Fırat'ın batısına geçilecek mi? PYD Eş Başkanı'ndan açıklama geldi

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, YPG\'nin Fırat\'ın batısına geçmesine ilişkin “Bu Türkiye’nin meselesi değildir. YPG’nin çekilip çekilmemesi Türkiye’nin meselesi değildir ancak YPG geçenlerde açıklama yaptı, güçlerini Menbic’ten çektiği yönünde” dedi.

29.08.2016, Pts - 17:53

Fırat'ın batısına geçilecek mi? PYD Eş Başkanı'ndan açıklama geldi
Haberi Paylaş

PYD Eş Başkanı Asya Abdullah, Türkiye’nin Cerablus’a düzenlediği operasyon ve YPG’ye yönelik müdahalesi başta olmak üzere birçok konuda açıklama yaptı.

Sputnik\'ten Hikmet Durgun\'a konuşan PYD Eş Başkanı\'nın açıklamaları şöyle:

YPG’nin Fırat’ın Batısına çekilmesi durumunun Türkiye’nin meselesi olmadığını belirten Asya Abdullah, “Saldırılar nereden gelirse gelsin YPG ve Demokratik Suriye Güçleri karşılık verecektir. Kendini savunacaktır. Kim bize saldırırsa saldırsın onlara karşılık vereceğiz” dedi.

Türkiye’nin Cerablus’a girerek Suriye topraklarını işgal ettiğini öne süren Asya Abdullah, AKP’nin 5 yıl boyunca Esad’ın gitmesi gerektiğini söylediğini lakin şuan Esad ile diyalog kurduklarını iddia etti.

ÖSO ve Türkiye’nin Menbic’e müdahale etmeyi düşündüklerini belirten Abdullah, Menbic Askeri Meclisinin olası bir müdahale durumunda karşılık vereceğini söyledi.

Hiçbir ülke Türkiye’ye tepki göstermedi

Türkiye IŞİD ile mücadele gerekçesiyle Cerablus’a girdiğini söylediğini, lakin bunun yalan olduğunu iddia eden Abdullah, ” Türkiye’nin Cerablus işgali konusunda şimdiye kadar ülkeler uluslararası cami ciddi ve net bir tepki göstermedi. Bu bir işgaldir demedi. IŞİD ile karada en çok mücadele eden biziz ve Türkiye bizimle savaşıyor bize müdahale ediyor. IŞİD’e karşıyım diyenler neden bize yönelik Türkiye’nin müdahalesine karşı tepkisiz kalıyorlar. Karşı çıkmaları gerekir tepki vermeleri gerekir.” İfadelerini kullandı.

Türkiye’nin Afrin ile Kobani’nin birleşmesini engellemek istediğini ve Rojava-Kuzey Suriye Federasyonu’nun kurulmasını engellemek istediğini belirten Asya Abdullah, bölge halkının bu iki kantonun birleşmesini istediğini ve kendileri için de bu iki kantonun birleşmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

En iyi sistem Federal Çözüm

Federal çözümün Suriye için en iyi çözüm olduğunu öne süren Abdullah, Suriye halklarının da bu sistemi istediğini öne sürdü.

Türkiye’nin Suriye’de sürekli olarak güvenli bölge kurmak istediğini, lakin Suriye halkının bu politikayı desteklemediğini ve Türkiye’yi Suriye’de istemediğini öne süren Abdullah, Türkiye’nin güvenli bölgeyle Kürtlerin ilerlemesine engel olmak istediğini savundu.

Demokratik Suriye Güçleri’nin uluslararası koalisyonun bir parçası olduğunu belirten Abdullah, “IŞİD’e karşı ortak mücadele ediyor. Birçok yer ortak alındı. Ancak bugün IŞİD dışında Demokratik Suriye Güçleri tarafından özgürleştirilen yerlere bir saldırı olursa bu büyük bir sorun yaratır. Koalisyonun Demokratik Suriye Güçleri ile yapacağı plan ve projeler durur. Kim bize saldırırsa saldırsın onlara karşı savaşırız. Eğer Suriye rejimi bize saldırsa onlarla savaşırız. Eğer başka güç olsa onlarla da savaşırız.” dedi.

Türkiye için Rojava tehlikelidir

Saldırılar nereden gelirse gelsin YPG ve Demokratik Suriye Güçleri karşılık verecektir. Kendini savunacaktır. Bu yerel halkın da isteğidir. YPG ve Demokratik Suriye Güçleri Menbiç ve Cerablus Askeri Meclislerinin saldırılar olursa ve yardım talebi olursa hazır olduklarını açıkladılar. Kürtler tehlike değildir. Biz 5 yıldır burada IŞİD terörüne karşı savaşıyoruz. Kürtler teröre karşı hep savaş verdiler. Kürtler tehlike değildir.

Türkiye için Rojava tehlikedir. Biz demokratik bir sistem istediğimiz için tehlike olarak görülüyoruz Türkiye tarafından. AKP’nin korkusu Suriye’de demokratik bir sitemin oluşmasıdır. AKP bu sistemle Kürtlerin gelişmesinden korkuyor. Suriye’de hakların ittifak yapacak olmasından korkuyor. AKP iyi biliyor, demokratik bir Suriye kurulsa ona bir şey çıkmaz. Uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunuyoruz. Suriye’nin yararını isteyenler Türkiye’nin bu saldırılarına, işgaline karşı dur demeli.

Türkiye’nin saldırıları sürerken Rakka operasyonu olmaz

Şimdi Türkiye’nin yaptığı saldırıların Rakka üzerinde etkisi olacaktır. Bu kadar saldırı olurken Rakka operasyonu olmaz. Örneğin birkaç gün önce Haseke’de rejim sert bir saldırı yaptı ve karşılık verildi. Şiddetli çatışmalar yaşandı. Bir yerin savunması varken başka yerde özgürleştirme operasyonu olmaz. Bu saldırılar durmazsa Rakka operasyonu olmaz.

Röportajın tamamını okumak için tıklayın

Nerina Azad
Bu haber toplam: 22524 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:12:38:05
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x