PKK’den KDP'ye Şengal için 2 Şart

Kürdistan İşçi Partisi (PKK), Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) 2 şartlarını kabul etmesi durumunda gerillaların bölgeden çekileceğini tahahüt etti.

09.11.2015, Pts - 13:07

PKK’den KDP'ye Şengal için 2 Şart
Haberi Paylaş

3 Kasım 2015, işgal altındaki Musul’un Şengal ilçesinin kurtarılması operasyonu için belirlenen tarihti ancak bu gerçekleşemedi.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, Şengal PKK ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) arasında görüşmeler yapıldı.

Toplantılarda PKK’liler, Kandil’in “Şengal kurtarıldıktan sonra Halk Savunma Güçleri (HPG) ve Halk Savunma Birlikleri (YPG) bölgeyi terkedecek” mesajını ilettiğini söyledi.

PKK Sorumlusu: Biz de Kürt’üz

PKK’nin Şengal Sorumlusu Agid Keler, KDP ile müzakerelerin devam ettiğini ifade ederek, bölgeden uzaklaştırılma yönündeki girişimleri kabul etmeyeceklerini söyledi.

5 Ağustos’tan beri Şengal’de bulunduklarını dile getiren Agid Keler, şöyle konuştu:

Biz Şengal’ı kurtarma operasyonunda yer almak istiyoruz. Bizler yabancı değiliz. Biz de Kürt’üz ve Kürtçe konuşuyoruz. Buradaki varlığımız Güney Kürdistan ve Şengal’in lehinedir. Resmi olarak KDP’ye Şengal kurtarıldıktan sonra gerillaların ilçeden çekilmeye hazır olduğunu ilettik.”

Şengal için 2’inci şart

PKK, kuruluşuna öncülük ettiği ve Ezidi savaşçıların yer aldığı Şengal Savunma Birlikleri’nin (YPŞ) KDP tarafından tanınmasını da ikinci şart olarak öne sürdü.

Peşmerge Güçleri Şengal komutanlarından ve KDP’nin müzakere heyeti üyesi Serbest Lezgin, YPŞ’yi silahlı bir güç olarak kabul etmeyeceklerini söyledi.

Aynı zamanda KDP’nin Başkanlık Konseyi üyesi olan Serbest Lezgin, PKK’nin yardımına ihtiyaçları olmadığını ve onlardan yardım etmek için talepte bulunmadıklarının aktardı.

PKK’nin Ağustos 2014’ten beri Şengal Dağı’nda bulunduğunu doğrulayan KDP’li yetkili, “PKK bu bölgede hakimiyetini kurmaya çalışıyor. Biz bunu kabul edemeyiz çünkü PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nde icazeti yok” ifadelerinde bulundu.

KDP Başkanlık Konseyi üyesi Lezgin, sözlerine şöyle devam etti:

“Birileri 500 savaşçıyla bu operasyona katılarak, bir ‘ortak operasyon’ imiş gibi lanse etmeye çalışıyor. Halbuki KDP’nin 20 bin peşmergesi hazır. Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) bu durumu gözönünde bulundurmalı. İcazeti olmayan ve silahlı gücü olan birileri Şengal’in sahibi olmamalı.”

Barzani’den sert çıkış

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, KDP’ye yakın bazı peşmerge komutanlarının, “PKK diyalogla Şengal’i boşaltmadığı takdirde müdahalede bulunacağız” sözlerine sert şekilde karşı çıktı.

Serbest Lezgin, Barzani’nin, “Kardeş kavgasından uzak durun. Gerekirse planlar değişsin, operasyon geciksin ama sakın kardeş kanı akmasın” dediğini aktardı.

YNK arabuluculuk yapıyor

KDP ile PKK arasında arabuluculuk yapan YNK’nin girişimleri ise sonuç vermedi.

YNK Başkanlık Konseyi üyesi Halo Pencewini, iki tarafı yakınlaştırmak amacıyla ziyaretlerde bulunduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi.

“PKK’nin Şengal’i kurtarma operasyonuna katılmasını kabul ediyor musunuz?” sorusuna Halo Pencweni, “PKK de katılmalı” yanıtını verdi.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 12407 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:21:57:52
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x