Şii liderden kürtlere tehdit

Irak’ın önemli siyasi ve dini güçlerinden biri olan Sadr Hareketi’nin siyasi partisi, ABD’nin Kürtler ile Sünni gruplara doğrudan silah vermesi halinde, gerekirse savaşacaklarını ileri sürdü.

07.05.2015, Per - 12:10

Şii liderden kürtlere tehdit
Haberi Paylaş
Sadr Hareketi’ne bağlı Ehrar Bloku milletvekili Ziya Esedi, partisi tarafından Bağdat’ta düzenlenen “Amerika – İsrail projelerinin Irak üzerindeki etkisi” konulu seminerde konuştu.

ABD Kongresi’nin kabul ettiği yasadan vazgeçilmesi için diplomatik ve siyasi yollardan çalışmaların sürdüğünü belirten Esedi, bu girişimlerin sonuç vermemesi durumunda askeri yönteme başvuracaklarını söyledi.

Yasayı destekleyen taraflarla diyalog içinde olduklarını aktaran Ziya Esedi, şöyle devam etti:

“Eğer diploması, yasal ve politik girişimlerin yanısıra halkın tepkisi bu kararın iptali konusunda sonuç vermezse, o zaman mecburen elimizdeki bütün imkanlarla askeri çözümü seçeceğiz. Bunun için gerekirse taşla savaşırız.”

Sadr Hareketi\'nin liderliğini Mukteda El Sadr yapıyor. Harekete bağlı Mehdi Ordusu, 60 bin silahlıdan oluşuyor. 2003\'te kurulan ordunun merkezi Sadr kenti.

ABD Kongresi’nde 30 Nisan günü, IŞİD’le mücadele kapsamında Iraklı güçlere 715 milyon dolarlık askeri destekte bulunulmasını öngören yasa tasarısı kabul edilmişti.

Yasaya göre, yardımın \%25’i Peşmerge Güçleri ile Sünni gruplara doğrudan yapılacak. Yasa aynı zamanda Irak’a yapılacak yardımın \%75’lik payını da ülkedeki ulusal barışın sağlanması koşuluna bağlıyor. Buna göre Irak Hükümeti gerekli şartları yerine getirmezse geri kalan payın \%60’ı da Peşmerge Güçleri ile Sünni gruplara verilecek.

Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin ofisinden dün yapılan açıklamada sözkonusu yasaya karşı çıkılmıştı

Nerina Azad
Bu haber toplam: 8544 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:23:43:48
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x