Rusya: Kürtler bize IŞİD konusunda istihbarat sağlıyorlar

Rusya Savunma Bakanı sözcüsü Tümgeneral İgor Konashenkov yaptığı basın açıklamasında Kürt güçleriyle istihbarat paylaşımı gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

06.05.2016, Cum - 10:46

Rusya: Kürtler bize IŞİD konusunda istihbarat sağlıyorlar
Haberi Paylaş

Çarşamba günü (4 Mayıs 2016) gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Rusya’nın Suriye’deki operasyonel durumu çerçevesinde Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile geliştirdiği ilişki konulu bir soru üzerine “IŞİD terör örgütü ve hedefleri dahil olmak üzere Kürt güçlerinden bilgi aldıklarını” dile getirdi.

Sözcü, Kürtlerin kendilerine Rakka yakınlarında devam eden operasyonlarına katkı sunan son derece değerli bilgi ve istihbarat sağladıklarını dile getirirken, Kürt güçleri Rusya ile askeri bağlantı içinde olduklarını reddediyorlar.

YPG’den istihbarat aldığını ileri süren Rus sözcü “Yüksek Vatansever Suriye Muhalefeti” olarak nitelendirdiği güçlerden de keşif bilgisi aldığını da dile getirdi.

YPG’den alınan istihbaratı son derece değerli ve ilginç olarak nitelendiren sözcü, buna rağmen uzmanlarının kendi kanallarını kullanarak bu bilgileri tekrardan kontrol ettiklerini vurguladı ve terörist hedeflerin ancak bu bilgi doğrulandıktan sonra hedeflendiğini dile getirdi.

Amerikalılarla da benzer bir bilgi paylaşımı olduğunu dile getiren sözcüye göre, Rus ordusu Amerikalı partnerleriyle bilgi paylaşımı gerçekleştiriyor ve hava saldırıları ve sorti koordinasyonu bu paylaşım temelinde gerçekleştiriliyor.

QSD bu iddiaları reddetti

Sözcünün bu ifadeleri Kürt kaynakları tarafından ise kabul görmedi. Suriye Demokratik Güçleri yetkilileri Ruslarla bilgi ve istihbarat paylaşımı konusunda hiçbir ilişki geliştirmediklerini vurguluyorlar.

Rusya’nın IŞİD’e ait mevzileri hedeflemeleri üzerine bundan istifade ederek ilerleme gerçekleştirdiklerini, ancak aralarında bir işbirliği bulunmadığını ifade eden QSD yetkilileri, Rusların Ahrar, Nusra ve benzeri terörist grupları hedeflemesiyle kendilerinin bu örgütlerle çatışmalarının aynı döneme denk gelmesinin tamamen bir tesadüf olduğunu, Ruslarla bir anlaşmalarının olmadığını belirtiyorlar.

Rusların çeşitli kanallarla kendileriyle iletişim kurmak ve anlaşma yapmak istediğini ileri süren QSD yetkilileri ancak kendilerinin her defasında bunu reddettiğini ifade ediyorlar.

Nerina Azad
Bu haber toplam: 4936 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:17:48:09
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x