Selvi: Cerablus Operasyonu, Türkiye'nin Kürt koridoruna müdahalesidir

Hürriyet gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi, Antep’teki bombalı saldırının Türkiye’nin, Suriyeli muhaliflerle yapacağı Cerablus operasyonu öncesi gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Selvi’ye göre mühimmat ve askeri birlikler hariç saldırı öncesi tüm hazırlıklar tamamlanmıştı.

23.08.2016, Sal - 08:26

Selvi: Cerablus Operasyonu, Türkiye'nin Kürt koridoruna müdahalesidir
Haberi Paylaş

Hükümete yakınlığıyla bilinen Selvi’nin bugünkü köşesinde kaleme aldığı ‘Cerablus operasyonunun kodları’ başlıklı yazıda, IŞİD için Suriye’de Rakka’dan sonraki en önemli ikinci yer olan Cerablus’a düzenlenmesi planlanan operasyonun ayrıntılarına yer verildi.

Selvi, IŞİD’in Türkiye sınırı üzerinden dünyaya açılan kapısı Cerablus’a, Suriyeli muhalifler ve TSK’nın karadan gireceğini, ABD’nin de operasyona havadan destek vereceğini kaydetti. IŞİD temizlenecek ve sonra da içeride güvenli bir bölge oluşturulacaktı. Böylece kurulacak Kürt koridorunun da önüne geçilecekti.

Yazıda, geçen yıl Antalya’da düzenlenen G-20 zirvesine katılan Putin’e haritalar üzerinde operasyona dair planların anlatıldığı, Rus liderin de “Biz yüksek sesle tepki gösteririz ama üzerinde durmayız” diyerek onay verdiği öne sürüldü.

Antep’teki patlama öncesinde ABD ile hazırlanan ortak harekat planı dahilinde birliklerin sınıra kaydırıldığını ve büyük Cerablus operasyonu için düğmeye basılmak üzere olduğunu belirten Selvi, yazısına şöyle devam etti: “PYD-YPG, Cerablus operasyonu içinde hazırlıklıydı ama Türkiye’nin ağırlığını koyması üzerine Amerikalılar, Türkiye destekli Suriyeli muhaliflerin yapmasına ikna oldu. Antep’teki saldırının gerçekleştiği gece Cerablus operasyonuna katılacak birlik ve mühimmat sevkıyatı yapılıyordu.

Hem DEAŞ’ı sınırımızdan söküp atacağız hem de Kobani’den Afrin’e bir Kürt koridoru oluşturulmasının önüne geçeceğiz. Cerablus operasyonunun ikinci önemli yanı ise Suriye politikamızın değiştiği bir zamana denk gelmesi. Rusya ile yakınlaşmanın sonuçlarında biri Suriye’de ortaya çıktı. Şimdilik ‘Esed’, ‘Esad’ oldu. Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunan Rusya, İran ve Suriye’nin oluşturduğu bir blokta yer alıyoruz. Ama DEAŞ’a yönelik operasyonlarda ise ABD ile birlikte hareket ediyoruz.”

Nerina Azad
Bu haber toplam: 19511 kişi tarafından görüldü.
Son Güncellenme:21:14:51
Bu gönderiye hiç yorum yapılmamış! İlk yorum yapan kişi olmak ister misin?
Nerina Azad
x