Viyan Dexil BM Güvenlik Konseyi’nde Ezidi katliamını anlattı

BM Güvenlik Konseyi toplantısına katılan Ezdi Kürd Milletvekili Viyan Dexil, IŞİD’in Ezdi halkına karşı toplu katliamlarını anlattı.

28.03.2015, Cts - 11:30

Viyan Dexil BM Güvenlik Konseyi’nde Ezidi katliamını anlattı
Haberi Paylaş
Fransa’nın isteği üzerine dün toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin gündeminde “Ortadoğu’daki çatışmalarda azınlıkların korunması” konusu vardı.

Toplantıya katılan Irak Parlamentosu Ezdi Kürd Milletvekili Viyan Dexil, burada bir konuşma yaparak Ezdi Kürdlerin bugünkü durumunu anlattı.

”IŞİD yeryüzündeki en tehlikeli terörist gruptur.” diyen Dexil, örgütün uluslararası toplumun güvenliğine de büyük tehdit oluşturduğunu vurguladı. Dexil, ”Ben yalnızca Ezdiler adına değil, Irak’taki tüm azınlıklar adına konuşuyorum.” dedi.

Yaşları 4 ila 10 arasında değişen bin Ezdi çocuğun IŞİD tarafından kaçırıldığını belirten Viyan Dexil, ”Bunların içinden erkek çocuklarını askeri eğitim kamplarına almışlar. Terörist bir nesil yetiştirmeyi hedefliyorlar.” ifadelerini kullandı. Dexil, kaçırılan 3 bin Ezdi kadının da köle olarak kullanıldığını, işkence, psikolojik şiddet ve tecavüze maruz kaldığını, bunlardan bazılarının 18 dolara satıldığını dile getirdi.

Ezdi Kürd Milletvekili Viyan Dexil, yaklaşık 2 bin Ezdi Kürdün sadece Ezdi oldukları için IŞİD tarafından soğuk kalılıkla katledildiğini belirterek, ”IŞID hiç bir dine mensup değil, İslam gerçeğinden de uzaktır” dedi.

Ezdilere karşı uygulanan bu katliamın jenosid olarak tanınmasını öneren Viyan Dexil, Ezdi, Şabek, Hıristiyan ve Türkmenlere yardım eli uzatılmasını, sığındıkları bölgelerde imkan tanınmasını, IŞİD’in bölgeden çıkarılması için her türlü seçeneğin denenmesini istedi.

Toplantıya başkanlık eden Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Ortadoğu barışı ve özellikle de İsrail-Filistin sorununun çözümü konusunda inisiyatif alacaklarını söyledi. Fabius, sorunun çözümü için müzakerelerin dışında bir alternatif bulunmadığını belirterek, izlenecek yolu belirleyecek bir çerçeve oluşturulmasını içeren olası BM Güvenlik Konseyi kararı için ülkesinin muhataplarıyla görüşmeye başlayacağını kaydetti.

Fabius, BM Güvenlik Konseyi’ndeki toplantıda da Irak ve Suriye’de azınlıkların korunması için Konsey’den bir yol haritası oluşturulmasını istedi.

“Azınlıkların tamamen yok olma tehlikesi var” diye konuşan Fabius, uluslararası toplumun buna izin vermemesi gerektiğini belirtti.

Fabius, bunun için askeri eylem, insani yardım ve suç işleyenlerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması konularında kararlılık gösterilmesini talep etti.

Aynı toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, savaş suçu ve insanlığa karşı suç işleyenlerden hesap sorulamamasının Suriye’deki rejimin ve IŞİD’in sergilediği vahşete cesaret verdiğini söyledi.

Ban, Konsey’den birliği temin ederek Suriye halkına karşı işlenen suçları durdurmak için eyleme geçmelerini istedi.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 2516 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:20:06:33
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x