduğunu” belirtti.

Bunun üzerine açıklama yayınlayan KDP\'nin, YNK’yi 3. bir taraf ile yapacakları anlaşmalar konusunda önceden bilgilendirmek, yapılacak anlaşma şartlarını paylaşmak ve birbirlerinden onay almak” gibi maddelerini özellikle ihlal ettiğini belirten açıklamasına dikkat çeken Ekici, KDP, YNK’yi uzun bir aradan sonra ilk defa bu kadar sert ve net bir şekilde uyarmış olduğunu belirtti.

Geçen Haziran ayındaki siyasi krizde, yolsuzluk iddialarını tamamen bağımsızlık karşıtı olan İran üzerinden Başkan Mesud Barzani’ye yükleyen Goran’ın başarısız olan kampanyası sonucunda parlamentoyu terk etmek zorunda kaldığını ve Erbil’e girmesinin engellendiğini belirten Ekici, Goran’ın İran destekli bu kampanyalarının yıkmayı hedefledikleri Kürdistan Bölgesi’nin iktidar erkinin iki temel dengesi bulunmaktadır dedi ve bunları şöyle sıraladı.

Askeri güç olarak Peşmerge Temelini petrol üretim ve ticaretinin oluşturduğu ekonomik güç.

Yazısında, bölgede temel olarak KDP ve YNK’ye bağlı Peşmerge güçlerinin bulunduğu iki askeri odak noktası bulunduğunu belirten Ekici, Goran’ın Peşmerge gücü bulunmadığından, finans ve mali işlerden sorumlu bakanlıklar ve meclis başkanlığının kendisinde bulunmasına rağmen ekonomik bir karşılığı ve iktidar erkinde bir ağırlığı olmadığını belirtti.

Mesud Barzani ve liderliğini yaptığı KDP’nin uzun zamandır Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlığını savunduğunu ve referandum ile bunun için bir halkoylaması yapacağını belirten Ekici, İran ile iltisaklı ve bağımsızlık referandumunu “henüz erken” bulan sol siyasi hareketler olarak Goran ve KYB ise bu tezin yarattığı siyasi baskının ağırlığı altında ezilmekte olduğunu belirtti.

PKK’ninde bu ittifağa ortak olduğunu belirten Ekici, özellikle PKK’ye yakın medyanın ‘Barzani her sıkıştığında bağımsızlığa sarılmakatadır’, ‘Barzani rol çalmaktadır’ gibi haberlerle Barzani’ye bağımsızlık yolunda engel olduğunu söyledi.

Kürdistan Bölgesi’nin Irak’tan bağımsız bir yapı olarak yükselmesi tezi’nin milliyetçi Kürtler tarafından destek gördüğünü belirten Ekici, PKK-YNK-Goran gibi grupların ise bu siyasetin altında ezildiğini belirtti.

KDP’nin bağımsızlık yolunda komşu ülkelerle dostluk ve iş ilişkileri geliştirdiğine dikkat çeken Ekici, Kürdistan Bölgesi’nde KDP’siz bir siyasal dizaynın mümkün olmayacağını söyleyerek, Kürtlerin etrafında yeniden büyük aileye güçlü şekilde katılması sağlanması gerektiğini belirtti.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 15052 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:07:10:03
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x