IŞİD Halep'te ilerliyor

IŞİD, Halep’in kuzeyindeki kırsal bölgede ilerliyor. 27 Mayıs\'ta saldırı başlatan IŞİD, başta Savran kasabası olmak üzere Tuğlu, Elbil, Kızıl Mezere, Sed Şehba, Ummul Kura, Um Huş köylerini ele geçirdi.

02.06.2015, Sal - 17:17

IŞİD Halep'te ilerliyor
Haberi Paylaş
Köyleri IŞİD tarafından ele geçirilen binlerce sivil sınırına akın etti. Nisan ayının başından bu yana tüm geçişlere kapatılan Öncüpınar Sınır Kapısı\'ndan geçme şansı bulamayan Suriyeliler sınır hattında yer alan Havar, İgde ve Şemmerin köylerindeki tarlalarda kamp kurdu. Bir kısmı sınır hattında bulunan ve muhaliflerin kontrolünde yer alan kamplara yerleştirilen çok sayıda sivilin zeytin bahçelerinde bekleyişi sürüyor.

IŞİD’in girdiği köylerde kurduğu mahkemelerde birçok sivili muhaliflere destek verdiği gerekçesiyle infaz ettiğini söyleyen Ebu Muhammed, “Kadınlarımız ve çocuklarımızı korumak için kaçmaktan başka çaremiz yoktu, buradaki durumumuz ise belirsiz” dedi.

Battaniye ve çadıra ihtiyaçlarının olduğunu belirten Ebu Muhammed, sınırın Suriye tarafında binlerce insanın su ve gıda sorunlarının çözülmesi için yardım kuruluşlarından destek beklediklerini söyledi.

Bölgede yoğun çatışmalar var

Halep merkeze 40 kilometre uzaklıkta bulunan Savran Kasabası, Suriyeli Muhaliflerin Bab el Hava (Öncüpınar Sınır Kapısı) ile bağlantısı açısından büyük önem taşıyor. Kasabanın düşmesi ile Halep-Bab El Hava sınır kapısı ulaşımını tehlikeye soktuğu için muhalifler bölgeye büyük çapta destek sevk etti.

Savran bölgesinde IŞİD’e karşı oluşturulan cephede Nusra Cephesi, Ahraru Şam, Liva Fetih, Suvvar Şam, Ceyşul İslam, Hareketi Nuretdin Zengi, Cephe Şamia gibi büyük grupların yanında bölgede bulunan daha küçük çaplı birlikler de mücadele ediyor. İdlib’de yer alan Fetih Ordusu\'ndan da bölgeye destek gönderildiği belirtildii.

IŞİD, bundan sonraki hedefinin önce Halep’in Türkiye sınırında yer alan Azez ilçesi, sonrasında ise Afrin Kürt bölgesi olduğunu açıkladı.

PYD’nin kontrolündeki Afrin bölgesi Kanton Savunma Konseyi Başkanı Ebdo İbrahim yaptığı açıklamada, PYD’nin silahlı kanadı YPG güçlerinin muhalif gruplarla birlikte bölgeyi savunmaya hazır olduğunu duyurdu.

Ebdo İbrahim, IŞİD’in Kobani’de uğradığı hezimeti tekrar yaşayacağını belirtti ve muhaliflerle Halep’in de Esed rejim güçlerinden tamamen temizlenmesi konusunda işbirliğine hazır olduklarını ifade etti.

İdlib’de bulunan Fetih Ordusu\'ndan da bazı gruplar IŞİD\'le savaşmak için bölgeye sevk edildi.

Al jazeera
Bu haber toplam: 3034 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:00:24:45
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x