YNK: Irak ile vedalaşmanın zamanı geldi

YNK Politbüro Üyesi Mistefa Çavreş, tüm Kürd partilerinin bağımsızlık referandumundan yana olduğunu belirterek, Kürdistan Bölgesi’nin Irak ile ilişkilerini sonlandırma zamanın geldiğini kaydetti. Çavreş, ‘’Irak ile vedalaşmanın zamanı geldi’ ifadesini kullandı.

03.05.2016, Sal - 19:43

YNK: Irak ile vedalaşmanın zamanı geldi
Haberi Paylaş

Haftalık BasNews Soranî gazetesine konuşan YNK Politbüro Üyesi Mistefa Çavreş, Irak’ın artık devlet iradesinin kalmadığını ve Kürdlerin bağımsızlığını ilan etme zamanının geldiğini söyledi.

\"\"

Mistefa Çavreş ‘‘Irak adında bir devlet kalmamış, hükümet iktidarını kaybetmiş ve yasa diye bir şey kalmamışsa artık Kürdler Bağdat’ta kalıp ne yapabilir ki? Kürdler onların baş ağrısına çare olamaz. Kürdler artık şunu anlamalı; Irak devleti olsun ya da olmasın Kürdlerin bir kazancı olmayacak’’ dedi.

‘Kürdlerin Bağdat’tan tamamen çekilme zamanı gelmiştir’

Irak’taki Kürd temsilcilerin artık Bağdat’tan çekilmesi gerektiğini savunan Mistefa Çavreş, ‘‘Kürdlerin Bağdat temsilcilerinin tamamen çekilme zamanı gelmiştir. Kürdistan Yönetimi yetkilileri kendi aralarında toplanmalı ve çözülen Irak’tan hızla uzaklaşmalıdır’’ ifadelerini kullandı.

Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumu hakkında da konuşan Mistefa Çavreş, bu konunun Kürdistan’ının kendi iç meselesi olduğunu ve KBY’nin referanduma hız vermesi gerektiğini belirterek, ‘‘Referandum, Kürdistan halkının yasal hakkıdır ve Kürdler de her halk gibi kendi kaderini belirleme hakkına sahiptir’’ dedi.

Mistefa Çavreş sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Kürdistan Bölgesi’ndeki hiçbir siyasi tarafın Kürdistan’ın referanduma gitmesine karşı olduğunu zannetmiyorum. Bu konuda ortak tavır pratikte de ortaya konmalıdır’’

PDK ve YNK’nin anlaşması olumlu’

YNK Politbüro Üyesi Mela Bextiyar’ın PDK ve YNK arasında anlaşmaya varıldığına dair yaptığı açıklamaya ilişkin ise Mistefa Çavreş ‘‘PDK ve YNK çok iyi bir şey yaptı. Ancak her iki partinin sadece referandum üzerine anlaşması yeterli değildir. Tüm siyasi taraflar bu konuda anlaşmalı. Bu tavır Kürdistan Bölgesi’nin referandumunun olumlu bir sonuç almasını sağlayacaktır’’ şeklinde konuştu.

‘Kürdistan Bölgesi’nin doğal sınırları Hemrîn’e kadar uzanır’

Peşmerge Güçleri’nin güvenlik amaçlı kazdığı hendeklerin Kürdistan Bölgesi’nin sınırlarını oluşturup oluşturmadığına ilişkin soruya Mistefa Çavreş, ‘‘Kazılan hendekler Kürdistan Bölgesi’nin nihai sınırları değildir. Tamamen güvenlik amaçlı kazılmıştır. Kürdistan Bölgesi’nin doğal sınırları Hemrîn’e kadar uzanır. Referandum bu bölgelerin de kaderini belirleyecek ve sınırları düzenleyecektir’’ dedi.

‘Türkmenler referandumu desteklemeli’

Beşir köyünün Peşmerge Güçleri tarafından kurtarılmasına ilişkin ise Mistefa Çavreş şunları belirtti: ‘‘İki senedir Haşdi Şabi milisleri Beşir köyün kurtarmaya çalışıyordu. Ancak Peşmerge Güçleri hızla Beşir’i kurtardı. Türkmenler, Kürdistan Bayrağı’nı dalgalandırıyorsa Kürdlerin kimseye karşı olmadığını bildikleri içindir. Kürdistan farklı etnik ve dini grupların özgürce yaşadığı bir coğrafyadır. Peşmerge’nin onları koruduğunu biliyor ve Peşmerge’ye güveniyorlar. Bu bölgelerin geleceği çok önemlidir. Eğer Türkmen halkı Kürdistan Bölgesi’nde kalmak istiyorsa Kürdlerin referandumunu desteklemeli.’’

‘Peşmerge, Beşir’e operasyon yaptığında Haşdi Şabi yoktu’

Beşir köyünün Peşmerge Güçleri’nce kurtarılmasının, Haşdi Şabi güçlerinin Xurmatû’dan çekilmesi karşılığında olmadığını söyleyen Mistefa Çavreş, Peşmerge Güçleri’nin IŞİD’i Kürdistan Bölgesi sınırlarından uzaklaştırmak amacıyla bu operasyonu gerçekleştirdiğini söyledi.

YNK Politbüro Üyesi Mistefa Çavreş sözlerini şöyle sonlandırdı:’‘Peşmerge Güçleri, Beşir’e operasyon yaptığında köyde Haşdi Şabi güçleri yoktu. Sadece IŞİD vardı. Bu yüzden Xurmatû’da Haşdi Şabi güçlerinin çıkması pazarlık meselesi değildir. Zaten orda kalmamalıdırlar.’’

Nerina Azad
Bu haber toplam: 9874 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:01:19:00
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x