Cizîr Kantonu haritası Kürtçe olarak hazırlandı

Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS), Cizîr Kantonu’ndaki yerleşim yerlerinin kürtçe yazılı olduğu bir kanton haritası hazırladı. Haritada Baas rejimi tarafından isimleri arapçayla değiştirilen kent, kasaba ve 1400 köyün kürtçe isimleri yazıldı.

03.05.2015, Paz - 09:47

Cizîr Kantonu haritası Kürtçe olarak hazırlandı
Haberi Paylaş
Suriye’de Baas rejiminin kürt halkına karşı yürüttüğü sistematik politikalar, ençok da Cizîr bölgesinde katmerleşti. Rejim sıkı denetimine aldığı bu bölgede tüm halklara karşı kirli siyasal yaklaşımlar geliştirdi.

1965 yılında geliştirilen “Arap Kemeri Projesi”, Başurê Kurdistan sınırından Cizîr’in en batı noktası olan Serêkaniyê’ye kadar 300 km uzunluğunda ve 10 ila 15 km genişliğindeki geniş bir coğrafyada, uygulamaya konuldu.

Proje kapsamında onbinlerce insan yerlerinden göçertildi, hakları ve toprakları ellerinden alındı, dilleri yasaklandı.

Buna parallel olarak rejimin bir diğer uygulaması da kent, kasaba ve köylerin isimlerinin değiştirilmesiydi. Böylece yüzlerce kürt köyünün kürtçe isimleri kaldırılıp arapça isimler verilmeye başlandı.

Bölgenin rejim kalıntılarından temizlenmeye başlamasıyla birlikte derin yaralar yavaş yavaş sarılmaya başlandı. Devrim çalışmalarından biri de kent, kasaba ve köy isimlerinin yeniden kürtçeye dönüşmesiydi.

Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (Navenda Rojava ya Lêkolînên Stratîjîk-NRLS), adları Baas rejimi tarafından değiştirilen Cizîr bölgesindeki kent, kasaba ve köylerin gerçek isimleriyle tanımlanması için geniş bir araştırma-inceleme çalışması başlattı. Bir yıllık bir zamanı kapsayan çalışma sonucunda NRLS, bölgedeki kent, kasaba ve köylerin original kü,rtçe adlarının yazıldığı bir harita hazırladı.

Bu çalışmayı yürüten NRLS üyesi Bessam Hesen Ebdullah, bu araştırmada birçok tarihi belge ve haritadan yararlandığını söyledi.

Bunun sonucunda hazırlanan Cizîr haritasında kent, kasaba ve 1400 köyün kürtçe isimlerinin yazıldığını ifade eden Hesen Ebdullah, bunun yanında ana yollar, tepeler, dağlar ile birçok tarihi antik yerin de isimlerinin bu haritada yer aldığını belirtti.

Bessam, bu çalışmayla amaçladıklarının tüm yerleşim yerlerinin doğru isimlerinin tanıtılması olduğunu söyleyerek tüm kirli politikalara karşı bölgede yaşayan halkın \% 70’inin köy ve kasabalarının eski isimlerini kullandığını da ifade etti ve çalışmanın Efrîn ve Kobani kantonlarında da yapılması için çalıştıklarını söyledi.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 8198 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:23:16:38
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x